המתיחות בין ארצות הברית לאיראן מטפסת לשיאים חדשים, ושני הצדדים נראים כמי שנערכים לעימות צבאי אפשרי. סימנים רבים מעידים על התחממות מסוכנת באזור: בניית כוח צבאי מואץ, תקיפות נקודתיות, סנקציות כלכליות מחמירות, הפגנות עוצמה והידרדרות חדה ביחסים הדיפלומטיים.
שורש המשבר נעוץ בתוכנית הגרעין האיראנית, שארה"ב רואה בה איום חמור על היציבות האזורית והעולמית. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הוביל בשנת 2018 את הנסיגה מהסכם הגרעין (JCPOA) בטענה שאיראן אינה עומדת בהתחייבויותיה. מאז, הוטלו על איראן סנקציות כלכליות דרקוניות. למרות הלחץ הכבד, טהרן לא נסוגה ואף האיצה את פעילותה הגרעינית, תוך הדגשה שמדובר בתוכנית למטרות שלום בלבד.
המאמצים לגיבוש הסכם חדש נתקלו בקיר, והאזור כולו עומד כעת על סף התפוצצות. הנה חמישה סימנים מדאיגים המעידים שהעימות מתקרב:
הכנה לצעדה אנטי-אמריקאית בטהרן | צילום: AP
ארה"ב הגדילה באופן דרמטי את נוכחותה הצבאית במפרץ ובאוקיינוס ההודי. מפציצי חמקן B-2, מטוסי מטען ומטוסי תדלוק אווירי הוצבו באזור, לצד נושאות המטוסים האדירות USS קרל וינסון ו-USS הארי טרומן.
איראן, מצידה, לא נשארה אדישה - היא חיזקה את מערך הטילים שלה, הציבה מערכות הגנה אווירית מתקדמות לאורך מצרי הורמוז האסטרטגיים, והגבירה את פעילותה הצבאית בכל רחבי האזור.
הסכסוך בין שתי המעצמות כבר מתנהל בשטח דרך שליחים. בעזה, תקיפות ישראליות נגד חמאס הפכו לזירת מאבק נוספת. איראן, התומכת בגלוי בחמאס, בחיזבאללה ובמיליציות שונות בעיראק ובסוריה, הפכה את המזרח התיכון לשדה קרב עקיף בינה לבין ארה"ב.
לאחרונה, ארה"ב הגבירה את מתקפותיה על המורדים החות'ים בתימן, הנהנים מתמיכה איראנית משמעותית. כל מהלך כזה מקרב את האזור צעד נוסף לקראת עימות ישיר.
אסטרטגיית "הלחץ המקסימלי" האמריקאית פגעה קשות בכלכלה האיראנית. הסנקציות החריפות על יצוא הנפט, מערכת הבנקאות והתעשייה הצבאית נועדו לכופף את ידה של טהרן ולהחזירה לשולחן המשא ומתן בתנאים אמריקאיים.
אך במקום כניעה, איראן בחרה בהסלמה - היא האיצה את העשרת האורניום ואת פיתוח הטילים שלה. החזרה למדיניות ה"לחץ המקסימלי" של טראמפ רק דחפה את המתיחות לגבהים חדשים ומסוכנים.
שני הצדדים מפגינים עוצמה ללא הפסקה. מפציצי B-52 אמריקאיים חגים בשמי המפרץ בקרבת איראן, ותרגילים צבאיים משותפים עם ישראל מעבירים מסר ברור לטהרן.
איראן, בתגובה, מקיימת תרגילים ימיים עם בנות בריתה רוסיה וסין, וחושפת "ערי טילים" תת-קרקעיות המאכסנות מאגר גדל והולך של טילים ארוכי טווח. המסר ברור: איראן ערוכה לעימות.
הדיפלומטיה בין שתי המדינות נמצאת בשפל חסר תקדים מאז 2018. לאחרונה חשף הנשיא טראמפ כי שלח מכתב לטהרן עם אולטימטום ברור: הסכם גרעיני חדש תוך חודשיים, או תגובה צבאית אמריקאית.
עם משא ומתן תקוע והמועד האחרון מתקרב במהירות, חלון ההזדמנויות הדיפלומטי הולך ונסגר. במקומו נפתח פתח מדאיג לעימות צבאי.
עם בניית כוח צבאי מואצת משני הצדדים, סנקציות מעיקות והסלמה מתמשכת, הסיכון לעימות ישיר בין ארה"ב לאיראן מתגבר מיום ליום.
"המסלול הנוכחי של יחסי ארה"ב ואיראן מוביל לעימות אפשרי, אך לא חייב להיות כך," אומרת נגאר מורטזאווי, מומחית ליחסים בינלאומיים. "שני הצדדים נראים מעוניינים בדיפלומטיה, אך אסטרטגיית 'הלחץ המקסימלי' של טראמפ לא תעבוד עם טהרן. האיראנים כבר הוכיחו שלחץ מוביל אצלם להתנגדות מקסימלית, לא לכניעה."
החודשים הקרובים יהיו מכריעים. עם המשך הלחימה בעזה, פעילות נמרצת של גורמים איראניים ברחבי האזור והאולטימטום האמריקאי שעונו מתקתק, השאלה אינה רק אם ארה"ב ואיראן יוכלו ליישב את חילוקי הדעות, אלא האם המזרח התיכון כולו עומד בפני מלחמה רחבת היקף.