מאז שהנשיא טראמפ הכריז על הטלת מכסים נרחבים על מוצרים מיובאים ביום רביעי, אמריקאים רבים החלו במרוץ קניות מטורף, בניסיון להקדים את עליית המחירים הצפויה. במקום להמתין לראות כיצד ישפיעו המכסים על השוק, צרכנים ממהרים למלא עגלות קניות בכל, מבגדי ספורט יוקרתיים ועד מוצרי מזון אסייתיים.
"ידעתי מה פגיע ומה אני רוצה, אז לא התכוונתי להתעכב," אמרה סידר רואץ' בת ה-22, סטודנטית למדיניות ציבורית באוניברסיטת סאת'רן מתודיסט. רואץ' הזדרזה לרכוש בגדי ספורט בשווי 244 דולר מהמותג הקנדי לולולמון וסוודר בשווי 150 דולר ממותג בריטי, בעוד חדשות המכסים שודרו ברדיו. בן זוגה, שון מקנזי, מיהר לקנות שלוש אריזות של בירה גינס אירית ומילא את מגירת הירקות במקרר בפחיות.
נואל פגרו, בן 50, הוציא כ-3,000 דולר ממערב רביעי בערב ועד חמישי בבוקר על מוצרי אלקטרוניקה, חלקי רכב, ציוד גינון ופריטים אחרים לבית. "עכשיו זה הזמן לקנות," אמר פגרו בעודו מעמיס טלוויזיה בגודל 40 אינץ' מהמותג הסיני היסנס למיניוון שלו מחוץ לחנות בסט ביי בקווינס, ניו יורק. הטלוויזיה, בעלות של 217 דולר, הייתה ניצחון קשה. הוא ניסה בשני מקומות אחרים באזור ניו יורק, אך המוצר היה אזל מהמלאי בזמן שהגיע. "התקשרתי לבחור והתחננתי, 'שמור לי אותה, בבקשה'," אמר פגרו, שעובד כמתאם הורים בבית ספר
רואץ' סיפרה כי חדשות המכסים הן שיחת היום בקמפוס — במיוחד בכל הקשור להשפעתם הפוטנציאלית על מחירי האלכוהול — והיא וחבריה עוקבים אחר שוק המניות ודואגים לגבי הכלכלה שאליה הם עתידים להיכנס עם סיום לימודיהם. "זו הפעם היחידה בארבע שנותיי בקמפוס שבה שמעתי אנשים שאפילו לא מתעניינים בפוליטיקה או בכלכלה מדברים על זה."
המכסים שהוכרזו על ידי טראמפ כוללים מכס בסיס של 10% על רוב המוצרים המיובאים, עם שיעורים גבוהים יותר למדינות כמו סין והודו. כלכלנים צופים כי המכסים יגרמו לעליית מחירים שהצרכנים ישלמו עבור פירות וירקות, ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה, מכוניות ומוצרים רבים אחרים.
נואל פגרו, בן 50, הוציא כ-3,000 דולר ממערב רביעי בערב ועד חמישי בבוקר על מוצרי אלקטרוניקה, חלקי רכב, ציוד גינון ופריטים אחרים לבית. "עכשיו זה הזמן לקנות," אמר פגרו בעודו מעמיס טלוויזיה בגודל 40 אינץ' מהמותג הסיני היסנס למיניוון שלו מחוץ לחנות בסט ביי בקווינס, ניו יורק. הטלוויזיה, בעלות של 217 דולר, הייתה ניצחון קשה. הוא ניסה בשני מקומות אחרים באזור ניו יורק, אך המוצר היה אזל מהמלאי בזמן שהגיע. "התקשרתי לבחור והתחננתי, 'שמור לי אותה, בבקשה'," אמר פגרו, שעובד כמתאם הורים בבית ספר.
ברשת קוסטקו בניו אורלינס ביום רביעי בערב, אנדראה סנבריה בת ה-29, אם בהריון לילד שלישי, הייתה עסוקה במילוי עגלה במצרכים למשפחה. "אני מצטיידת בעיקר בדברים שהיא תופסת כל הזמן," אמרה סנבריה, והחזיקה פעוטה על ירכה, והוסיפה שהיא מתכננת להקפיא חלק מהפירות והירקות כדי שיחזיקו מעמד זמן רב יותר. שקית אבוקדו בשווי 10.49 דולר שהפעוטה הצביעה עליה הייתה נקודה כואבת במיוחד. עם הכנסה של בעלה בלבד כיועץ בדיור קבוצתי, סנבריה אמרה שהיא תצטרך להיות אסטרטגית יותר לגבי הרגלי הרכישה של המשפחה, לקנות יותר בכמויות גדולות ולהימנע לחלוטין מאכילה מחוץ לבית.
