חוזה גרגוריו גונזלס, אזרח ונצואלי שהגיע לארצות הברית במטרה לתרום כליה לאחיו החולה ועמד בפני גירוש לפני שיוכל לעבור את הניתוח, ישוחרר באופן זמני ממעצר, כך הודיעו ביום רביעי ארגוני זכויות מהגרים. השחרור יאפשר לו "להציל את חיי אחיו", אך תנאי השחרור, כולל היכן יוכל לשהות וכמה זמן יוכל להתאושש בארצות הברית, לא הובהרו מיידית.
"זהו ניצחון לאנושיות ולחמלה," אמרה ארנדירה רנדון, מנהלת התוכניות הראשית של ארגון "פרויקט התחייה" בשיקגו, המייצג את המקרה של גונזלס. הארגון נאבק בגירושו של גונזלס מאז מעצרו בתחילת מרץ, בטענה שחייו של אחיו, חוסה אלפרדו פצ'קו, תלויים באפשרות לקבל את הכליה.
בבוקר ה-3 במרץ, גונזלס יצא החוצה לאחר שהכין את ארוחת הבוקר של אחיו, הוקף על ידי פקידי רשות ההגירה והמכס (ICE), ונעצר במה שתואר כ"מארב"
גונזלס, בן 43, הגיע לארה"ב מוונצואלה ב-2024 כדי לעזור לאחיו הצעיר לאחר שפצ'קו גילה כי הוא סובל מאי-ספיקת כליות בשלב סופני. פצ'קו, בן 37, השיג ביטוח שיכסה את ההליך, והאחים היו בתהליך הכנה לקראת פגישות באפריל בבית החולים כדי לבדוק את התאמתם.
אולם, בבוקר ה-3 במרץ, גונזלס יצא החוצה לאחר שהכין את ארוחת הבוקר של אחיו, הוקף על ידי פקידי רשות ההגירה והמכס (ICE), ונעצר במה שתואר כ"מארב". גונזלס ביקש מקלט עם הגיעו לארה"ב, אך קיבל צו הרחקה זמן קצר לאחר מכן לאחר שהרשויות קבעו כי אין לו "פחד אמין" מרדיפה בארץ מוצאו. עם זאת, מכיוון שונצואלה סירבה באותה עת לקבל טיסות גירוש, גונזלס נעצר אך שוחרר תחת פיקוח כעבור מספר חודשים כדי לחיות עם אחיו.
עורך דינו של גונזלס, פיטר מיינקה מ"פרויקט התחייה", הדגיש בפני הוושינגטון פוסט שהם לא ביקשו שגונזלס יורשה להישאר באופן קבוע - "רק לדחות את הגירוש כדי שיוכל להציל את חיי אחיו".
פצ'קו החל לחוש כאבים בבטנו ב-2023, פחות משנה לאחר שנמלט מהאלימות הפוליטית בוונצואלה וקיבל אישור עבודה בזמן שבקשת המקלט שלו עדיין תלויה ועומדת. ביקור בבית חולים חשף שהוא סובל מאי-ספיקת כליות בשלב סופי עם תפקוד כליות של 2% בלבד; מאז הוא ירד לאפס.
פצ'קו אינו יכול לעזוב את ארה"ב מבלי לנטוש את תיק המקלט שלו ולסכן את חלומו להביא יום אחד את אשתו, ביאנקה, ואת שלושת ילדיהם לארה"ב. הוא הסתיר את האבחנה מבניו התאומים בני ה-9 ומבתו בת ה-17, אך סיפר לאשתו - ולאחיו הגדול.
"אני אדם צעיר עם חיים לפניי," אמר פצ'קו במהלך עצרת לילית למען גונזלס בברווין, אילינוי. "אחי הגיע למדינה הזו לבדו, אך ורק בתקווה לתת לי כליה."
מומחי הגירה חוששים שבקשות לשחרור על בסיס הומניטרי יידחו יותר ויותר ככל שממשל טראמפ מרחיב את יעדיו למאמצי גירוש המוני. בחודש שעבר, ילדה חולת סרטן מוח בטקסס וארבעת אחיה - כולם אזרחים אמריקאים - גורשו למקסיקו יחד עם הוריהם חסרי המסמכים שהיו להם צווי הרחקה, בזמן שהמשפחה הייתה בדרכה לבית חולים ביוסטון לטיפול בילדה.
לפי "פרויקט נתוני הגירוש" באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, בתקופה של ארבעה שבועות לאחר השבעתו של הנשיא דונלד טראמפ בינואר, ה-ICE ביצע כמעט 17,000 מעצרים - 85% יותר מאשר באותה תקופה ב-2024.
תחת ממשלים קודמים, לדברי מומחי הגירה, לא היה נדיר שאנשים במצבו של גונזלס שלא יכלו להיות מגורשים מיידית ושלא ביצעו עבירות כלשהן, ישוחררו תחת פיקוח אם הרשויות קבעו שהם לא מהווים סיכון בטיחותי.
"אני אדם צעיר עם חיים לפניי," אמר פצ'קו במהלך עצרת לילית למען גונזלס בברווין, אילינוי. "אחי הגיע למדינה הזו לבדו, אך ורק בתקווה לתת לי כליה"
"זהו שינוי תחת טראמפ," לדברי חבר הקונגרס חסוס "צ'וי" גרסיה, דמוקרט מאילינוי, שמחוזו כולל את סיסרו. גרסיה אמר לוושינגטון פוסט ביום שלישי ש"אף נשיא לא הפך את חוק ההגירה לנשק במידה כזו עד עכשיו."
"היכולת לערער [על גירוש] על בסיס הומניטרי הייתה חלק חשוב ממערכת המקלט שלנו," אמר גרסיה. "ונראה שזה מגיע לסיומו עם השינויים הדרקוניים שמיושמים על ידי הממשל הזה."
גם אם האחים אינם תואמים, הם יהיו זכאים להשתלת איברים מזווגת, שתאפשר לפצ'קו לעבור לראש רשימת המקבלים כאשר כליה תואמת תהיה זמינה, בתמורה לכך שגונזלס יתרום את שלו למישהו אחר.
"אני חושב שזה משהו שחוצה את הפוליטיקה," אמר מיינקה. "זה פונה אלינו ברמה האנושית, ואנחנו לא רוצים לראות אנשים מתים ללא צורך בגלל מדיניות הגירה שאינה משרתת שום תועלת."
פקידי ICE לא הגיבו לסדרת שאלות לגבי המקרה של גונזלס, כולל האם היו לו תנאים ספציפיים לפיקוח שלו ומי אישר את הערעור שלו על רקע דיווחים שמשרד ביטחון המולדת מבקש להגביל דרמטית שחרורים הומניטריים.
סיפורם של האחים הפך לסמל למאבק הרחב יותר בין שיקולים הומניטריים למדיניות ההגירה הנוקשה של ממשל טראמפ. הארגונים התומכים במשפחה מדגישים שמעבר לפוליטיקה, מדובר בשאלה של חיים ומוות. לאחר השחרור, גונזלס יוכל סוף סוף להמשיך בתהליך תרומת הכליה, ולהעניק לאחיו הצעיר את המתנה היקרה מכל - חיים חדשים.