במחקר קליני אקראי שנערך לאחרונה, מצאו החוקרים כי לימוד מועט על מדעי המוח סייע להקלה על כאב ושיפר את הבריאות הפיסית והנפשית של המשתתפים.
במסגרת המחקר, חילקו החוקרים 120 גברים ונשים עם כאבים כרוניים בגב או בצוואר לשתי קבוצות לקבלת אחד משני טיפולים. קבוצה אחת טופלה בתכנית מומלצת של פיזיותרפיה ותרגילים שונים. הקבוצה השניה הופנתה לתכנית חינוכית לחקר הכאב. במסגרת התכנית למדו המשתתפים על תפקוד הנוירונים והסינפסות במוח, על הדרכים בהן הכאב מועבר לאורך סיבי העצב ודרך חוט השדרה אל המוח, על האופן בו הכאב עצמו יכול לשנות את תפקוד מערכת העצבים המרכזית ולייצר כאב אפילו אם מדובר בגירוי קל.
המשתתפים בתכנית החינוכית בצעו גם תרגילים ששולבו במהלך התכנית. התרגילים כללו תנועות בדרגת קושי עולה, התמקדו בפונקציונליות ולא בהקלה על הכאב תוך שהמשתתפים ניסוי להמשיך ולהתעמל למרות הכאב.
המחקר של שתי הקבוצות נמשך שלושה חודשים והחוקרים בדקו מחדש את המשתתפים לאחר שישה חודשים ולאחר 12 חודשים. בהשוואה לקבוצת הביקורת, הקבוצה שהשתתפה בתכנית החינוכית הציגה סף כאב גבוה יותר, ירידה משמעותית במוגבלות ושיפור בבריאות הפיסית והנפשית.
לדברי החוקרים, המסר העיקרי הוא, אל תפחדו מכאב. עוד הוסיפו החוקרים, כי ידוע שדאגה ותשומת לב לכאב מעצימה אותו בסופו של דבר. השמירה על פעילות ותזוזה טובה ויעילה יותר מאשר מנוחה, כשמדובר בכאבים כרוניים בגב ובצוואר.