הנשיא דונלד טראמפ הודיע ביום רביעי כי יטיל מכס של 25% על מכוניות וחלקי רכב המיובאים לארצות הברית, צעד שעלול להעלות מחירים לצרכנים האמריקאים ולזרוע כאוס בשרשראות האספקה, בעוד הנשיא שואף לחזק את הייצור המקומי.
המכסים ייכנסו לתוקף ב-3 באפריל ויחולו הן על מכוניות ומשאיות מוגמרות המיובאות לארצות הברית והן על חלקי רכב מיובאים המורכבים במפעלי הרכב האמריקאיים. המכסים יפגעו במותגים זרים וגם באמריקאיים, כמו פורד וג'נרל מוטורס, המייצרים חלק מכלי הרכב שלהם בקנדה או במקסיקו.
כמעט מחצית מכל כלי הרכב הנמכרים בארצות הברית מיובאים, וכן כמעט 60 אחוזים מהחלקים בכלי רכב המורכבים בארצות הברית. משמעות הדבר היא שהמכסים עלולים להעלות את מחירי המכוניות באופן משמעותי, בתקופה שבה האינפלציה כבר הפכה את המכוניות והמשאיות ליקרות יותר עבור הצרכנים האמריקאים.
במהלך דבריו בבית הלבן, טראמפ אמר כי המכסים יעודדו חברות רכב וספקיהן להקים מפעלים בארצות הברית. "כל מי שיש לו מפעלים בארצות הברית, זה יהיה טוב עבורו," אמר.
המכסים ייכנסו לתוקף ב-3 באפריל ויחולו הן על מכוניות ומשאיות מוגמרות המיובאות לארצות הברית והן על חלקי רכב מיובאים המורכבים במפעלי הרכב האמריקאיים. המכסים יפגעו במותגים זרים וגם באמריקאיים, כמו פורד וג'נרל מוטורס, המייצרים חלק מכלי הרכב שלהם בקנדה או במקסיקו
אך תעשיית הרכב היא גלובלית ונבנתה סביב הסכמי סחר המאפשרים למפעלים במדינות שונות להתמחות בחלקים או סוגי מכוניות מסוימים, עם הציפייה שהם יתמודדו עם מעט או ללא מכסים. הדבר נכון במיוחד לצפון אמריקה, שם מגזרי הרכב הלאומיים קשורים יחד על ידי הסכמי סחר מאז שנות ה-60.
מקסיקו היא המקור הגדול ביותר ליבוא כלי רכב בארצות הברית, אחריה יפן, דרום קוריאה, קנדה וגרמניה.
שוקי המניות ירדו בעקבות החדשות על הטלת המכסים על מכוניות. מניות של יצרני רכב גדולים צנחו עוד יותר במסחר לאחר שעות הסגירה, לאחר שהבית הלבן הבהיר שהמכסים יכסו גם חלקי רכב מיובאים. ג'נרל מוטורס ירדה בכמעט 7 אחוזים ופורד וסטלנטיס ירדו ביותר מ-4 אחוזים לאחר סגירת השווקים. מניית טסלה ירדה ב-1 אחוז במסחר המורחב.
טראמפ טוען שהמכסים יגבירו את ייצור הרכב המקומי, אך לא ברור עד כמה מהר הוא יוכל להשיג את היעד הזה. מכסים יכולים לעודד חברות להשתמש ביותר מוצרים מארצות הברית ולהרחיב את הייצור, אך מפעלים חדשים בדרך כלל לוקחים מספר שנים ויכולים לעלות מיליארדי דולרים להקמה.
העלויות הנוספות שהמכסים יכניסו עלולות גם להשפיע לרעה מבחינה כלכלית, ולפגוע בתעשיית הרכב האמריקאית על ידי צמצום הרווחים שלה והאטת המכירות.
הצעד עלול גם להצית עימותי סחר נוספים עם מדינות זרות השולחות מכוניות רבות לארצות הברית, ואף להזמין פעולות תגמול על יצוא אמריקאי, כולל מכוניות ומוצרים חקלאיים.
