ווושינגטון - הנשיא דונלד טראמפ הוציא ביום חמישי צו נשיאותי נוסף המכוון נגד פירמת עורכי דין מובילה, הפעם נגד WilmerHale, בשל קשריה לחוקר המיוחד לשעבר רוברט מולר. זהו המשך ישיר למסע הנקמנות האישי של הנשיא כנגד פירמות עורכי דין המקושרות לאנשים שהוא תופס כאויבים פוליטיים.
הצו הנשיאותי החדש מורה לסוכנויות ממשלתיות לשלול מהפירמה את אישורי הביטחון הממשלתיים שלה, להגביל את גישתה לבניינים פדרליים, ולבטל חוזים ממשלתיים מחברות שהיא מייצגת. זהו צעד חסר תקדים בדמוקרטיה מערבית, המזכיר פעולות שננקטו במשטרים אוטוריטריים ברחבי העולם.
מה שמדאיג במיוחד את מבקרי הממשל הוא השימוש בכוח הנשיאותי לפגיעה אישית ביריבים. רוברט מולר, שהיה קשור ל-WilmerHale, ניהל את החקירה בנושא התערבות רוסיה בבחירות 2016 וקשרים אפשריים למטה הבחירות של טראמפ. החקירה הזו הייתה לצנינים בעיני טראמפ לאורך כל תקופת כהונתו הראשונה
מומחים למשפט חוקתי מזהירים כי מדובר בהתקפה ישירה על עקרון הפרדת הרשויות ועל עצמאות מערכת המשפט. "מה שאנו רואים הוא ניסיון שיטתי לפגוע בגורמים משפטיים שהיו מעורבים בחקירות נגד הנשיא בעבר," אומר פרופ' דניאל פרידמן, מומחה למשפט חוקתי מאוניברסיטת הרווארד. "זוהי התנהגות המאפיינת משטרים אוטוריטריים, לא דמוקרטיות בריאות."
הצו נגד WilmerHale הוא חלק מגל פעולות נגד פירמות עורכי דין עילית. לפני כן, טראמפ הוציא צו דומה נגד פירמת Jenner & Block. במקרה אחר, הנשיא איים על פירמת Paul Weiss, אך בסופו של דבר ביטל את הצו לאחר מגעים בין הפירמה לבית הלבן.
מה שמדאיג במיוחד את מבקרי הממשל הוא השימוש בכוח הנשיאותי לפגיעה אישית ביריבים. רוברט מולר, שהיה קשור ל-WilmerHale, ניהל את החקירה בנושא התערבות רוסיה בבחירות 2016 וקשרים אפשריים למטה הבחירות של טראמפ. החקירה הזו הייתה לצנינים בעיני טראמפ לאורך כל תקופת כהונתו הראשונה.
"זוהי נקמנות אישית ממוסדת," אומרת ד"ר שרון כהן, חוקרת בכירה במכון לדמוקרטיה. "השימוש בסמכות נשיאותית לפגיעה באנשים או ארגונים שביקרו את הנשיא או חקרו אותו בעבר הוא מאפיין מובהק של משטרים אוטוריטריים. אנחנו רואים כאן את ארה"ב נעה במסלול מדאיג."
פירמות עורכי דין ברחבי ארה"ב מנסות עכשיו להימנע מלהיות המטרה הבאה של טראמפ. מקורות בתעשייה המשפטית מדווחים כי פירמות רבות עורכות דיונים פנימיים דחופים כדי לשקול את צעדיהן הבאים, ובוחנות את קשריהן לאנשים שעלולים להיתפס כיריבים של הנשיא.
"יש פאניקה אמיתית בקהילה המשפטית," אומר שותף בכיר באחת מפירמות עורכי הדין המובילות בניו יורק, שביקש להישאר בעילום שם. "פירמות עורכי דין צריכות לייצג לקוחות ללא פחד מהשלכות פוליטיות. כשזה לא קורה, מערכת המשפט כולה נמצאת בסכנה."
הביקורת על צעדיו של טראמפ חוצה קווים מפלגתיים. סנאטור רפובליקני בכיר, שביקש גם הוא להישאר בעילום שם, הביע דאגה עמוקה: "אנחנו מתקרבים לקו אדום מסוכן. שלטון החוק תלוי בעורכי דין שיכולים לפעול ללא חשש מהתערבות פוליטית."
טראמפ, מצדו, מגן על הצעדים שלו. בפוסט ברשת החברתית "Truth Social", כתב הנשיא: "פירמות עורכי הדין האלה היו חלק מ'ציד המכשפות' נגדי. הן שיתפו פעולה עם הדמוקרטים בניסיון להפיל נשיא נבחר. עכשיו הן משלמות את המחיר."
אלא שמומחים למשפט חוקתי מזהירים כי המחיר האמיתי משולם על ידי הדמוקרטיה האמריקאית. "כשנשיא מנצל את סמכותו כדי לפגוע באנשים או ארגונים שחקרו אותו או ייצגו את יריביו, אנחנו נמצאים במדרון חלקלק מאוד," אומר פרופ' לורנס טרייב מאוניברסיטת הרווארד. "זה מזכיר את הדרך שבה שליטים אוטוריטריים משתמשים בכוח המדינה נגד מבקריהם."
ההשלכות של צעדים אלה עלולות להיות מרחיקות לכת. חברות שמיוצגות על ידי הפירמות הנפגעות עלולות לאבד חוזים ממשלתיים שווי מיליארדי דולרים. אנשים שעובדים בפירמות אלה עלולים למצוא את עצמם מנועים מלהיכנס לבניינים פדרליים או לגשת למידע ממשלתי חיוני.
"מה שאנחנו רואים הוא ניסיון להפעיל לחץ כלכלי על פירמות עורכי דין כדי לשנות את התנהגותן," אומרת פרופ' רחל ברקוביץ, מומחית למשפט ואתיקה. "זה אולי חוקי באופן טכני, אבל זה פוגע בעקרונות היסוד של הדמוקרטיה האמריקאית."
בינתיים, משרד המשפטים ושופטים פדרליים נמצאים במצב עדין. הם מודעים לכך שכל ביקורת פומבית על מדיניות הנשיא עלולה להפוך אותם למטרה הבאה.
קשה שלא לראות את הדמיון המטריד בין צעדיו של טראמפ לבין פעולות שננקטו במדינות שבהן הדמוקרטיה נסוגה בעשורים האחרונים. השימוש בכוח הנשיאותי לפגיעה אישית ביריבים הוא מאפיין מובהק של משטרים אוטוריטריים, לא של הדמוקרטיה הוותיקה ביותר בעולם.
ההתפתחויות הללו מעלות שאלה מטרידה: האם ארה"ב, מולדת הדמוקרטיה המודרנית, נמצאת בסכנה של גלישה לכיוון אוטוריטריות? התשובה לשאלה זו תלויה במידה רבה בכוחם של מוסדות הבלימה והאיזון האמריקאיים לעמוד בפני הלחצים הנוכחיים.