האיחוד האירופי מכין צעדי תגובה להכרזתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הטלת מכסים בשיעור של 20% על יבוא מהגוש האירופי, צעד שהאיחוד מגדיר כ"מכה קשה לכלכלה העולמית". ההודעה על התגובה האירופית מגיעה יום בלבד לאחר שטראמפ הכריז על מכסים גלובליים חסרי תקדים על עשרות מדינות ברחבי העולם.
"הכרזתו של הנשיא טראמפ על מכסים אוניברסליים על העולם כולו, כולל האיחוד האירופי, היא מכה קשה לכלכלה העולמית. אני מצרה עמוקות על בחירה זו," אמרה אורסולה פון דר ליין, ראש הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, ביום חמישי, והוסיפה כי השפעת המכסים תורגש "באופן מיידי".
פון דר ליין, שנמצאת כעת בסמרקנד, אוזבקיסטן, לצורך השתתפות בפסגת האיחוד האירופי-אסיה המרכזית, הדגישה את ההשלכות הכבדות של צעדי טראמפ: "הבה נהיה בהירים לגבי ההשלכות העצומות. הכלכלה העולמית תסבול באופן מסיבי. אי-הוודאות תסלים ותוביל לעליית פרוטקציוניזם נוסף. כל העסקים, גדולים כקטנים, יסבלו מהיום הראשון - החל מאי-ודאות גדולה ועד להפרעה בשרשראות האספקה ובירוקרטיה מכבידה. עלויות ניהול עסקים עם ארה"ב יעלו באופן דרסטי."
פון דר ליין, שנמצאת כעת בסמרקנד, אוזבקיסטן, לצורך השתתפות בפסגת האיחוד האירופי-אסיה המרכזית, הדגישה את ההשלכות הכבדות של צעדי טראמפ: "הבה נהיה בהירים לגבי ההשלכות העצומות. הכלכלה העולמית תסבול באופן מסיבי. אי-הוודאות תסלים ותוביל לעליית פרוטקציוניזם נוסף. כל העסקים, גדולים כקטנים, יסבלו מהיום הראשון - החל מאי-ודאות גדולה ועד להפרעה בשרשראות האספקה ובירוקרטיה מכבידה. עלויות ניהול עסקים עם ארה"ב יעלו באופן דרסטי"
האיחוד האירופי והארה"ב הם שותפי סחר מרכזיים זה עבור זה. בשנה שעברה, האיחוד האירופי היה השוק הגדול ביותר ליצוא סחורות אמריקאיות, לפני שכנותיה קנדה ומקסיקו, על פי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין של ארצות הברית. במקביל, ארה"ב הייתה הקונה הגדולה ביותר של סחורות אירופאיות ב-2024, עם יבוא מגוון הכולל מוצרים פרמצבטיים, מכוניות, משקאות אלכוהוליים וציוד תקשורת.
ביום רביעי, טראמפ השיק מלחמת סחר גלובלית היסטורית עם הכרזתו על מכסים גורפים על עשרות מדינות, מניקרגואה ועד קמבודיה. מכסים אלה מתווספים למסים שהוטלו בעבר על יבוא של פלדה, אלומיניום ומכוניות.
למרות שהאיחוד האירופי היה מעדיף לעבוד עם ארה"ב להפחתת חסמי סחר, פון דר ליין הבהירה כי "אירופה מוכנה להגיב". לדבריה, "אנו כבר בשלבי הסיום של חבילת צעדי תגובה ראשונה בתגובה למכסים על פלדה, ואנו כעת מכינים צעדי תגובה נוספים כדי להגן על האינטרסים והעסקים שלנו אם המשא ומתן ייכשל."
בחודש שעבר, האיחוד האירופי הגיב למכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ בחשיפת צעדי תגובה על סחורות אמריקאיות בשווי של עד 26 מיליארד אירו (28 מיליארד דולר), כולל מכסים על סירות, וויסקי בורבון ואופנועים.
"ב-80 השנים האחרונות הסחר בין האיחוד האירופי לארצות הברית יצר מיליוני מקומות עבודה," אמרה פון דר ליין ביום חמישי. "צרכנים משני צדי האוקיינוס האטלנטי נהנו ממחירים מופחתים. עסקים נהנו מהזדמנויות עצומות, שהובילו לצמיחה ולשגשוג חסרי תקדים."
עם זאת, היא ציינה כי למערכת הסחר העולמית יש "ליקויים חמורים". "אני מסכימה עם הנשיא טראמפ שאחרים מנצלים לרעה את הכללים הנוכחיים ואני מוכנה לתמוך בכל מאמץ להתאים את מערכת הסחר העולמית למציאות של הכלכלה העולמית," אמרה פון דר ליין. "אך פנייה למכסים ככלי ראשון ואחרון לא תתקן זאת."
היא הדגישה כי האיחוד האירופי מוכן לשאת ולתת עם ארה"ב, אך אירופה חייבת לעמוד על שלה. "אני יודעת שרבים מכם מרגישים שהבת ברית הוותיקה ביותר שלנו אכזבה אותנו. כן, עלינו להתכונן להשפעה שתהיה לכך באופן בלתי נמנע. לאירופה יש כל מה שהיא צריכה כדי לעבור את הסערה. אנחנו בזה יחד. אם אתם פוגעים באחד מאיתנו, אתם פוגעים בכולנו."
מכסי טראמפ, שהוכרזו במסגרת מה שכינה "יום השחרור", נועדו להחזיר ייצור תעשייתי לארה"ב ולצמצם את הגירעון המסחרי האמריקאי. הנשיא טען כי המכסים יביאו ל"חזרת משרות ומפעלים לארה"ב", אך מומחים רבים מזהירים כי צעדים אלה עלולים להוביל לעליית מחירים לצרכנים האמריקאים ולהאט את הצמיחה הכלכלית העולמית.
חלק מהרפובליקנים בסנאט האמריקאי כבר הביעו את התנגדותם למדיניות המכסים של טראמפ בהצבעה מפתח, מה שמצביע על מחלוקת פנימית בתוך מפלגתו של הנשיא בנושא זה.
בינתיים, מדינות נוספות מלבד האיחוד האירופי צפויות להגיב למכסים האמריקאיים. סין, שתעמוד בפני מכסים כוללים של 54%, ווייטנאם, שתספוג מכסים של 46%, עשויות גם הן להכריז על צעדי תגובה בקרוב.
העימות המסחרי המתפתח מעורר דאגה בקרב משקיעים ועסקים ברחבי העולם, כאשר הפגיעה בשרשראות האספקה הגלובליות והעלייה בעלויות צפויות להשפיע על מגוון רחב של תעשיות ומוצרים. אנליסטים מזהירים כי אם מלחמת הסחר תמשיך להסלים, ההשלכות עלולות להיות הרסניות לכלכלה העולמית שכבר מתמודדת עם אתגרים רבים.