אלפי בני אדם לבושים בצבעי הקשת צעדו היום (ראשון) לאורך גריניץ' וילג' ובמעלה השדרה החמישית במצעד הגאווה השנתי, אחת החגיגות הגדולות בעולם של הזהות הלהט"בית. אחת ממובילות המצעד השנה היא אגדת הטניס משנות ה-70', בילי ג'ין קינג, יחד עם הפעיל לזכויות טרנסג'נדרים טיילר פורד וארגון זכויות הגאים למבדה ליגל.
קולני וגאה. לביניה דרייפר, בדרנית בסטונוול אין המיתולוגי (צילומים: טוויטר)
ההמנון Born This Way של ליידי גאגא הלם מן הרמקולים שעל המשאיות בזמן שאנשים צעדו, פיזזו, רקעו ברגליים ורבים עוד יותר צפו במתרחש משני צדי המסלול. הלבוש במצעד השנתי ה-49 היה קולני וגאה - שלייקס וטייץ בצבעי הקשת, נעלי עקב בדוגמת עור נמר, תחתוני חוטיני וכנפי פיות היו רק חלק מהצהרות האופנה והזהות אותם עטו החוגגים בגאווה.
אולם האווירה הצוהלת היתה מהולה בתסכול ובחשש. שלטים בגנותו של הנשיא דונלד טראמפ, שגם השנה בחר שלא לציין את חודש יוני כ"חודש הגאווה" - על אף שמשרד החוץ האמריקאי כן מציין זאת. יש לזכור עם זאת שבמובן זה נטוע הנשיא טראמפ עמוק במסורת הרפובליקנית. גם הנשיא ג'ורג' בוש הבן לא ציין את החודש במהלך שמונה שנים בבית הלבן, והקפיד למצוא דברים אחרים לציין בחודש יוני בכל שנה - מורשת קריבית-אמריקנית, מוזיקה אפרו-אמריקאית, בעלות על בית, שטחים פתוחים והאוקיאנוסים, בין השאר. השלטים בגנותו של טראמפ התחרו בשלטי האהבה וקבלת האחר המאפיינים את האירוע בדרך כלל.
קצת אבק פיות?
מצעד הגאווה הראשון (בניו יורק ובעולם) נערך ב-1970, חודשים ספורים אחרי "התפרעויות סטונוול" - אירוע היסטורי שבו לקהילה הגאה בשכונת גריניץ' וילג' נמאס מעשרות שנים הצקות ואלימות בלתי פוסקות ונטולות סיבה מצד כוחות המשטרה. כשכמה שוטרים חשבו שהם הולכים לעוד סיבוב נטול-השלכות של "בוא נדפוק מכות להומואים" בבר בשם סטונוול אין ברחוב כריסטופר בווילג', הם קיבלו במקום זה את המכות של החיים שלהם, ומהומות אלימות שנמשכו שלושה ימים והבהירו: נגמרו הימים שאפשר היה להתעלל בנו בלי חשש. זה היה האות לפתיחת עידן זכויות הגאים. מספר חודשים לאחר מכן נערך המצעד הראשון, שנערך מאז בכל שנה.
זכויות הגאים - הומואים, לסביות, דו-מיניים, טרנסג'נדרים, קווירים - התקדמו לאין ערוך יחסית ל-1970. אישור הזכות לנישואים חד-מיניים על ידי בית המשפט העליון ב-2015 היה ניצחון אדיר לקהילה.
חובשת ממכבי האש של ניו יורק מציעה נישואין לבת-זוגה
אולם הממשל הנוכחי הוא אולי העוין ביותר לזכויות האלה מעולם. החודש ספגה הקהילה מכה עם פסיקת בית המשפט העליון בעניין האופה שסירב לאפות עוגת חתונה לזוג גאים (אם כי הפסיקה היתה על רקע טכני של גילוי משוא פנים מצד הוועדה לשוויון זכויות שקנסה את האופה, ובית המשפט התחמק מלפסוק הלכה ברורה בסוגיה עצמה - האם יכול אדם לסרב להעניק שירות לגאים או גאות בשל אמונה דתית. הנשיא טראמפ הוציא איסור על טרנסג'נדרים לשרת בצבא ארה"ב, וסגנו מייק פנס הוא דתי קיצוני התומך ב"טיפולי המרה" טראומתיים ומזיקים לשינוי נטייתם המינית של בני נוער.
חינוך לאהבה וקבלת האחר מתחיל בגיל צעיר
"אני חושב שהמצעד הוא הזדמנות טובה להפגין את הרבגוניות של קהילתה הלהט"ב והרבה מהנושאים הבוערים שאנשים מתמודדים איתם כעת", אומר ל-יו.אס.איי. טודיי ריאן ת'ורסון, חוקר בארגון זכויות האדם Human Rights Watch המתמחה בסוגיות של קהילת הלהטב"ק ואשר נכח במצעד. לדבריו, ניכר היה שמשתתפי המצעד במצב רוח מאד פוליטי השנה, והם נשאו שלטים בנושאי הגירה, ביטוח בריאות וסוגיות פוליטיות אחרות, בנוסף לנושאי הקהילה המובהקים.
גם סטרייטים באו לרקוד, לשמוח, ולהפגין תמיכה. "זה היה מאד רועש, מאד שמח" אמרה קרי ברני, תושבת העיר ניו יורק המגדירה את עצמה "בעלת ברית סטרייטית" ואשר הגיעה למצעד לתמוך בבני משפחה החברים בקהילה. "כולם היו במצב רוח טוב".
גאים נגד נשק גרעיני - וגם נגד הרשות לאכיפת הגירה וגבולות
ויקטוריה סאקס מלונג איילנד צעדה השנה לראשונה במצעד הגאווה. סאקס, המגדירה את עצמה כג'נדר-פלואיד, רוצה להגביר את נראוּת הקהילה. "גאווה פירושה התרסה. פירושה שאנחנו כאן. פירושה שלמרות פוליטיקאים שחושבים שאנחנו לא צריכים להיות קיימים, אנחנו קיימים", אמרה סאקס, "ואנחנו הולכים להראות לכם שאנחנו קיימים". מצעדי גאווה התקיימו היום בערים נוספות ברחבי ארה"ב, ביניהן שיקאגו, סן פרנסיסקו, מיניאפוליס וסיאטל.