מכסי הרכב החדשים של הנשיא דונלד טראמפ נכנסו לתוקף היום (חמישי) בחצות, ועשויים לזעזע תעשייה קריטית באמריקה ולהעלות את מחירי עשרות מיליוני מכוניות הנמכרות מדי שנה ברחבי המדינה. המכסים החדשים בשיעור של 25% על כל המכוניות המיובאות לארה"ב יחולו על כמעט מחצית מ-16 מיליון המכוניות החדשות שנרכשו בארה"ב ב-2024.
להמחשה, מכונית מיובאת בשווי 40,000 דולר תיפגע ממס של 10,000 דולר - עלות שמישהו לאורך שרשרת האספקה יצטרך לספוג. "יש ויכוח בריא על איך העלות הזו תתחלק בין הספקים, יצרני הרכב, הסוכנויות והצרכנים הסופיים," אמר בכיר בתעשיית הרכב ל-CNN בשבוע שעבר. "הצרכן יראה חלק ניכר מזה."
מקסיקו היא המקור הגדול ביותר לייבוא רכבים לארה"ב, עם 2.5 מיליון מכוניות שנשלחו לסוכנויות אמריקאיות. קנדה שולחת עוד 1.1 מיליון, בעוד 3.7 מיליון נוספים מגיעים ממדינות מחוץ לצפון אמריקה כולל דרום קוריאה, יפן וגרמניה.
ממשל טראמפ צפוי גם להטיל מכסים על ייבוא חלקי רכב לא יאוחר מה-3 במאי. כאשר המכסים על חלקי רכב ייכנסו לתוקף, המשמעות היא שיעלה יותר לייצר מכוניות גם במפעלי רכב אמריקאיים, מכיוון שכל רכב מקומי מכיל חלקים מיובאים. במשך עשורים, מאז שהסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA) נכנס לתוקף בתחילת שנות ה-90, יצרני הרכב פעלו כאילו ארה"ב, מקסיקו וקנדה הן מדינה אחת, מעבירים חלקים מעבר לגבול מספר פעמים במהלך תהליך ההרכבה.
"בואו נהיה כנים: בטווח הארוך, מכס של 25% על גבולות מקסיקו וקנדה יפער חור בתעשייה האמריקאית שמעולם לא ראינו," אמר מנכ"ל פורד, ג'ים פארלי, בהערות למשקיעים בפברואר
ניתוח של בנק אוף אמריקה מראה שמכסים על חלקי רכב יגדילו את עלות המכוניות המיוצרות באמריקה בכ-4,000 דולר. ניתוח אחר של Anderson Economic Group מעריך את העלות ביותר מ-12,000 דולר לחלק מהרכבים.
"בואו נהיה כנים: בטווח הארוך, מכס של 25% על גבולות מקסיקו וקנדה יפער חור בתעשייה האמריקאית שמעולם לא ראינו," אמר מנכ"ל פורד, ג'ים פארלי, בהערות למשקיעים בפברואר.
מחירי מכוניות חדשות ומשומשות צפויים לעלות בחדות. ב-2021, כאשר מחסור בחלקים, בעיקר שבבי מחשב, פגע בייצור מכוניות, מחירי מכוניות חדשות זינקו ב-17% בין ינואר לדצמבר, לפי נתוני אתר רכישת הרכב Edmunds.com. מחירי מכוניות משומשות עלו אף מהר יותר - 32% באותה תקופה.
אמריקאים רבים מיהרו בשבוע האחרון לרכוש מכוניות לפני כניסת המכסים לתוקף. כל יצרני הרכב דיווחו על קפיצה במכירות במרץ, במיוחד עבור דגמי יבוא.
"רציתי לחכות שנה או שנתיים, אבל אני לא רוצה לשלם יותר בגלל המכסים," אמר רוברט וויאט מג'רזי סיטי ל-CNN, לאחר שרכש טויוטה לנד קרוזר המיובאת מיפן בסוף השבוע שעבר.
