וושינגטון - ממשל טראמפ פתח במערכה נרחבת נגד אזרחים זרים המשתתפים במחאות פוליטיות, במיוחד אלה התומכים במחאות פרו-פלסטיניות, כשלאחרונה הביא לביטול יותר מ-300 אשרות, כך הודיע שר החוץ מרקו רוביו בעת מסיבת עיתונאים ביום חמישי.
"אנחנו עושים זאת כל יום," אמר רוביו לכתבים בגיאנה. "בכל פעם שאני מוצא אחד מהמטורפים האלה, אני לוקח את האשרות שלהם."
המקרים המתוארים מציגים תמונה מדאיגה במיוחד עבור ישראלים וזרים אחרים החיים בארה"ב תחת אשרות סטודנט, עבודה או תושבות קבע. עבור ישראלים רבים הלומדים, עובדים או חיים בארה"ב, ההתפתחויות האחרונות מחדדות את החשיבות של הבנת הזכויות והסיכונים הקשורים לפעילות פוליטית בארץ המארחת.
המקרים המתוארים מציגים תמונה מדאיגה במיוחד עבור ישראלים וזרים אחרים החיים בארה"ב תחת אשרות סטודנט, עבודה או תושבות קבע. עבור ישראלים רבים הלומדים, עובדים או חיים בארה"ב, ההתפתחויות האחרונות מחדדות את החשיבות של הבנת הזכויות והסיכונים הקשורים לפעילות פוליטית בארץ המארחת
האם לאזרחים זרים בארה"ב יש זכויות תחת התיקון הראשון לחוקה? מומחים משפטיים מסכימים באופן כללי כי החוקה האמריקאית מגנה על כל האנשים בתוך גבולות המדינה, לא רק על אזרחים. זה כולל זכויות לחופש הביטוי, חופש דת והתאספות שלווה, וכן את הזכות להליך הוגן.
בפסק דין משנת 1953, בית המשפט העליון קבע כי "ברגע שזר נכנס באופן חוקי ומתגורר במדינה זו, הוא נהנה מהזכויות המובטחות על ידי החוקה לכל האנשים בתוך גבולותינו." בעשורים שלאחר מכן, בית המשפט הרחיב את ההגנות החוקתיות הללו לכל אזרח זר במדינה - כולל אלה שנכנסו באופן לא חוקי.
אך בעוד שאזרחים זרים מוגנים בדרך כלל מעונשים פליליים או אזרחיים בגין הבעת דעות פוליטיות, אותן הגנות אינן חלות תמיד בהקשר של הגירה, שבו לממשלה יש שיקול דעת רחב לעצור או לגרש. בית המשפט העליון שלח מסרים מעורבים בהחלטותיו.
"להיות כנים, זה באמת תחום עמום," אמר טיילר קווארד, יועץ משפטי בכיר לענייני ממשל בקרן לזכויות ולביטוי אישי (FIRE). "בית המשפט העליון אישר, בתקופת בהלת 'האדומים', גירושים של אזרחים זרים בשל מעורבותם בפוליטיקה של המפלגה הקומוניסטית. אבל ישנם פסקי דין אחרים של בית המשפט העליון שבהם הם מאשרים את זכויות חופש הביטוי של אזרחים זרים."
ההיסטוריה האחרונה מציגה מספר מקרים מדאיגים:
כל השלושה שהו במדינה באופן חוקי. כל השלושה עומדים כעת בפני גירוש אפשרי.
מומחים ממליצים לאזרחים זרים, במיוחד אלה המשתתפים בהפגנות, לנקוט אמצעי זהירות נוספים:
ארה"ב ידעה תקופות קודמות של דיכוי פוליטי באמצעות חוקי הגירה:
מה ששונה כעת, לדברי מומחים, הוא ההיקף והמהירות של המדיניות החדשה - וכמה במפורש הממשל מקשר מחאה לביטחון לאומי.
"בתקופת מקארתי, ראינו פעולות מטרידות ביותר שננקטו על ידי הממשלה הפדרלית כאשר אנשים הפכו למטרה בשל אמונותיהם הפוליטיות," אמר ניקולס אספיריטו, סגן המנהל המשפטי במרכז הלאומי לחוק ההגירה. "והרעיון שאנחנו עומדים לחזור לאותה תקופה, שהיא אחת התקופות האפלות ביותר בהיסטוריה האמריקאית, מטריד מאוד."
לישראלים החיים בארה"ב, המצב הנוכחי מדגיש את החשיבות של הבנת גבולות זכויותיהם והסיכונים הפוטנציאליים של מעורבות פוליטית. בעוד שהחופש לבטא דעות הוא אחד מערכי היסוד של הדמוקרטיה האמריקאית, המציאות החדשה מחייבת זהירות מוגברת עבור אלה שאינם אזרחי ארה"ב.
"אנחנו חיים ברגע שבו אנשים נאלצים לנקוט ברמות לא סבירות של זהירות כדי להגן על עצמם ומשפחותיהם," אמר אספיריטו. "זה מפחיד להחריד שהגענו לכך - שאנשים צריכים לנקוט בצעדים האלה, אבל הם יכולים להיות חיוניים."