שווקי המניות בעולם סופגים מכה אנושה השבוע בעקבות המכסים הגלובליים החדשים שהכריז הנשיא דונלד טראמפ, כאשר מדד S&P 500 צנח בשיעור של יותר מ-3% נוספים היום, ומתקרב לטריטוריית "שוק דובי" – ירידה של 20% מהשיא האחרון. למעשה, זהו אחד מגלי המכירות החריפים ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.
הירידות החדות בוול סטריט מגיעות לאחר יום מסחר קודר בשווקי אסיה ואירופה. בהונג קונג, מדד המניות העיקרי צנח ב-13%, בטייוואן המניות איבדו 10% מערכן, ובאירופה מדד Stoxx Europe 600 ירד ביותר מ-4%.
טראמפ, מצדו, לא מראה סימנים של נסיגה ממדיניות המכסים שלו. בפוסט ברשתות החברתיות הבוקר, הוא הגן על המכסים ואמר שהם מכניסים "מיליארדי דולרים בשבוע" לקופת ארה"ב. הוא אף קרא לפדרל ריזרב להוריד את הריבית, צעד שיו"ר הפד ג'רום פאוול הזהיר שעלול להאיץ את האינפלציה.
"אין סימן שהשווקים מוצאים תחתית ומתחילים להתייצב," כתבו אנליסטים בדויטשה בנק בהערה למשקיעים. מחירי הנפט האמריקאי ירדו מתחת ל-60 דולר לחבית בסוף השבוע, הרמה הנמוכה ביותר מזה כמעט ארבע שנים. גם מטבע הקריפטו ביטקוין צנח בכ-10% מאז הכרזת המכסים, ונסחר מתחת ל-78,000 דולר.
הירידות החדות בוול סטריט מגיעות לאחר יום מסחר קודר בשווקי אסיה ואירופה. בהונג קונג, מדד המניות העיקרי צנח ב-13%, בטייוואן המניות איבדו 10% מערכן, ובאירופה מדד Stoxx Europe 600 ירד ביותר מ-4%
לפי הערכות כלכלנים בג'יי.פי. מורגן, כלכלת ארה"ב צפויה להתכווץ ב-0.3% השנה – לעומת תחזית קודמת של צמיחה של 1.3% – ושיעור האבטלה צפוי לעלות ל-5.3%. במקביל, האינפלציה צפויה לעלות, מה שיוצר מצב של "סטגפלציה" ודילמה קשה לקובעי המדיניות בפדרל ריזרב.
הממשל הסיני הגיב בחריפות למכסים החדשים. בהצהרה ששודרה בטלוויזיה הממלכתית, סין האשימה את ארה"ב בשימוש "במכסים כדי לחתור תחת הסדר הכלכלי והמסחרי הבינלאומי הקיים" ו"לשרת את האינטרסים ההגמוניים של ארה"ב." הרשויות הסיניות גם התערבו בשוק המניות המקומי כדי לייצב אותו, כאשר קרן העושר הריבונית של סין הודיעה שהגדילה את אחזקותיה במניות סיניות כדי "להגן בנחישות" על שוקי ההון של המדינה.
בינתיים, מנהיגים עולמיים נאבקים להגיב למשבר. ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר, הזהיר כי "אף אחד לא מעמיד פנים שמכסים הם חדשות טובות" והדגיש שזה לא "שלב חולף". באירופה, נציב הסחר של האיחוד האירופי, מארוש שפצ'וביץ', הציע לארה"ב "אפס-תמורת-אפס" מכסים על מכוניות ומוצרים תעשייתיים. כעת, מכסי האיחוד האירופי על מכוניות עומדים על 10%.