אך לא רק מחירים גבוהים יותר לרוכשי רכב – המכסים עלולים גם להוביל לאובדן משרות עבור עובדי תעשיית הרכב האמריקאית. כמיליון אנשים עובדים במפעלים אמריקאיים שמרכיבים מכוניות או מייצרים חלקי רכב, לפי נתוני משרד העבודה.
ממשל טראמפ טוען שמטרת המכסים היא ליצור משרות נוספות בתחום הרכב על ידי אילוץ יצרני הרכב להעביר ייצור לאמריקה. אולם יש סיכוי טוב שיהיו פיטורים זמן רב לפני שמפעלים חדשים יוכלו להיבנות או להיפתח מחדש.
זאת מכיוון שאם מפעלי הרכבה במקסיקו ובקנדה ייסגרו בגלל אובדן גישה לשוק האמריקאי, הדבר ישפיע על ספקים אמריקאיים השולחים חלקים למפעלים אלה. יצרני רכב וחלקים אמריקאיים ייצאו חלקים בשווי 35.8 מיליארד דולר למקסיקו ו-28.4 מיליארד דולר לקנדה, לפי נתוני משרד המסחר.
בנוסף, כמיליון מכוניות המיוצרות באמריקה, או 10% מהייצור האמריקאי, מיועדות לקנדה ומקסיקו. מכסי תגמול על מכוניות אמריקאיות יעלו את המחירים לרוכשי מכוניות מצפון ומדרום לגבול, מה שמסכן את הייצור האמריקאי.
הבעיה היא שלא ניתן להעביר במהירות ייצור לארה"ב כפי שטראמפ הציע. "אם אי פעם עשית שיפוץ בבית, אתה יודע שהכל אפשרי אם אתה שם מספיק כסף מאחוריו, נכון? אבל אפשרי מבחינה כלכלית זו שאלה אחרת," אמר הבכיר בתעשייה. "זה לוקח זמן, במיוחד כשאנחנו קרובים לקיבולת ברוב המתקנים."
אפילו משהו פשוט לכאורה כמו החלפת מפעל לייצור דגם אחר יכול להשבית את המפעל לשנה או יותר. גם לוקח שנים ליצרן רכב מרגע הכרזה על מפעל חדש ועד שהמכונית הראשונה יורדת מפס הייצור.
בנק אוף אמריקה אמר שיהיה "בעצם בלתי אפשרי" להחזיר רוב חלקי הרכב לייצור מקומי בשל עלות העבודה בארה"ב וזמינות העובדים. חלק מהייצור יכול לעבור חזרה יחסית במהירות למפעלים אמריקאיים המייצרים את אותו דגם, כמו שברולט סילברדו, שנבנית במפעל אחד במקסיקו, אחד בקנדה ושניים במפעלים אמריקאיים. אך רוב הדגמים שנבנים במקום אחר עבור השוק האמריקאי אינם נבנים במפעלים אמריקאיים.
איגוד עובדי הרכב המאוחדים (UAW), למרות תמיכתו בסגנית הנשיאה לשעבר קמלה האריס במהלך מערכת הבחירות לנשיאות, תמך בחוזקה במכסי הרכב, ואמר שהם מאמינים שבסופו של דבר זה יוביל לייצור רב יותר בארה"ב.
אך רבים מהמכוניות שנבנות במקסיקו הם דגמים בעלי מחיר נמוך יותר שעשויים שלא להיות במחיר סביר כאשר הם נבנים על ידי עובדים אמריקאים בעלי שכר גבוה יותר. יצרני הרכב עשויים פשוט להפסיק לייצר את הדגמים במחיר הנמוך יותר בכלל.
"אף אחד לא באמת מדבר על מהיכן תגיע העבודה," אמר מנכ"ל פורד לשעבר, מארק פילדס, בראיון ל-CNN.