בכירי הביון והביטחון של ממשל טראמפ נמצאים במוקד סערה ציבורית ופוליטית חסרת תקדים, לאחר שעורך מגזין "אטלנטיק" ג'פרי גולדברג חשף כי צורף בטעות לקבוצת צ'אט מאובטחת באפליקציית "סיגנל", בה שיתפו בכירי הממשל - כולל שר ההגנה פיט הגסת' - פרטים מדויקים על מתקפה אמריקאית מתוכננת נגד המורדים החות'ים בתימן שעתיים לפני ביצועה.
מייקל וולץ, היועץ לביטחון לאומי (בצילום עם פיט הגסת'), צירף בטעות את גולדברג לקבוצת הצ'אט בה השתתפו בכירים רבים, בהם סגן הנשיא ג'יי.די ואנס, מנהלת המודיעין הלאומי טולסי גאבארד, ראש ה-CIA ג'ון רטקליף ושר ההגנה פיט הגסת'
פרשה זו, שמתפתחת בימים האחרונים, מסעירה את וושינגטון ומעוררת שאלות חמורות לגבי נהלי הביטחון בצמרת הממשל האמריקאי. על פי הפרסומים, מייקל וולץ, היועץ לביטחון לאומי, צירף בטעות את גולדברג לקבוצת הצ'אט בה השתתפו בכירים רבים, בהם סגן הנשיא ג'יי.די ואנס, מנהלת המודיעין הלאומי טולסי גאבארד, ראש ה-CIA ג'ון רטקליף ושר ההגנה פיט הגסת'.
הפרשה התפוצצה ביום שני כאשר גולדברג פרסם מאמר ב"אטלנטיק" בו חשף כי היה עד להתכתבויות מסווגות בקבוצת הצ'אט, שכללו מידע על זמני המראה מדויקים של מטוסי קרב אמריקאיים, סוגי כלי הנשק שישמשו במתקפה ומידע נוסף שיכול היה לסכן את חיי הטייסים אם היה מגיע לידי האויב. גולדברג הבהיר כי בחר שלא לחשוף את כל המידע המפורט שנחשף בצ'אט כדי למנוע פגיעה בכוחות אמריקאיים.
הנשיא דונלד טראמפ מיהר להמעיט בחומרת האירוע. "זה לא היה מידע מסווג," אמר טראמפ במהלך פגישה עם שגרירים אמריקאיים בבית הלבן. "אם זה היה מידע מסווג, זה כנראה קצת שונה, אבל אני תמיד אומר שצריך ללמוד מכל ניסיון." הנשיא גם הביע תמיכה ביועץ לביטחון לאומי מייקל וולץ והתקיף את גולדברג, אותו כינה "נוכל".
אולם בעדויות בפני ועדת המודיעין של הסנאט ביום שלישי, בכירי המודיעין הודו כי המידע שפורסם ב"אטלנטיק" הוא אכן נכון. הדבר סתר את הכחשותיו של הגסת', שטען שלא שיתף "תוכניות מלחמה" בצ'אט.
בעדות בפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים ביום רביעי, אחרי ש"אטלנטיק" פרסם עוד הודעות מהצ'אט, גאבארד ורטקליף המשיכו לטעון שלא שותף מידע מסווג. אך מומחי ביטחון לשעבר, ובהם מיק מולרוי, שהיה פקיד בפנטגון בתקופת טראמפ הראשונה, הבהירו כי זמני ההמראה ששיתף הגסת' בצ'אט היו "מסווגים ביותר ומוגנים" וכי "חשיפה שלהם הייתה מסכנת את המבצע ומסכנת חיים."
לפי דיווחים נוספים, מה שמדאיג עוד יותר הוא שבקבוצת הצ'אט לא נכלל האדמירל כריסטופר גריידי, הממלא מקום יו"ר המטות המשולבים והיועץ הצבאי הבכיר לנשיא ולשר ההגנה. מומחים מציינים כי זהו מצב חסר תקדים שהקצין הבכיר ביותר בפנטגון לא נכלל בדיון בכיר על מבצע צבאי.
הדמוקרטים בקונגרס תקפו בחריפות את בכירי המודיעין. הסנאטור מארק וורנר מווירג'יניה, סגן יו"ר ועדת המודיעין של הסנאט, האשים אותם ב"התנהגות רשלנית, פזיזה וחסרת יכולת". מספר דמוקרטים, בהם הסנאטור רון ויידן מאורגון והסנאטור מארק קלי מאריזונה, קראו להתפטרותם של הגסת' ווולץ.
הרפובליקנים בקונגרס הביעו דאגה מהאירוע, אך רובם נמנעו מלתקוף את הממשל ישירות. הסנאטור רוג'ר ויקר ממיסיסיפי, יו"ר ועדת הכוחות המזוינים, אמר כי ועדתו תבדוק את האירוע אך לא סיפק פרטים.
פרשה זו מתווספת לשורת אתגרים שעימם מתמודד הגסת' בחודשיים הראשונים שלו כשר ההגנה. לפי דיווחים בתקשורת האמריקאית, הגסת', שהיה לפני כן מגיש סוף שבוע ברשת פוקס ניוז וקצין לשעבר במשמר הלאומי, ניסה "להקדים את טראמפ" במספר יוזמות שנויות במחלוקת, כולל תוכניות לוויתור על תפקיד הפיקוד האמריקאי בנאט"ו, איסור על חיילים טרנסג'נדרים, ותדרוך לאילון מאסק על אסטרטגיית המלחמה האמריקאית מול סין.
בכל המקרים הללו, הגסת' נאלץ לסגת בעקבות התנגדות מצד רפובליקנים בקונגרס, בתי המשפט או אפילו מטראמפ עצמו. שופטת פדרלית תקפה את האיסור על חיילים טרנסג'נדרים בהחלטה חריפה, בה כתבה כי "האיסור הצבאי ספוג בעוינות ונוטף תירוצים... שפתו משפילה באופן בוטה, מדיניותו מתייגת אנשים טרנסג'נדרים כבלתי כשירים מטבעם ומסקנותיו אינן קשורות לעובדות."
ג'ון בולטון, יועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ הראשון, הטיל ספק בכך שמישהו יידרש לתת את הדין על האירועים שתוארו ב"אטלנטיק", "אלא אם דונלד טראמפ עצמו ירגיש לחץ".
בינתיים, מדובר טראמפ הצביע על "האויבים של אמריקה" כמי שמנסים "לנצל לרעה פעולות תמימות ולהפוך אותן לזעם מזויף שערוצי חדשות מזויפים יכולים להשתמש בו להפצת מידע כוזב."
המקרה מעלה שאלות נוספות לגבי השימוש באפליקציית "סיגנל" למסרים רגישים, שהיא מוצפנת אך לא מאושרת לשיחות מסווגות. גאבארד טענה בעדותה כי האפליקציה מותקנת מראש במכשירים ממשלתיים, אך פקידים ממשלתיים לשעבר ונוכחיים חלקו על כך. ארגון הפיקוח American Oversight הגיש תביעה בבית המשפט הפדרלי בוושינגטון בבקשה לשמר את כל ההודעות בצ'אט, מתוך חשש שהן עלולות להימחק אוטומטית, בניגוד לחוקי שקיפות ושימור רשומות פדרליים.