במסגרת מדיניות המכסים החדשה, טראמפ הטיל מכס בסיסי של 10% על סחורות מרוב מדינות העולם, ותוספת "מכס הדדי" על מדינות שלטענתו מטילות מכסים גבוהים יותר על סחורות אמריקאיות. חלק מהמכסים כבר נכנסו לתוקף בשבוע שעבר, כולל מכס של 25% על מכוניות מיובאות, בעוד שאחרים צפויים להיכנס לתוקף בהדרגה בחודשים הקרובים.
יועצי הנשיא מנסים להרגיע את השווקים. קווין האסט, ראש המועצה הלאומית לכלכלה בבית הלבן, אמר הבוקר שהממשל שמע מכ-50 מדינות שמציעות עסקאות להקלת המכסים, וחלקן הציעו "עסקאות מצוינות". אך הוא הוסיף שלאחר "עשרות שנים של התעללות בעובדים האמריקאים, יהיה קשה לשכנע את הנשיא להגיע לשולחן ולחתום".
פיטר נבארו, יועץ הסחר של הבית הלבן, הגן על המתודולוגיה של הנשיא לחישוב המכסים, באומרו שהיא "מבוססת לחלוטין ומבוססת על מחקרים ארוכי טווח בספרות האקדמית". הוא האשים מדינות כמו וייטנאם ב"הצפת מוצרים לשווקים האמריקאים, גניבת קניין רוחני והריגת תעשיות".
הפדרל ריזרב האמריקאי נמצא במצב מורכב במיוחד. בנאום שנשא ביום שישי, הזהיר יו"ר הפד, ג'רום פאוול, כי המכסים יובילו לאינפלציה גבוהה יותר וצמיחה איטית יותר מהצפוי. "המחויבות שלנו היא לשמור על ציפיות אינפלציה ארוכות טווח מעוגנות היטב ולוודא שעלייה חד-פעמית ברמת המחירים לא הופכת לבעיית אינפלציה מתמשכת," אמר פאוול.
שווקי החוזים העתידיים על הריבית משקפים ציפייה לחמש הורדות ריבית של רבע אחוז כל אחת השנה, אך פאוול הדגיש שהרף להורדת ריבית גבוה כעת בשל ההשפעה האינפלציונית הפוטנציאלית של המכסים.
ג'יימי דימון, המנכ"ל של ג'יי.פי. מורגן צ'ייס, כתב במכתבו השנתי לבעלי המניות כי כלכלת ארה"ב "עומדת בפני טלטלה משמעותית". "המכסים האחרונים כנראה יגבירו את האינפלציה וגורמים לרבים לשקול סבירות גבוהה יותר למיתון. ואפילו עם הירידה האחרונה בערכי השוק, המחירים נותרים גבוהים יחסית," הזהיר דימון.
בסין, הממשלה משקיעה בקצב מסחרר בתעשייה ובייצור. לפי נתונים מהבנק המרכזי הסיני, בנקים בשליטת המדינה הלוו 1.9 טריליון דולר נוספים ללווים תעשייתיים בארבע השנים האחרונות. סין משתמשת ביותר רובוטים תעשייתיים מאשר שאר העולם יחד, ורוב הרובוטים מיוצרים בסין על ידי חברות סיניות.
כתוצאה מההשקעות העצומות, היצוא הסיני מואץ במהירות. היצוא עלה ב-13.3% ב-2023 ועוד 17.3% בשנה שעברה. סין הגדילה את חלקה בייצור העולמי ל-32% ועולה, לעומת 6% בשנת 2000, והתפוקה התעשייתית שלה גדולה יותר מהייצור המשולב של ארה"ב, גרמניה, יפן, דרום קוריאה ובריטניה.
בעוד אנשי וול סטריט מתכוננים לעוד שבוע של כאוס, רוב האנליסטים מסכימים שהתנודתיות בשווקים תימשך כל עוד אי-הוודאות סביב השפעות המכסים נותרת גבוהה. ג'מי דימון סיכם את התחושה בקרב אנשי הפיננסים: "אני לא כל כך בטוח שנמשיך לראות נחיתה רכה."