ישראל הודיעה אתמול (שלישי) כי היא מבטלת את כל המכסים המוטלים על מוצרים אמריקאיים, בהוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים ישראלים נוספים, במהלך מפתיע שמגיע יום לפני ההכרזה הצפויה של הנשיא דונלד טראמפ על הטלת מכסים הדדיים על שותפות הסחר של ארה"ב.
נתניהו אמר כי המהלך נועד לטפח יותר תחרות בשוק, לגוון את הכלכלה ולהפחית את יוקר המחיה עבור אזרחי ישראל.
"מעבר ליתרונות הכלכליים לכלכלה ולאזרחי ישראל, מהלך זה יאפשר לנו לחזק עוד יותר את הברית והקשרים בין ישראל לארצות הברית," אמר נתניהו בהצהרה. "נמשיך לפעול להסרת חסמים ומכסים ולחיזוק היחסים המיוחדים שלנו עם ארצות הברית."
ישראל הודיעה על התוכנית בהצהרה משותפת של נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ושר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, יממה בלבד לפני שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי להטיל מכסים הדדיים על שותפות הסחר של ארה"ב.
ארה"ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל ובעלת בריתה הקרובה ביותר, עם סחר דו-צדדי בשווי 34 מיליארד דולר בשנת 2024, על פי נתוני משרד הנציג המסחרי של ארצות הברית
ארה"ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל ובעלת בריתה הקרובה ביותר, עם סחר דו-צדדי בשווי 34 מיליארד דולר בשנת 2024, על פי נתוני משרד הנציג המסחרי של ארצות הברית.
שתי בעלות הברית חתמו על הסכם סחר חופשי לפני כ-40 שנה, עסקה שהפכה כ-99% מהסחורות מארה"ב לפטורות ממס. בכירים ישראלים אמרו כי הפחתת המכסים הנוכחית תחול על "מספר מצומצם מאוד של מוצרים", בעיקר יבוא מזון וחקלאות אמריקאי.
"הממשל הנוכחי מציג הזדמנות אמיתית לעצב עתיד כלכלי אסטרטגי חדש לשתי המדינות תוך חיזוק תפקידה המרכזי של ישראל כשותפה כלכלית," אמר סמוטריץ'.
ההודעה הישראלית מגיעה על רקע הכנות העולם למה שטראמפ כינה "יום השחרור" - ה-2 באפריל, בו הוא צפוי לחשוף סדרה של מכסים חדשים. מכסים אלה יתווספו למכס של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום, מכסים של 25% על סחורות המיובאות מקנדה ומקסיקו, ומכס של 20% על סחורות מסין שכבר הוכרזו.
עד כה, טראמפ לא פירט את המכסים של יום רביעי, אם כי הוא כבר הכריז על מכס של 25% על יבוא מכוניות מוקדם יותר השבוע, שצפוי להיכנס לתוקף מאוחר ביום רביעי.
בשונה מישראל, מדינות רבות ברחבי העולם מתכוננות להטיל מכסי-נגד כתגובה למדיניות טראמפ. האיחוד האירופי הזהיר אתמול כי הוא מחזיק ב"תוכנית חזקה" להשיב מכה לארצות הברית בתגובה להעלאות המכסים, אם יהיה צורך בכך.
"אירופה לא פתחה בעימות הזה," אמרה אורסולה פון דר ליין, ראש הנציבות האירופית. "איננו בהכרח רוצים להגיב, אך אם יהיה צורך בכך, יש לנו תוכנית חזקה לתגמול ונשתמש בה."
גם קנדה, סין, יפן ודרום קוריאה מכינות תגובות למכסי טראמפ הקרבים. שלוש המדינות האסיאתיות אף מתכננות להכריז על מכסי תגמול באופן מתואם.
מומחים כלכליים בישראל מעריכים כי הצעד הישראלי יתורגם לחיסכון משמעותי לצרכנים הישראלים, במיוחד במוצרי מזון ומוצרי צריכה אמריקאיים.
פרופסור יעקב שיינין, כלכלן בכיר מאוניברסיטת תל אביב, מעריך כי "המהלך צפוי להפחית את יוקר המחיה בישראל בשיעור של כ-0.7% בטווח הקצר, ולחזק את הסחר הדו-צדדי ב-15-20% בשנים הקרובות."
עם זאת, יש הרואים בצעד זה מהלך אסטרטגי יותר מאשר כלכלי. ד"ר נירית גל-אור, מומחית ליחסים בינלאומיים, אומרת: "זהו סוג של איתות לטראמפ שישראל עומדת לצדו בעת שהוא יוצא למלחמת סחר גלובלית. נתניהו מבין שיחסים קרובים עם טראמפ הם נכס אסטרטגי לישראל, במיוחד בתקופה הנוכחית."
התאחדות התעשיינים בישראל הביעה תמיכה מסויגת במהלך. בהודעה שפרסמה, נכתב: "אנו מברכים על כל צעד להפחתת יוקר המחיה, אך חיוני להבטיח שהתעשייה הישראלית לא תיפגע מהתחרות המוגברת. נדרש לשקול צעדי תמיכה וליווי לתעשיות מקומיות שעלולות להיפגע."
מהלכה של ישראל עשוי לייצר "אפקט דומינו" מוגבל, כאשר בעלות ברית קרובות אחרות של ארה"ב עשויות לשקול צעדים דומים. יחד עם זאת, האיחוד האירופי, שהסחר שלו עם ארה"ב גדול משמעותית, נראה כי בוחר בגישה עמידה יותר.
בינתיים, בית הלבן הגיב בחיוב להודעה הישראלית. דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה: "הנשיא טראמפ מברך על המהלך הישראלי שיחזק את הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות. הדבר מדגים את המדיניות שלנו: כאשר מדינות מסירות מכסים על מוצרים אמריקאיים, כולם מרוויחים."
התזמון של ההכרזה - יום לפני "יום השחרור" של טראמפ - נראה מחושב היטב, ומומחים רואים בכך דוגמה לאופן שבו ישראל מנסה לנווט את דרכה בסביבה המסחרית המורכבת שטראמפ יוצר.
"ישראל מעדיפה להיות מובילה ולא מובלת," אומר פרופ' אסף רז, מומחה לכלכלה פוליטית. "במקום לחכות למכסים אמריקאיים ואז להגיב, נתניהו בוחר לנקוט יוזמה שמשרתת את האינטרסים הישראליים ומחזקת את היחסים עם הממשל האמריקאי."