מתיחות גוברת בין האקדמיה לממשל האמריקאי כאשר ארגוני מרצים מאוניברסיטת קולומביה פתחו השבוע במאבק משפטי נגד ממשל הנשיא דונלד טראמפ. הרקע לתביעה הוא ניסיונות הממשל לכפות על האוניברסיטה להחמיר את מדיניותה כלפי הפגנות בקמפוס ולהעביר את המחלקה ללימודי המזרח התיכון לפיקוח חיצוני.
במקביל, הגישו קבוצות מרצים תביעה נוספת שמטרתה למנוע מהממשל לגרש פעילים שאינם אזרחים אמריקאים המביעים עמדות אנטי-ישראליות. תביעה זו באה בעקבות מעצרו של מחמוד ח'ליל, בוגר האוניברסיטה ופעיל פלסטיני בעל תושבות קבע בארצות הברית.
המאבק המשפטי התרחב עוד יותר כאשר תשעה אזרחים אמריקאים וישראלים, ביניהם קרובי נרצחים וחטופים מהמתקפה ב-7 באוקטובר 2023, הגישו תביעה משלהם נגד מארגני ההפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוס. לטענתם, המפגינים משמשים כ"זרוע תעמולה" של חמאס ואף ידעו מראש על המתקפה. ח'ליל מופיע גם ברשימת הנתבעים בתביעה זו.
הפגנה הקוראת לשחרורו של מחמוד ח'ליל
כל שלוש התביעות הוגשו לבית המשפט הפדרלי במנהטן.
התביעה העיקרית, שהוגשה על ידי האגודה האמריקאית של פרופסורים אוניברסיטאיים והפדרציה האמריקאית, מתמקדת בלחץ הכלכלי שמפעיל הממשל. לטענתם, ממשל טראמפ מנסה לכפות את רצונו על האוניברסיטה דרך ביטול 400 מיליון דולר במימון פדרלי ואיום לעכב מיליארדים נוספים בעתיד.
"ממשל טראמפ פועל באופן בלתי חוקי וחסר תקדים כדי להשתלט על העצמאות האקדמית של האוניברסיטה ולשלוט בחופש המחשבה, ההתאגדות והביטוי של הסגל והסטודנטים," טוענים התובעים. לדבריהם, המימון שעומד בסכנה חיוני למעמדה של מערכת ההשכלה הגבוהה האמריקאית כמובילה עולמית במחקר מדעי, רפואי וטכנולוגי.
אוניברסיטת קולומביה הפכה למוקד פעילות אנטי-ישראלית מאז טבח ה-7 באוקטובר. מאז, הממשל האמריקאי מאשים את האוניברסיטה באפשור הטרדה אנטישמית בקמפוס ודורש צעדים חריגים, כמו העברת המחלקה ללימודי המזרח התיכון, דרום אסיה ואפריקה לפיקוח מיוחד. עם זאת, הממשל נמנע מלהציג ראיות מפורטות לטענותיו.
מבקרים טוענים כי דרישות הממשל חסרות בסיס חוקתי או חוקי, ומטרתן להעניש את הסגל האקדמי על דעותיו. בינתיים, האוניברסיטה כבר החלה לנקוט בצעדים מסוימים כדי לרצות את הממשל ולהשיב את המימון. בין היתר, היא החלה לשכור אנשי אבטחה בעלי סמכויות מעצר ולגייס סגל חדש למכון ללימודי ישראל ויהדות.
בתביעה נטען כי פעולות הממשל יצרו "אקלים של פחד וצנזורה עצמית" באוניברסיטאות ברחבי המדינה, המאיים על חופש הביטוי האקדמי. התובעים מבקשים מבית המשפט להורות לממשל להשיב את התקציבים שבוטלו ולהפסיק את הלחץ על האוניברסיטה.
התביעה השנייה מתמקדת במקרה של מחמוד ח'ליל, שנולד במחנה פליטים בסוריה, הגיע לארה"ב ב-2022 והפך לתושב קבע ב-2024. ח'ליל, שהיה מהפעילים הבולטים בארגון "קולומביה יוניברסיטי אפרטהייד דיווסט" התומך ב"התנגדות חמושה" נגד ישראל, נעצר בטענה שהסתיר את עבודתו הקודמת עבור אונר"א בבקשת הוויזה שלו. שופט פדרלי הורה בינתיים על עיכוב גירושו.
שתי התביעות של הסגל האקדמי טוענות כי הממשל רומס את חופש הביטוי המעוגן בתיקון הראשון לחוקה. משרד המשפטים האמריקאי הגיב בתקיפות ואמר כי אינו "מתנצל על מאמציו להגן על סדר היום של הנשיא טראמפ ולהגן על יהודים אמריקאים מפני אנטישמיות".
קולומביה עצמה, שאינה צד בתביעות, נמנעה מלהגיב.