ברשת קוסטקו בניו אורלינס ביום רביעי בערב, אנדראה סנבריה בת ה-29, אם בהריון לילד שלישי, הייתה עסוקה במילוי עגלה במצרכים למשפחה. "אני מצטיידת בעיקר בדברים שהיא תופסת כל הזמן," אמרה סנבריה, והחזיקה פעוטה על ירכה, והוסיפה שהיא מתכננת להקפיא חלק מהפירות והירקות כדי שיחזיקו מעמד זמן רב יותר. שקית אבוקדו בשווי 10.49 דולר שהפעוטה הצביעה עליה הייתה נקודה כואבת במיוחד
ג'יאמינג ג'ו, בת 39, מנכ"לית של חברת רפואה סינית ואם לשניים, מודאגת מהשפעות המכסים על חייה האישיים ועל העסק שלה. החברה שלה כבר נפגעה מעליות מחירי הייצור במהלך הקורונה. ואז, בינואר, היא איבדה את ביתה בשריפות הענק בלוס אנג'לס. היא אמרה שהחלק הגרוע ביותר כעת הוא חוסר הוודאות לגבי אילו תקנות יחולו. "זו תהיה מכה משולשת, מרובעת בכל כך הרבה דרכים," אמרה.
בנוסף לניסיון להצטייד בעשבים סיניים לעסק שלה ולמשפחתה, ג'ו מרכיבה הזמנה מ-Weee, שוק משלוחי מזון אסיאתי. היא מתכננת לקנות 20 בקבוקי רוטב סויה, 10 בקבוקי רוטב צדפות, ולהצטייד באצות שילדיה בני 4 ו-6 אוהבים לנשנש.
"אמריקה מדהימה בגלל כמות האפשרויות שיש לנו על בסיס יומיומי," אמרה ג'ו, שעברה לארה"ב מסין לפני 15 שנה ללימודי תואר שני. "כשמדובר במצרכים, אנחנו קונים מכל העולם," אמרה. "ועכשיו, זה חייב להשתנות."
ברשתות החברתיות, מארק קובן, איש העסקים המיליארדר ואיש הטלוויזיה, הציע למעריציו ביום רביעי אחר הצהריים שכדאי להם להתחיל לצבור מלאי. "ממשחת שיניים ועד סבון, כל דבר שאתם יכולים למצוא עבורו מקום אחסון, קנו לפני שהם יצטרכו לחדש מלאי," אמר קובן בפוסט. "גם אם זה מיוצר בארה"ב, הם יעלו את המחיר ויאשימו בכך את המכסים."
קלי לונג, יועצת פיננסית באורו ואלי, אריזונה, אמרה שהיא קיבלה יותר שאלות כספיות חריגות מלקוחות וחברים בשבועות האחרונים מאשר בכל נקודה אחרת בקריירה שלה. חברה משכה אותה הצידה במשחק לילה לשאול כמה מזומנים היא צריכה לשמור בבית. (רק מספיק כדי לקנות מצרכים במהלך הפסקת חשמל, או עבור טיפ לא צפוי לשליח, אמרה לונג.) אחרים שאלו על העברת החשבונות שלהם לחו"ל והמרת מטבע לזהב וביטקוין.
ברשתות החברתיות, מארק קובן, איש העסקים המיליארדר ואיש הטלוויזיה, הציע למעריציו ביום רביעי אחר הצהריים שכדאי להם להתחיל לצבור מלאי. "ממשחת שיניים ועד סבון, כל דבר שאתם יכולים למצוא עבורו מקום אחסון, קנו לפני שהם יצטרכו לחדש מלאי," אמר קובן בפוסט. "גם אם זה מיוצר בארה"ב, הם יעלו את המחיר ויאשימו בכך את המכסים"
"יש תחושה של, 'מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשלוט בזה?'" אמרה לונג. התגובה שלה: כנראה לא הרבה. "הדבר היחיד שיש לך באמת הוא החוסן שלך אם הגרוע מכל קורה," אמרה. "תישנו טוב, תדאגו לעצמכם כדי שתוכלו לעמוד בקשיים כלכליים. אל תכנסו לחובות כדי להצטייד."
בעוד המומחים מסכימים כי המכסים צפויים להעלות את מחירי הצרכן בסופו של דבר, הם מזכירים כי ייתכן שיידרש זמן עד שהצרכנים יחושו בהשפעה המלאה. אך עבור אמריקאים רבים, ההכרזה על המכסים הייתה קריאת השכמה - סימן שהכלכלה העולמית והשפע של מוצרים זולים שלקחו כמובנים מאליהם עשויים להשתנות באופן דרמטי.