זוגיות וחתונה הפכו להיות האתגר הגדול של העולם המודרני. בזמנים בהם נשים וגברים מתפקדים בעצמאות מוחלטת ורודפים אחרי קריירה, כסף גדול או הגשמת חלומות אין סופיים, מציאת בן או בת הזוג מתאימים שילכו לצידנו במסע המטורף הזה שנקרא חיים, הפך להיות קשה יותר מתמיד. עם זאת, החלום והיצר הבסיסי להבאת ילדים אינו נעלם; השעון הביולוגי אינו מתחשב בנו, הוא ממשיך לתקתק, אך ללא פרטנר, החלום להפוך להורים נראה לעיתים רחוק עד בלתי אפשרי.
מיכל בירן עם נמרוד והילדים המשותפים נוגה ודרור
הכירו את מיזם NESTING הישראלית, שמובילה מודל משפחתי חדש של הורות משותפת מבחירה. המודל הפך סופר פופולרי בישראל והוא מבוסס על הורות ללא זוגיות. הורים, ללא קשר זוגי רומנטי ביניהם, מביאים יחד ילד או ילדה לעולם ולוקחים אחריות משותפת על גידולם, חינוכם והערכים אותם יקנו להם.
כך, גברים ונשים רבים זוכים לגדל ילד או ילדה, לחלוק עימם את רגעי האושר ואתגרי החיים, גם אם אינם התחתנו או מצאו שותף רומנטי לחיים.
ב-NESTING מאמינים שלכל אדם יש זכות לממש את חלום ההורות, ובעזרת כלים נכונים והידע המתאים ניתן למצוא לכל אחד את ההתאמה הנכונה לו במסגרת הורות משותפת.
שיטת ״החסידה״ הייחודית למציאת פרטנר להורות משותפת מוכיחה את עצמה במשך שנים בישראל. היא נולדה תחילה כדי לתת מענה לזוגות חד מיניים ומהר מאוד עוררה את קנאתם של סטרייטים שלא רצו לסיים את חייהם מבלי להגשים את חלום ההורות והאושר של גידול ילדים.
מפורסמים רבים הביאו ילדים בהורות משותפת, ביניהם: שחר חסון, שי גבסו והזמרת דיקלה. מייסדת ה"חסידה", חברת הכנסת לשעבר, מיכל בירן, עיצבה את המודל על פי נסיונה האישי כאמא בהורות משותפת, דרך למידה מתמשכת מצמדים רבים שליוותה לאורך כל תהליך משנה החיים, משלב ההתאמה, ֿכל הדרך
אל ההורות, והטמעת הידע המצטבר מעשורים של הורות משותפת בישראל.
מיכל מלווה את ההורים הפוטנציאלים לאורך כל התהליך: שלב ההיכרות הראשונית, בניית יחסי אמון ושותפות, תיאום ציפיות מלא ואפילו סיוע בפתרון משברים ועד לחתימה על הסכם הורות משותפת.
עכשיו המודל המצליח מישראל מגיע גם לקליפורניה ורחבי ארצות הברית. לרגל המאורע שוחחתי עם חברת הכנסת לשעבר, מיכל בירן, שחלקה עימי את סיפורה האישי ועל האפשרות הקיימת להגשמת חלום ההורות עבור כולם.
מיכל בירן נולדה בהוד השרון וכבר מגיל צעיר הייתה מאוד פעילה חברתית וקהילתית. היא גדלה בתנועת הנוער העובד והלומד ולקחה בו חלק מרכזי במשך 17 שנה. החלה כחניכה, מדריכה ובהמשך, יצאה לשנת שירות ועבדה בהנהגה הבכירה של הארגון: מרכזת מחוז "נגב".
היכולות שצברה משמשות אותה עד היום, סיפרה לי, כשהיא יודעת במומחיות כיצד לראיין מועמדים, היכרות פנומנלית של היושב מולה וגם כיצד לגייס או לחבר אנשים ומועמדים להורות משותפת.
מיכל: ״אני בן אדם של אנשים, הייתי בקומונה של חינוך עד גיל 28 וחייתי מ-1000 ש״ח בחודש. היום זה נשמע בלתי אפשרי, אבל זה היה חלק מהאווירה של אז גרעין נח״ל והרעיון של קיבוץ עירוני״.
