אירופה הזהירה אתמול כי יש לה "תוכנית חזקה" להשיב מלחמה לארצות הברית בתגובה להעלאות המכסים של דונלד טראמפ "אם יהיה צורך בכך", כך אמרה בכירה אירופית יום לפני הכרזה צפויה על מכסי יבוא מסיביים מצד נשיא ארה"ב.
במשך שבועות, טראמפ קידם את ה-2 באפריל כ"יום השחרור" באמריקה, יום בו מספר מכסים כבדים יוכרזו ליישום סדר היום הכלכלי הרדיקלי של ממשלו. ארצות הברית כבר הודיעה על עלייה חדה במכסים על כל יבוא של פלדה, אלומיניום ומכוניות.
"אירופה לא פתחה בעימות הזה," אמרה אורסולה פון דר ליין, ראש הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, בנאום. "איננו בהכרח רוצים להגיב, אך אם יהיה צורך בכך, יש לנו תוכנית חזקה לתגמול ונשתמש בה."
"אירופה לא פתחה בעימות הזה," אמרה אורסולה פון דר ליין, ראש הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, בנאום. "איננו בהכרח רוצים להגיב, אך אם יהיה צורך בכך, יש לנו תוכנית חזקה לתגמול ונשתמש בה"
ביום שני, דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט אמרה כי טראמפ יחשוף את תוכנית המכסים שלו במסיבת עיתונאים ביום רביעי. היא לא סיפקה פרטים לגבי מה שיוכרז, אך רמזה, כפי שטראמפ אמר שוב ושוב, שהנשיא עשוי לחשוף מכסים הדדיים, תוך התאמת המכסים של מדינות אחרות דולר לדולר.
בנאומה, פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמרה כי אירופה "פתוחה למשא ומתן."
"ניגש למשא ומתן הזה מעמדה של כוח. אירופה מחזיקה בהרבה קלפים, מסחר ועד טכנולוגיה ועד גודל השוק שלנו," המשיכה. "אבל הכוח הזה בנוי גם על נכונותנו לנקוט באמצעי נגד נחושים אם יהיה צורך בכך. כל הכלים נמצאים על השולחן."
פון דר ליין לא סיפקה פרטים נוספים כיצד האיחוד האירופי עשוי להגיב, אך בחודש שעבר הגוש כבר הלך בדרך זו: הוא הגיב למכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ על ידי חשיפת אמצעי נגד על עד 26 מיליארד אירו (28 מיליארד דולר) של יצוא סחורות אמריקאיות, כולל מכסים על סירות, וויסקי בורבון ואופנועים.
הנציבות האירופית היא גם רגולטור רב עוצמה שלא היסס להטיל קנסות כבדים וחשבונות אחרים על חברות טכנולוגיה אמריקאיות גדולות בעבר - עובדה שטראמפ מודע לה, והוא פרסם בפברואר צו נשיאותי המאיים לפגוע במדינות המטילות "קנסות ועונשים בלתי הוגנים" על חדשנים אמריקאים. ההכרזה הגדירה רגולציה כזו כ"סחיטה מעבר לים" ואיימה במכסים גבוהים יותר כתגמול.
האיחוד האירופי היה קונה גדול של יצוא אמריקאי - בשנה שעברה, הוא היה השוק היחיד הגדול ביותר ליצוא סחורות אמריקאיות, לפני שכנותיה של אמריקה קנדה ומקסיקו, על פי נתונים מלשכת המפקד של ארצות הברית.
לאירופה וארצות הברית יש הרבה מה להפסיד בסכסוך הסחר המסלים. בשנת 2024, אמריקה הייתה הקונה הגדולה ביותר של סחורות אירופאיות, עם יבוא הנע ממוצרים פרמצבטיים ומכוניות ועד משקאות אלכוהוליים וציוד תקשורת, לפי נתונים רשמיים של האיחוד האירופי. האיחוד האירופי, בינתיים, היה מקור היבוא הגדול ביותר של אמריקה בשנה שעברה, לפי הנתונים האמריקאיים.
