לפני שלושה עשורים, רשת המחסנים האמריקאית קוסטקו יצרה את קירקלנד סיגנצ'ר, מותג הבית שכיום משמש אותה למכירת כל דבר - ממגבות נייר ועד סושי טרי. מה שהתחיל כניסוי נועז הפך לאחד הסיפורים המסחריים המרשימים ביותר בתעשיית הקמעונאות העולמית.
בשנת 1995, כאשר קוסטקו השיקה את קירקלנד סיגנצ'ר, המהלך נחשב לא אינטואיטיבי בעולם הקמעונאות. קמעונאים מצליחים, כולל סירס ורשת המכולות סייפוויי, השתמשו במותגים פרטיים נפרדים לסוגים שונים של מוצרים, לרוב במחיר הנמוך ביותר האפשרי. במקום זאת, קוסטקו איחדה את כל מותגי הבית שלה תחת שם אחד - קירקלנד סיגנצ'ר.
מה שהתחיל כניסוי נועז הפך לאחד הסיפורים המסחריים המרשימים ביותר בתעשיית הקמעונאות העולמית
"למעשה פעלנו בניגוד מוחלט לסיפור ההצלחה המקובל בתעשייה," אמר ג'ים סיניגל, המנכ"ל לשעבר בן ה-89 של קוסטקו, שהיה ממייסדי החברה. רשת המחסנים שמה לה למטרה להבהיר ללקוחות ולעובדיה שקירקלנד היא יצירה של קוסטקו ושהיא תמיד מציעה מחירים נמוכים ואיכות גבוהה. "זה מפשט את הדברים, ובהחלט מספר סיפור ללקוחות שלנו," אמר סיניגל.
כיום, קירקלנד היא אבן פינה בהצלחת קוסטקו ומהווה כשליש מהכנסותיה השנתיות של הרשת, שמסתכמות בכ-254.5 מיליארד דולר. קוסטקו משתמשת בקירקלנד כדי למשוך חברים משלמי דמי חבר, לעתים קרובות על ידי מכירת פריטים דומים למותגים הלאומיים הגדולים במחיר נמוך יותר או באיכות גבוהה יותר. בנוסף, קוסטקו יכולה להשתמש בקירקלנד כדי לנהל משא ומתן על מחירים טובים יותר או מאפייני מוצר עם חברות שמוכרות מותגים גדולים כמו דטרגנט טייד ושקיות זיפלוק.
מומחים בתעשיית הקמעונאות מציינים שההצלחה של קירקלנד נובעת מכמה החלטות אסטרטגיות קריטיות. ראשית, קוסטקו החליטה מלכתחילה להתחרות באיכות ולא רק במחיר. בניגוד למותגים פרטיים רבים שמיצבו את עצמם כאלטרנטיבה זולה, קירקלנד תמיד שאפה להציע איכות שווה או גבוהה יותר מהמותגים המובילים.
"הם הפכו את המשחק על פיו," אומרת ד"ר רייצ'ל לווין, מומחית לקמעונאות מאוניברסיטת הארוורד. "במקום להיות המותג הזול, קירקלנד התמקדה בלהיות המותג החכם - זה שנותן לך את התמורה הטובה ביותר לכספך. זה שינה את תפיסת הצרכנים לגבי מותגים פרטיים בכלל."
שנית, קוסטקו השקיעה משאבים עצומים בבקרת איכות. החברה מפעילה מערך מקיף של בדיקות, השוואות ואישורים לפני שמוצר יכול לשאת את השם קירקלנד. לעתים קרובות, המוצרים מיוצרים באותם מפעלים שמייצרים את המותגים המובילים, אך עם מפרטים ייחודיים שקוסטקו דורשת.
"אנחנו לא מתפשרים על האיכות," הסביר פיטר הורטון, סמנכ"ל בכיר למותגים פרטיים בקוסטקו. "אם איננו יכולים לייצר מוצר שהוא טוב לפחות כמו המותג המוביל, במחיר נמוך יותר, אנחנו פשוט לא עושים את זה."
העוצמה של קירקלנד סיגנצ'ר היא לא רק בהכנסות הישירות שהיא מייצרת, אלא גם ביכולתה לשמש כמנוף מול ספקים וכמנגנון לשימור לקוחות. ניתוח עסקי מראה שקוסטקו משתמשת בקירקלנד בצורה אסטרטגית לשלושה יעדים עיקריים:
הצלחתה של קירקלנד שינתה את הדרך שבה קמעונאים רואים מותגים פרטיים. בעקבות קוסטקו, קמעונאים גדולים אחרים החלו להשקיע יותר במותגים הפרטיים שלהם ולמצב אותם כאלטרנטיבות איכותיות ולא רק זולות.
"קירקלנד שינתה את הדרך שבה צרכנים תופסים מותגים פרטיים," אומרת שרה צ'ן, אנליסטית בכירה בחברת המחקר מורנינגסטאר. "לפני קירקלנד, מותגים פרטיים נתפסו כפשרה. היום, עבור רבים, הם הבחירה הראשונה."
האסטרטגיה הוכיחה את עצמה גם בתקופות כלכליות מאתגרות. בתקופת האינפלציה האחרונה, מכירות קירקלנד עלו בקצב מהיר יותר מהממוצע ענפי, כאשר צרכנים פנו למותג כדרך להתמודד עם עליות המחירים.
"יש לנו אנשים שנשבעים באמונתם בקירקלנד יותר מאשר במותגים שהם קנו כל חייהם," אומר סיניגל. "זה לא סיפור שאנחנו מכירים במותגים פרטיים אחרים."
משקיפי תעשייה מציינים שההצלחה של קירקלנד מסמלת מגמה רחבה יותר - מוכנות גוברת של צרכנים לוותר על מותגים מסורתיים לטובת אלטרנטיבות איכותיות ומשתלמות יותר. במובן זה, קירקלנד לא רק שינתה את קוסטקו; היא שינתה את התודעה הצרכנית בכללותה.
ההיסטוריה של קירקלנד מהווה שיעור מרתק באסטרטגיה עסקית ארוכת טווח, שבה מהלך שנראה מנוגד לחוכמה המקובלת הופך לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים בעולם הקמעונאות. עבור קוסטקו, ההחלטה להמר על מותג פרטי אחד, איכותי וחזק, הוכיחה את עצמה הרבה מעבר למה שיכלו המייסדים לדמיין לפני כשלושה עשורים.