השווקים הפיננסיים ברחבי העולם חוו אתמול טלטלה היסטורית נוספת לאחר שהנשיא טראמפ העלה את המכסים על סין ל-104% והכפיל את המכסים על עץ קנדי ל-34.45%, צעדים שהעמיקו את החששות ממיתון עולמי.
יום המסחר בוול סטריט התחיל באופטימיות רבה עם עליות חדות של יותר מ-4% במדדי המניות המובילים, בעקבות הצהרות של שר האוצר האמריקני סקוט בסנט שאמר כי הממשל "פתוח למשא ומתן" להפחתת מכסים והסכמים מסחריים חדשים. אולם המגמה התהפכה במהירות כאשר דיווחים על העלאת המכסים הסיניים ל-104% התפרסמו בתקשורת האמריקאית.
לפי הוול סטריט ג'ורנל, זהו יום חסר תקדים - לראשונה מאז 1978 מדד ה-S&P 500 הגיע לשיא תוך-יומי של יותר מ-4% רק כדי לסגור בירידה של יותר מ-1%. המדד איבד 1.6% ביום, בעוד שהדאו ג'ונס ירד ב-0.8% והנאסד"ק ב-2.2%.
"המתמטיקה מאחורי המכסים הסיניים פשוטה אך מדאיגה," מסביר גווין בייד, כתב לענייני מדיניות סחר ב-WSJ. "טראמפ כבר הטיל מכס של 20% על סין מוקדם יותר השנה בגלל תפקידה בהברחת פנטניל. בשבוע שעבר הוסיף 34% במסגרת תוכנית המכסים ההדדיים, מה שהביא את הסך הכולל ל-54%. כאשר סין אמרה שתגיב, טראמפ הגיב השבוע בהטלת 50% נוספים, מה שמביא את סך המכס על כל היבוא הסיני ל-104%."
לפי הוול סטריט ג'ורנל, זהו יום חסר תקדים - לראשונה מאז 1978 מדד ה-S&P 500 הגיע לשיא תוך-יומי של יותר מ-4% רק כדי לסגור בירידה של יותר מ-1%. המדד איבד 1.6% ביום, בעוד שהדאו ג'ונס ירד ב-0.8% והנאסד"ק ב-2.2%
במקביל, וזהו מהלך שהפתיע את השווקים, ארה"ב הודיעה גם על הכפלת המכסים על עץ קנדי ל-34.45%, צעד שהוביל לצניחה במניות חברות הבנייה כמו D.R. Horton, Lennar ו-PulteGroup שירדו בין 3.5% ל-6.1%.
"המכסים הם האשם הברור בנסיגת שוק המניות ובחששות ממיתון," אמר ג'ואל ברנר, כלכלן בכיר ב-Realtor.com. "סקר אחרון של בנאים מצא שהם צופים עלייה ממוצעת בעלות של 9,200 דולר לבית כתוצאה מהמכסים על עץ."
תגובת סין לא איחרה לבוא, כאשר משרד המסחר הסיני פרסם הצהרה חריפה בה נכתב: "מדובר בטעות כפולה שחושפת שוב את טבעה הסחטני של ארה"ב. אם תתעקש - נילחם עד הסוף". בצעד שמעיד על היערכות למאבק ממושך, ממשלת סין הפחיתה את ערך היואן אל מתחת לסף מפתח לראשונה מאז סתיו 2023, צעד שנועד לתמוך ביצואנים הסיניים.
מדדי המניות באסיה הגיבו בתנודתיות חריגה, כאשר מדד הניקיי היפני זינק ב-6% בעקבות הודעה על שיחות סחר בין טראמפ לראש ממשלת יפן שיגרו אישיבה. זאת לאחר יום שני קשה במיוחד שהסתיים בירידות של יותר מ-7% במדדי המניות הסיניים ויום המסחר הגרוע ביותר בהונג קונג מאז 1997.
מארק זנדי, הכלכלן הראשי של Moody's Analytics, העלה את התחזית שלו לסיכויי מיתון בארה"ב השנה ל-60%, עלייה דרמטית מ-15% בלבד לפני כמה חודשים. "תחילתה של מלחמת סחר זו מזעזעת את הביטחון הכלכלי ברחבי העולם," אמר ברנר.
גם בקונגרס האמריקני מתחילים להתנגד למדיניות המכסים. שישה סנטורים דמוקרטים יחד עם הסנטור הרפובליקני ראנד פול, מתנגד חריף למכסים, פעלו לכפות הצבעה על החלטה שתבטל את מכסי טראמפ על ידי ביטול הכרזת החירום ששימשה להצדקת ההיטלים החדשים.
"שימוש לרעה בסמכויות חירום להטלת מכסים גורפים לא רק מעלה את העלויות למשפחות אמריקאיות אלא גם רומס את החוקה," אמר פול בהצהרה. הסנטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס, אחת הדמוקרטיות שהציגו את הצעד, כינתה את המכסים של טראמפ "חבלה כלכלית".
אפילו כמה מתומכיו הנלהבים ביותר של טראמפ בתקשורת השמרנית מביעים ביקורת על תוכנית המכסים. דייב פורטנוי, מייסד Barstool Sports, אמר בתוכניתו ביום שני כי הפסיד קרוב ל-20 מיליון דולר במהלך הימים האחרונים.
התגובות בשוק האג"ח לא מעודדות - תשואות האג"ח ל-10 שנים עלו לכ-4.3%, השיעור הגבוה ביותר זה חודשים, מה שמעיד על חששות מאינפלציה וחוסר ודאות כלכלית.
החששות ממיתון מתגברים במיוחד בענף הבנייה, שכבר נפגע קשות מעליית הריבית. דונלד קלקני, מנהל ההשקעות הראשי ב-Mercer Advisors, הביע חששות כבדים: "אני לא חושב שראינו עדיין את התחתית. אנחנו עדיין בשלבים הראשונים של כל סוגיית המכסים, וייקח זמן עד שזה יתפתח."
העלאת המכסים על עץ קנדי תפסה את תעשיית הבנייה בהפתעה. דייוויד אבי, ראש ממשלת קולומביה הבריטית, גינה את השיעור החדש של 34.45% כ"התקפה על עובדי היער ואזרחי קולומביה הבריטית" והזהיר: "יש לנו חברים ומשפחה בארצות הברית שזקוקים לעץ קנדי כדי לבנות או לבנות מחדש את בתיהם."
האיחוד האירופי גם הוא מתכונן להגיב, והודיע על כוונתו להטיל מכסים נגדיים של 25% על מוצרי יבוא אמריקאיים, בהם סויה, אגוזים ונקניקים.
דאג מקמילון, מנכ"ל וולמארט, ניסה להרגיע את המשקיעים: "למדנו כיצד להתמודד עם תקופות סוערות. נתמקד בשמירה על המחירים נמוכים ככל שנוכל."
עם התרחבות מלחמת הסחר והחששות ממיתון עולמי, המשקיעים ממתינים בחרדה לראות האם הצדדים יצליחו להרגיע את המצב או שמא הטלטלה בשווקים תימשך ותעמיק.