בפברואר, פון דר ליין הדגישה את חשיבות יחסי הסחר בין ארה"ב לאיחוד האירופי. "נפח הסחר הכולל בינינו הוא 1.5 טריליון דולר," אמרה בנאום, וציינה גם שמיליון משרות אמריקאיות תלויות ישירות בסחר עם אירופה.
קנדה, סין, יפן ודרום קוריאה גם מכינות תגובות למכסי טראמפ הקרבים.
שלוש המדינות האסיאתיות מתכננות להכריז על מכסי תגמול באופן מתואם, כך אמר השידור הממלכתי הסיני CCTV ביום שני. הן קיימו שיחות כלכליות ביום ראשון בפעם הראשונה מזה חמש שנים, והבטיחו לחזק סחר הוגן ולחזק קשרים כלכליים ביניהן - ימים ספורים לפני שארה"ב עומדת להכריז על מכסים גורפים על כל שותפות הסחר.
ביום רביעי, טראמפ אמר שיחשוף מכסים רחבי היקף התואמים את אלה שמדינות זרות מטילות על ארה"ב - מה שמכונה מכסים הדדיים. בעלות ברית ותיקות של ארה"ב, כמו דרום קוריאה, לא יחוסו, אמר טראמפ.
"המכס הממוצע של דרום קוריאה גבוה פי ארבעה," אמר טראמפ בחודש שעבר בנאומו המשותף לקונגרס. "חשבו על זה: פי ארבעה גבוה יותר. ואנחנו נותנים כל כך הרבה עזרה צבאית ובדרכים רבות אחרות לדרום קוריאה, אבל זה מה שקורה."
בינתיים, טראמפ חידש את מתחי הסחר עם סין, והטיל מכסים של 20% על המדינה, בנוסף למכסים שכבר הטיל בתקופת כהונתו הראשונה. סין הגיבה במהירות למכסי טראמפ, והטילה מכסים של 15% על יבוא עוף, חיטה, תירס וכותנה מארה"ב.
ביום שישי, ראש ממשלת קנדה מארק קארני אמר לטראמפ כי מדינתו תגיב לארה"ב במכסים משלה אם טראמפ ימשיך עם המכסים שהבטיח.
בהצהרה ביום שישי, משרדו של קארני אמר כי קנדה מתכננת ליישם מכסי תגמול על סחורות אמריקאיות השבוע בתגובה למסי היבוא המובטחים של טראמפ. אך קארני לא הציע פרטים - כמו עיתוי או היקף מכסי התגמול.
"ראש הממשלה הודיע לנשיא כי ממשלתו תיישם מכסי תגמול כדי להגן על עובדים קנדיים והכלכלה שלנו, בעקבות ההכרזה על פעולות סחר נוספות של ארה"ב ב-2 באפריל 2025," אמר משרד ראש הממשלה בהודעה לעיתונות.
עם זאת, קארני וטראמפ השמיעו נימה מקווה לאחר שקיימו שיחה ביום שישי - שינוי ניכר בטון מהיחסים הסוערים בין ראש ממשלת קנדה לשעבר ג'סטין טרודו וטראמפ.
שיחת יום שישי הייתה הראשונה בין שני המנהיגים. משרדו של קארני תיאר אותה כ"שיחה בונה מאוד," וטראמפ אמר בפוסט במדיה החברתית כי השיחה הייתה "פרודוקטיבית במיוחד."
אנליסטים כלכליים מזהירים כי מלחמת סחר גלובלית עלולה להוביל להאטה בכלכלה העולמית, עליית מחירים לצרכנים ואובדן משרות בענפי ייצוא. מדינות רבות מקוות שניתן יהיה להגיע להסכמים באמצעות משא ומתן, אך מתכוננות לתרחיש הגרוע ביותר של מכסים הדדיים מסלימים.