בהמשך עזבה את חיי הקומונה וחיפשה את דרכה בתחומים שונים עד שהגיעה לפוליטיקה. גם שם הצטיינה, היא הייתה העוזרת הפרלמנטרית של שלי יחימוביץ׳, לשעבר ״יו״ר מפלגת העבודה, ידעה בכישרונה לגייס אנשים ופעילים והפעילה מתנדבים רבים.
ב-2010 כבר מצאה עצמה כאישה הראשונה אי פעם בראשות המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה - שאז הייתה חזקה ועם הרבה יותר מנדטים. מיכל: ״זו הייתה תקופה מרגשת, היו הרבה אנשים צעירים במפלגה ויצא לי לעבוד עם פעילים וח״כ מדהימים״.
בגיל 35 היא נבחרה לכנסת מן המניין. מיכל נהנתה מהחיים, היא הרוויחה בעבודה קשה וכישרון גדול את עבודתה, אך בחייה האישיים חיה כמו נערה צעירה, עד שנבחרה לכנסת, היא גרה עם שותפה בתל אביב (שבהמשך תלד ילד בהורות משותפת עם פרטנר שמיכל מצאה והכירה לה). חגגה את חיי העיר ללא הפסקה וניהלה קריירה פוליטית חברתית ענפה.
מיכל איך הגעת למצב של הורות משותפת?
״בגיל 35, כשאני עמוק בפוליטיקה אחרי שנים של ריצות ופריימריז, היה לי רגע לחשוב והבנתי שאני עדיין רווקה ושהקריירה שלי באה לפני זוגיות. ידעתי שיש סיכוי שיום אחד ארצה ילד אז הלכתי להקפיא ביציות- הרופא אמר לי: 'יאללה, אם את כבר כאן, למה שלא תעברי תהליך לעשות ילד? עדיף ציפור אחת ביד משתיים על העץ׳. אבל לא רציתי, המחשבה להיות אמא אז הייתה מאוד קשה, לא חשבתי שאני מוכנה. הקפאתי את הביציות והמשכתי בחיי.
בגיל 38 מצאתי את עצמי עדיין רווקה. חברה טובה שלי לקחה אותי לשיחה ארוכה ואמרה לי: ׳די מיכל, את בת 38, אם את רוצה ילדים זה הזמן׳. ישבתי לידה שם בוכה, זו הייתה שיחה קשה; הייתי חברת כנסת, אנשים הכירו אותי וידעו שאני אדם מאוד הישגי שרגיל להצלחות ופתאום הבנתי שאני על סף להיות בפוזיציה הזו של הדודה שרקדואגת לאחיינים אבל אין לה ילדים משלה.
לשמחתי פגשתי את נמרוד באיזה אתר שעסק בהורות משותפת, והוא היה נורא טוב בלא לתת לי לברוח מזה בכל מיני תירוצים, כל דבר שאמרתי הוא נתן לי תשובה למה הגיע הזמן שנלך על זה ונהפוך להורים ביחד.
תראה, אנשים לא מגיעים סתם לגיל 38-40 בלהיות רווקים - זה תמיד 'אני לא יודעת אם הוא בשבילי', 'הוא לא ממש הטעם שלי', 'לא הגובה שלי', 'אני לא ממש פנויה לקשר', 'אני משקיעה בקריירה', לכן, זה לא פלא שלמרות שאני מצטיינת בקבלת החלטות באופן כללי, את ההחלטה הזאת היה לי קשה לקבל וניסיתי לדחות עוד ועוד את רגע ההכרעה.״.
מתי הגעת להחלטה שאת הולכת על זה?
״הלכתי להתייעץ עם העוזרת של בוזי׳ הרצוג, היא הכירה את נמרוד מהצופים ואותי מהפוליטיקה- היא שאלה אותי למה אנחנו לא מתקדמים ואני אמרתי לה: 'הוא צופיפניק, לא ממש הטייפקאסט שלי. ואז, היא הביטה בי ואמרה לי בחדות: ׳מיכל תקשיבי, את תלכי לטייל עם הילד שלך בשבילי הארץ? אמרתי לה: 'אני לא אוהבת את זה אבל זה חשוב אז אני אעשה את זה'. ׳תגידי, את תלכי לרקוד עם הילד שלך במסיבת יום הולדת בגן? היא המשיכה, עניתי:
'לא ממש הסטייל שלי, אבל אני רוצה להיות אמא טובה אז אני אעשה את זה'. ואז היא אמרה לי: 'תגידי לי, לא יותר כדאי הורה אחד שכל הדברים האלו באים לו בכיף?' פתאום נפל לי האסימון, בהורות משותפת אני יכולה שיהיה לי ילד מבלי להיגרר לטיול בנחל זויתן עם כל הכיתה שלו… הפרטנר שלי יקח אותו ואני אקבל סרטונים של החוויה בוואטס אפ. הילדה שלי יכולה ללכת לחוג התעמלות אומנותית של הורים וילדים ואני שמחה שאני לא צריכה להיות שם.
