עולם העסקים הצרפתי נקלע למערבולת דיפלומטית חדשה השבוע, כאשר שגרירות ארה"ב בפריז שלחה מכתב תמציתי אך נחרץ לחברות צרפתיות הדורש מהן לציית למדיניות החדשה של ממשל טראמפ נגד גיוון, שוויון והכלה (DEI).
המכתב, שנשלח לחברות צרפתיות העושות עסקים עם ממשלת ארה"ב, הודיע להן כי הן נדרשות לחתום על טופס הצהרה תוך חמישה ימים, המאשר כי הן אינן מפעילות תוכניות לקידום גיוון בכוח העבודה שלהן.
"אם אינכם מסכימים לחתום על מסמך זה, נעריך אם תוכלו לספק סיבות מפורטות, אותן נעביר לשירותים המשפטיים שלנו," נכתב במכתב. הטופס המצורף הוסיף כי החברות נדרשות לאשר "שהן אינן מפעילות תוכניות כלשהן המקדמות DEI".
המכתב מתבסס על צו נשיאותי שטראמפ חתם עליו ביום שלאחר כניסתו לתפקיד, המורה לקבלנים פדרליים להימנע מקידום מדיניות DEI, אותה הגדיר הצו כ"אפליה בלתי חוקית". במכתב לעסקים הצרפתיים נכתב כי הצו "חל על כל הספקים והקבלנים של ממשלת ארה"ב, ללא קשר ללאום שלהם ולמדינה בה הם פועלים".
המכתב, שנשלח לחברות צרפתיות העושות עסקים עם ממשלת ארה"ב, הודיע להן כי הן נדרשות לחתום על טופס הצהרה תוך חמישה ימים, המאשר כי הן אינן מפעילות תוכניות לקידום גיוון בכוח העבודה שלהן. בתמונה: השגרירות האמריקאית בפריס
ההודעה עוררה סערה בעולם העסקים הצרפתי וגררה תגובה קצרה אך נוקבת מממשלת צרפת.
"פרקטיקה זו משקפת את הערכים של הממשל האמריקאי החדש. אלה אינם הערכים שלנו," נאמר בהודעה ממשרד הכלכלה הצרפתי ביום שישי. שר הכלכלה הצרפתי, אריק לומבארד, "יזכיר זאת לעמיתיו בממשל האמריקאי", הוסיפה ההודעה.
לא ברור באופן מיידי כמה חברות קיבלו את המכתב או עד כמה ניתן לאכוף את הדרישה. אולם מספר חברים באיגוד העסקים הפרטיים הצרפתי, הכולל חברות צרפתיות הנסחרות במדד CAC-40 ועשרות חברות צרפתיות גדולות אחרות, הביעו את תדהמתם בפגישה עם גורמים רשמיים בממשלת צרפת השבוע.
בניגוד לארה"ב, מדיניות הגיוון בצרפת אוסרת באופן רשמי על התחשבות בגזע בתהליכי גיוס עובדים. למרות זאת, חברות צרפתיות פעלו במשך שנים להגדיל את הנוכחות של נשים, בני קבוצות מיעוט ועובדים עם מוגבלויות, במטרה להרחיב את כוח העבודה שלהן כך שישקף את הרכב החברה הצרפתית. בנוסף, חברות עם יותר מ-250 עובדים מחויבות על פי חוק שלפחות 40 אחוז מחברי הדירקטוריון שלהן יהיו נשים.
הצווים של טראמפ לביטול מדיניות DEI זרעו פחד ובלבול בקרב מנהיגי תאגידים בארצות הברית והובילו חברות כמו גוגל, וכן משרדי עורכי דין אמריקאים ואוניברסיטאות מסוימות, לבטל יעדי גיוון. אולם מאמצי ממשל טראמפ לכפות את מדיניותו על כוח העבודה באירופה נתקלים בהתנגדות במקומות כמו איטליה, בהם קיימים מזה זמן רב חוקי עבודה חזקים המעדיפים את זכויות העובדים.
"מדובר בהתנגשות ערכית ותרבותית מובהקת," אמר ז'אן-פייר מארטן, פרופסור לניהול בינלאומי באוניברסיטת HEC בפריז. "במדינות רבות באירופה, ובמיוחד בצרפת, יש מסורת ארוכה של קידום שוויון הזדמנויות בתעסוקה, גם אם באופן שונה מארה"ב. הדרישה האמריקאית נתפסת כהתערבות בוטה בריבונות התאגידית הצרפתית."
מומחים מציינים כי מצב זה מציב חברות צרפתיות הפועלות בארה"ב בדילמה קשה - האם לציית לדרישה האמריקאית ולסכן את המוניטין שלהן בצרפת ובאירופה, או לדחות את הדרישה ולסכן חוזים עם הממשל האמריקאי.
"זהו למעשה מבחן ראשון ליחסים הכלכליים הטרנס-אטלנטיים תחת הממשל החדש," הסבירה סופי דיבואה, אנליסטית ביחסים בינלאומיים במכון הצרפתי ליחסים בינלאומיים. "צרפת וארה"ב הן בעלות ברית היסטוריות, אך כעת אנו עדים לפער אידיאולוגי שעלול להשפיע על יחסי המסחר."
בינתיים, דובר מטעם איגוד העסקים הפרטיים הצרפתי אמר כי הקבוצה ממתינה לממשלה להגיב בצורה "מתואמת" למכתב של ממשל טראמפ.
מקורות בכירים במשרד החוץ הצרפתי מסרו כי הנושא צפוי לעלות בשיחות דיפלומטיות בימים הקרובים, וכי צרפת תחפש פתרון שיגן על האינטרסים של החברות הצרפתיות מבלי להחריף את המתיחות עם וושינגטון.
"זוהי רק דוגמה ראשונה למה שעלול להיות עימות תרבותי וערכי רחב יותר בין ארה"ב לאירופה בשנים הקרובות," אמר פייר לורן, יועץ בכיר לשעבר במשרד הכלכלה הצרפתי. "בעוד שהעימותים הקודמים התמקדו בסוגיות מסחריות ומכסים, אנו עדים כעת להתנגשות ערכית שנוגעת לליבת הזהות התאגידית והחברתית."
איגודי עובדים צרפתיים כבר הביעו דאגה מהשלכות אפשריות של הדרישה האמריקאית, וקראו לחברות צרפתיות לעמוד איתן מול הלחץ. "אנחנו לא יכולים לאפשר לממשל זר להכתיב את מדיניות העבודה שלנו," אמרה מארי קלמנט, נציגת איגוד העובדים הצרפתי הגדול. "הישגי השוויון והגיוון בצרפת הם פרי מאבק ארוך, ואסור שייסוגו בגלל לחץ חיצוני."