במעשה טרור אנטישמי מזעזע שהרעיד את בירת ארצות הברית, שני עובדי השגרירות הישראלית - בני זוג צעירים שעמדו להתארס - נרצחו אמש (בין רביעי לחמישי) בפיגוע ירי מחוץ למוזיאון היהודי בוושינגטון. המחבל, שזוהה כאליאס רודריגז בן 30 משיקגו, צעק "שחררו את פלסטין" לפני הירי ובעת מעצרו.
השגריר הישראלי בוושינגטון יחיאל לייטר גילה פרטים מזעזעים על הקורבנות: "הצעיר רכש השבוע טבעת בכוונה להציע נישואין לחברתו בשבוע הבא בירושלים. הם היו זוג יפהפה שבא ליהנות מערב במרכז התרבות בוושינגטון." המשפט הזה חושף את הטרגדיה האישית הכרוכה במעשה הטרור - זוג צעיר שחלם על עתיד משותף, שנקטף בידי שנאה עיוורת.
עדי ראייה במקום תיארו תוצאות כאוטיות, עם כוחות חירום שהציפו את האזור. עובר אורח אחד, עטוף בדגל ישראל, צולם מתפלל ליד המוזיאון, ותפס את ההשפעה הרגשית של הטרגדיה על הקהילה המקומית
לאחר הירי, המחבל נכנס לתוך המוזיאון ונעצר על ידי אנשי האבטחה של האירוע. כשהיה אזוק, הוא הצביע על המקום שבו השליך את הנשק ורמז שביצע את המעשה. במהלך המעצר, הוא המשיך לצעוק את הסיסמה הטרוריסטית "שחררו, שחררו את פלסטין", מה שחשף את המניע האנטישמי של הפיגוע.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הגיב במהירות לפיגוע ושוחח עם השגריר לייטר. "התובעת הכללית פאם בונדי הייתה אדיבה מספיק כדי להושיט לי את הטלפון," סיפר השגריר. "בצד השני של הקו היה נשיא ארצות הברית שאמר לי שממשלו יעשו כל שביכולתו להילחם באנטישמיות ולשים קץ לשנאה."
טראמפ הצהיר בהמשך: "מעשי הרצח האלה, על רקע אנטישמי, חייבים להיפסק. עכשיו. לשנאה ולרדיקליזם אין מקום בארצות הברית. תנחומים למשפחות הקורבנות."
שר החוץ גדעון סער הגיב לפיגוע ואמר: "חדשות נוראיות הבוקר עם פיגוע הטרור המזעזע, בו נרצחו שני עובדי שגרירות ישראל בוושינגטון. נציגי מדינת ישראל מצויים תמיד ובתקופה זו בפרט בסיכון מוגבר." השר הדגיש כי הוא שוחח עם השגריר שהגיע לזירת הפיגוע, וכי ישראל בקשר עם הרשויות האמריקניות.
שגריר ישראל לאומות המאוחדות דני דנון גינה בחריפות את הפיגוע וכינה אותו "מעשה טרור אנטישמי נפשע". לדבריו, "פגיעה בדיפלומטים ובקהילה היהודית היא חציית קו אדום. אנו בטוחים שהרשויות בארה"ב יפעלו ביד קשה נגד האחראים למעשה הנפשע."
הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, אקוניס, התייחס לרקע הרחב יותר של הפיגוע ואמר: "זוהי תוצאה ישירה של הסתה חמורה והתפרעויות חסרות תקדים על ידי ארגוני הטרור בקמפוסים בארה"ב. לצערנו, היה מי שהקשיב לקריאות 'אינתיפדה, אינתיפדה' גם כאן."
הפיגוע התרחש בעיתוי רגיש, כאשר מתח אנטישמי גובר ברחבי ארצות הברית, במיוחד בקמפוסים האוניברסיטאיים ובערים הגדולות. האירוע מזכיר את הסכנות הגוברות העומדות בפני דיפלומטים ישראלים ברחבי העולם.
רק לפני כשבועיים דווח על מעצר רשת טרור איראנית בבריטניה שתכננה פיגוע בשגרירות ישראל בלונדון. באוקטובר 2024 אירע ניסיון פיגוע מחוץ לשגרירות ישראל בשטוקהולם, וגם באותו חודש חשוד פרץ למתחם שגרירות ישראל בסיאול.
השרה לביטחון המולדת האמריקני קריסטי נועם הבטיחה חקירה יסודית ואמרה: "אנו חוקרים באופן אינטנסיבי ופועלים להשיג מידע נוסף. אנא התפללו למען משפחות הקורבנות. נמצה את הדין עם המחבל הנתעב."
בשירות הביטחון הכללי יערכו הערכת מצב על רקע הפיגוע ויקבלו החלטות להמשך. בשלב זה הוחלט להעלות את רמת הדריכות והכוננות סביב השגרירות בוושינגטון ובמשימות דיפלומטיות אחרות.
המוזיאון היהודי בבירה, שש משר כמגדלור לתרבות ולחינוך יהודיים באזור, מוצא את עצמו כעת במרכזו של אירוע טרגי שזעזע הן את הקהילה היהודית המקומית והן את הממסד הדיפלומטי הרחב יותר. הנהגת המוזיאון טרם פרסמה הצהרה ציבורית בנוגע לירי.
סוכנויות אכיפת החוק הפדרליות, כולל ה-FBI והשירות החשאי, צפויות להיות מעורבות בחקירה בהתחשב באופי הדיפלומטי של הקורבנות ובהשלכות הטרור הפוטנציאליות. החקירה תבחן כנראה את מניעי הפושע, שיטותיו וכל קשר אפשרי לרשתות קיצוניות גדולות יותר.
כאשר וושינגטון מתמודדת עם מעשה האלימות המזעזע הזה, האירוע משמש כתזכורת חדה לאיומים המתמשכים העומדים בפני אנשי דיפלומטיה והקהילה היהודית. ההתקפה גרמה לקריאות לערנות מוגברת ולאמצעי ביטחון מוגברים כדי להגן הן על אנשי שגרירות והן על מוסדות תרבות.
החקירה נותרת פעילה ומתמשכת, כאשר הרשויות מבטיחות לעקוב אחר כל הרמזים בהבאת הפושע לדין. הירי הותיר את הקהילה הדיפלומטית במתח והעלה שאלות רציניות לגבי הביטחון בבירת המדינה.
זהו סיפור מתפתח ויעודכן כאשר מידע נוסף יהיה זמין.