בגיל 39 ישבנו מול הרופאה שלי והבנתי שנגמרו התירוצים והגיע הזמן להתקדם. היום יש לי 2 ילדים בהורות משותפת עם נמרוד: נגה בת חמש וחצי ודור בן שנתיים״.
מודל ההורות המשותפת עובדת נפלא עבור הזוגות. הם מגדלים ילדים משותפים אבל במשק בית נפרד לגמרי, במערכת יחסים חברית בלי כל הדרמה, מריבות או וויכוחים של זוגות רבים שהתחתנו אחרי שהתפשרו על מישהו רק כדי להביא ילדים לעולם.
בין הלקוחות של מיכל תמצאו נשים קרייריסטיות שמתחילות הורות מאוחרת, גייז משני המינים שרצו לגדל ילד לבדם. נתון מעניין הוא, סיפרה לי מיכל, שכמעט מחצית הגברים שמגיעים אליה הם סטרייטים שיצאו עם נשים עד אמצע גיל הארבעים, לא מצאו את האחת והם לא רוצים לחכות ולהתחיל לגדל ילד רק בגיל חמישים. בשיטה של מיכל נעשת ״הפרדת רשויות״, היא מוצאת להם אישה רווקה שרוצה ילדים ומתאימה לגבר מבחינת ערכים וסגנון חיים. הוא לא צריך להתאהב בה, להימשך אליה ושהסקס יהיה טוב; רף הציפיות נמוך הרבה יותר, ואז כל השיחה מתנהלת על להביא ילד ביחד בשותפות, אפשר לעשות זאת גם עם קולגה או ידידה. מיכל: ״שני הצדדים מרוויחים. הנה היום יום חמישי ואני יכולה לשבת איתך, לדבר ולהתראיין, אני יכולה לצאת אחר כך לאן שאני רוצה. אפילו טסתי לי לברלין כשהייתה לי תינוקת בת שנתיים. לא הייתי יכולה לעשות את זה אם הייתי אם יחידנית וגם לנשואים לא קל להשאיר ילדים קטנים עם סבתא לשבוע״.
כיצד הילדים מגיבים לסידור הזה?
״בגדול הם מרגישים מאוד אהובים ומאושרים. הם מככבים בכל המסגרות שהם נמצאים בהם. זה משעשע... כי הבת שלי כבר גדולה ויודעת להסביר מה אני עושה... ואיך הבאתי אותה לעולם אך היא עדיין לפעמים שואלת אותי אם אני ונמרוד היינו נשואים פעם. הילדים שלנו הם לא ילדים שההורים שלהם היו פעם ביחד ועכשיו הם גרושים. אז אין להם את המשקעים האלו. הם פשוט נולדו למציאות הזו שאבא ואמא לא גרים באותו הבית. ניכר שהם מאושרים וטוב להם״.
אז עבור אלו שהחליטו ללכת על זה, איך מתחילים?
״אני מתחילה בפגישת מיפוי של שעה וחצי, שבה אני מראיינת את המועמד/ת כדי להכיר יותר מקרוב ולדעת מי אוכל לשדך לו/ה. בניתי שאלון עבור המועמדים שנכתב בדם כמו שאומרים. מניסיון של שנים של הורות משותפת: הוא כולל ירידה לפרטים הכי קטנים של: האם לאחד מבני הזוג יש אלרגיה לחתולים או כולל לוודא שלא יהיה איחורים בזמן הסעת הילד בין ההורים. מספיק שאחד מבני הזוג הוא יקה שמגיע בדיוק בזמן והשני מגיע בזמן ישראלי עם איחור של חצי שעה זו בעיה. אנחנו עוברים על כל האתגרים וכל מה שיכול בסוף להשפיע על היכולת לגדל ילד ביחד.
החלק הראשון הוא למצוא את האדם המתאים- חשוב שיהיו ערכים משותפים, תקשורת טובה וקרבה גיאוגרפית. בארץ אנחנו לא מחברים אפילו בני זוג שאחד גר בתל אביב והשני בהרצליה- מפני שהפקקים במרכז החמירו ואנחנו לא רוצים שהילד ׳יחיה באוטו׳ ויבלה את רוב זמנו בנסיעות. המרחק המומלץ בהורות משותפת הוא עד 25 דקות נסיעה.
