האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, העניק שני צ'קים בסך מיליון דולר כל אחד לשני בוחרים בוויסקונסין, לאחר שבית המשפט סירב לדון בתביעת התובע הכללי של המדינה בנוגע לחלוקת הכספים ערב הבחירות החשובות לבית המשפט העליון במדינה.
הזוכים המאושרים בצ'קים בעלי הסכום המכובד הם שני תושבים מקומיים בעלי היסטוריה ארוכה של תמיכה בנשיא טראמפ ובמפלגה הרפובליקנית, הן בהצבעתם והן בתרומותיהם. מאסק הגדיר אותם כ"דוברים" של עצומה מקוונת נגד מה שהוא מכנה שופטים "אקטיביסטים".
אילון מאסק מעניק מיליון דולר | צילום: AP
עם כובע גבינה על ראשו, בסגנון האופייני לוויסקונסין, מאסק ניצל את הביקור במדינה לקידום תמיכה בבראד שימל, המועמד השמרני למשרת שופט בבית המשפט העליון המקומי. "מרוץ זה חיוני לעתיד האנושות," הצהיר מאסק בדרמטיות. "חשיבותו עצומה."
טראמפ, מאסק וקבוצות תמיכה נוספות הזרימו יותר מ-20 מיליון דולר למסע הבחירות של שימל, במה שהפך לאחת ממערכות הבחירות השיפוטיות היקרות בהיסטוריה האמריקאית.
מבקרים מהצד הליברלי מזהירים שמאסק תומך בשימל במטרה להשפיע על בית המשפט העליון המקומי, במיוחד לאור הציפייה שבית המשפט יכריע בקרוב בנושא חלוקת המחוזות, שעשויה להשפיע על הרוב הרפובליקני הדק בבית הנבחרים.
מאסק מצדו טוען שדווקא הדמוקרטים הם שינסו לעוות את קווי המחוזות אם יזכו בשליטה על בית המשפט. "אם בית המשפט העליון של ויסקונסין ישרטט מחדש את המחוזות, הם ישללו מהרפובליקנים שני מושבים ויחבלו ברפורמות שאנחנו מקדמים עבור העם האמריקאי," הסביר.
התובע הכללי של ויסקונסין, הדמוקרט ג'וש קול, ניסה ברגע האחרון למנוע את חלוקת הצ'קים בטענה שזו הפרה של החוק האוסר על הצעת "דבר בעל ערך" בתמורה להצבעה. אולם בית המשפט העליון של המדינה, המורכב מרוב ליברלי של 4-3 שופטים, החליט פה אחד שלא לדון בעתירה, ללא הסבר מפורט.
זו אינה הפעם הראשונה שמאסק נוקט בטקטיקה כזו. לפני בחירות 2024, הוא הציע תשלום של מיליון דולר לבוחרים אקראיים במדינות מתנדנדות שחתמו על עצומה התומכת בתיקון הראשון והשני לחוקה. גם אז, שופט בפנסילבניה דחה את הטענה שמדובר בהגרלה בלתי חוקית.
עד כה, הושקעו כ-81 מיליון דולר בקמפיינים משני הצדדים לקראת הבחירות המתקרבות לבית המשפט העליון בוויסקונסין – שיא חסר תקדים בהוצאות על בחירות שיפוטיות בארה"ב.
בחודשים הקרובים, בית המשפט העליון של ויסקונסין צפוי להכריע בסוגיות מכריעות כמו זכויות הפלה, חלוקת מחוזות הקונגרס, מעמד האיגודים המקצועיים וכללי הצבעה, החלטות שעשויות להשפיע באופן דרמטי על בחירות האמצע של 2026 ובהמשך גם על הבחירות לנשיאות בשנת 2028 במדינת המפתח הזו.