פיטר נאווארו, היועץ הבכיר לנשיא בענייני סחר וייצור, אמר לעיתונאים ביום רביעי כי "רמאי סחר זרים הפכו את אמריקה לפעולת הרכבה בשכר נמוך לחלקים זרים." הוא הוסיף, "זה מאיים על הביטחון הלאומי שלנו כי זה שחק את בסיס התעשייה שלנו להגנה וייצור."
חלק מהקבוצות שיבחו את המכסים. בהצהרה, נשיא איגוד עובדי הרכב המאוחדים, שון פיין, אמר כי המכסים "יסיימו את אסון הסחר החופשי שהרס קהילות מעמד העובדים במשך עשורים."
אך אחרים אמרו כי מכסי הרכב יפגעו בארצות הברית וגם במדינות אחרות. ראש הלשכה הקנדית למסחר, קנדיס ליינג, הזהירה מפני אובדן "עשרות אלפי משרות משני צידי הגבול."
המכסים עלולים להרוס את ייצור הרכב וחלקי הרכב בקנדה, המעסיק כ-125,000 אנשים באופן ישיר ומהווה כ-10 אחוזים מתפוקת הייצור של המדינה. כ-80 עד 90 אחוזים מהייצור הקנדי מיועד ליצוא.
ראש ממשלת קנדה, מארק קרני, כינה את ההכרזה "התקפה ישירה", ואמר כי בגלל המכסים הקשרים ההיסטוריים בין קנדה לארצות הברית "נמצאים בתהליך של שבירה." קרני אמר כי יכנס את הקבינט שלו ביום חמישי כדי לקבוע אילו צעדים תנקוט קנדה בתגובה.
המצב דומה גם במקסיקו, שם ייצור רכב מהווה כ-5 אחוזים מהפעילות הכלכלית של המדינה ומעסיק כמיליון איש.
בהתחשב בגודל ובחשיבות של תעשיית הרכב, ההשפעה של המכסים תתפשט דרך הכלכלה. כמיליון אמריקאים מועסקים על ידי יצרני רכב וחלקים, ושני מיליון נוספים מועסקים אצל סוחרים המוכרים מכוניות וחלקים. ומכוניות הן לעתים קרובות הרכישה הגדולה ביותר למשפחות אמריקאיות, מה שאומר שעלויות נוספות ממכסים עלולות להכביד מאוד על הצרכנים.
מרבית האנליסטים חזו עליות מחירים חדות ממכסים. לפני שהפרטים הוכרזו, ג'ונתן סמוק, הכלכלן הראשי בקוקס אוטומוטיב, העריך כי מכס של 25 אחוז על סחורות ממקסיקו וקנדה יוסיף 3,000 דולר אפילו לעלות של מכונית שנבנתה בארצות הברית, מכיוון שיצרני הרכב תלויים ברכיבים זרים רבים.
סמוק אמר כי מחירים גבוהים יותר ירתיעו קונים ויאלצו את יצרני הרכב לצמצם את הייצור. הוא העריך כי מפעלים אמריקאים ייצרו 20,000 מכוניות פחות בשבוע, או כ-30 אחוז פחות מהרגיל. "עד אמצע אפריל אנו צופים הפרעה לכמעט כל ייצור כלי הרכב בצפון אמריקה," אמר סמוק. "בשורה התחתונה: ייצור נמוך יותר, היצע הדוק יותר ומחירים גבוהים יותר נמצאים מעבר לפינה."
במאמץ לפייס את ממשל טראמפ, כמה יצרני רכב זרים התחייבו להרחיב את פעילות הייצור שלהם בארצות הברית. יונדאי מוטור אמרה במהלך אירוע עם טראמפ בבית הלבן ביום שני כי תשקיע 21 מיליארד דולר בארצות הברית ב-4 השנים הקרובות, כולל מפעל חדש בלואיזיאנה לייצור פלדה למכוניות יונדאי, קיה וג'נסיס.