גם אצלכם צריכים להסכים על האזור בו שניכם תגורו. בארצות הברית המרחקים יותר גדולים ולכן צריך לקבוע מה תהיה הסביבה בה שני ההורים מעוניינים לגדל את הילד; יש להגיע להסכמה בנושא הזה ולבדוק האם יש אפשרות שתרצו לחזור לארץ ביום מן הימים.
בהמשך אני מסכמת מה כל מועמד מחפש על פי הנתונים שהוא מילא והציג לי בשיחות. אכין עבורם פרזנטציה ואנהל את כל תהליך בחירת המועמד/ת להורות איתם, כשאמצא מישהו מתאים אסביר להם מדוע הם נראים לי מתאימים״.
כמה זמן לוקח להכיר הורה פוטנציאלי?
״בהורות משותפת פגישה עם 3-4 אנשים אמורה להספיק כדי למצוא את המועמד המתאים. אז מתחילים להכיר בקלילות, פוגשים את החברים והמשפחה של כל צד כדי ללמוד ולהכיר מה הסביבה החברתית של אותו בן אדם, המטרה היא לבצע היכרות שנמשכת בדרך כלל שנתיים בארבעה חודשים.
אני מבין שאפשר לעבוד איתכם גם מרחוק?
"כן, ניתן לקבל מאיתנו 2 סוגי שירותים: האפליקציה שלנו שאתה נכנס אליה בחינם, שם כמה גרושים כדי לראות את הפרופילים המלאים של מועמדים להורות משותפת. להבדיל מטינדר למשל, אתה חייב להיכנס לתוך הפרופיל ולקרוא אותו כדי לעשות לייק. הדבר מבטיח שכל פרופיל מקבל תשומת לב מלאה.
השירות השני הוא מלא ואישי, קצת יותר יקר אמנם, אבל אתה מקבל ליווי צמוד לכל אורך הדרך. חצי מהעבודה שלי זה למנוע מאנשים להרוס לעצמם. היה מקרה של בחורה שמצאה התאמה באפליקציה אבל אז היא טסה לחופשת סקי של שבוע בחו״ל ואיבדה לגמרי את המומנטום. אני יודעת לסייע לצמדים לא לוותר במהירות- כל כך הרבה תינוקות מאושרים נולדו לאנשים שפסלו אחד את השני בפגישה הראשונה בהתחלה, אבל אני ביקשתי מהם לתת צ'אנס כי הייתה לי תחושה טובה לגביהם.
מצד שני אני יודעת לייעץ עבורם מתי לחתוך- אם אחד מהצדדים מתקשה ללכת לפגישה רביעית זה לא סימן טוב. בהתחלה תמיד מרגישים לחץ ויש אנשים שקשה להם להיפתח, אבל אם זה עדיין לא מסתדר אחרי פגישה רביעית אז חבל למרוח את הזמן. עוברים להתאמה הבאה.
אחרי ששני המועמדים בשלים מספיק ויצרו היכרות טובה אנחנו מתחילים לעבוד על ההסכם המשפטי ביניהם. אנחנו עוזרים להם, בליווי עורך דין, שיעסוק בכל הזויות המשפטיות עד לחתימה על מסמכים משותפים להורות.
בהמשך אני מעבירה אותם הכנה לטיפולי פוריות ואסטרטגיה של פוריות: איך לבחור את הרופאים שהכי מתאימים להם, כיצד להגיע עם מוכנות נפשית- זה לא פשוט להיכנס להריון בגילאי 35 פלוס וכל עזרה הניתנת מגדילה את הסיכוי להבאת ילד.
למשך תקופת ההשקה של השירות בארצות הברית, ה״חסידה״ מציעה לכל מי שיגיע לפגישת המיפוי, שאת עלות השידוך ישלמו רק אם נמצא מישהו לטעמם.
לעיתים מוצאים שידוך טוב תוך כמה ימים ולעיתים זה לוקח חודשים אז זה הזמן להתחיל: אל תתנו לגיל, חתונה, קריירה, או סטטוס זוגי לדחוק את החלום הגדול שלכם להיות הורים.
לפרטים נוספים:
החסידה - איתך בדרך להורות המשותפתhachasida.comhttps://hachasida.com