כשסוזאן ריקו החלה לחפור בעברה המשפחתי, היא לא ציפתה לגלות סוד אפל שישנה את חייה. העיתונאית לשעבר מלוס אנג'לס גילתה כי סבה, רוברט לוסר, לא היה רק מהנדס מוערך בנאס"א כפי שידעה, אלא אחד המדענים הבכירים של אדולף היטלר בגרמניה הנאצית.
"כשהייתי ילדה קטנה, אמא שלי מעולם לא סיפרה לנו על זה," אומרת ריקו, בעודה מדפדפת באלבומים ישנים ומסמכים משפחתיים. מה שהחל כמשאלה אחרונה של אמה הגוססת להשלים זיכרונות שלא נכתבו, הפך למסע עיתונאי מטלטל שנמשך עשר שנים.
התוצאה היא הפודקאסט "האיש שחישב מוות", בו ריקו חושפת את האמת המטרידה: סבה, רוברט לוסר, היה "אבי" פצצת ה-V-1 הנאצית - הטיל השיוט הראשון בעולם, שהרג אלפי אזרחים בבריטניה במהלך מלחמת העולם השנייה.
רוברט לוסר, היה "אבי" פצצת ה-V-1 הנאצית - הטיל השיוט הראשון בעולם, שהרג אלפי אזרחים בבריטניה במהלך מלחמת העולם השנייה
"הוא יצר את טיל השיוט הראשון בעולם," מסבירה ריקו. "זה היה נשקה האחרון של גרמניה במלחמת העולם השנייה."
הגילוי היה מזעזע במיוחד עבור ריקו, שבעלה יהודי והם מגדלים יחד שני ילדים. "כל מה שיכולתי לחשוב עליו היה בעלי, משפחתי והילדים שלי," היא מספרת בכנות על ההתמודדות האישית שלה עם המידע.
בניגוד למה שאפשר היה לצפות, לוסר לא הועמד לדין על פשעי מלחמה. במקום זאת, הוא הובא לארצות הברית בשנת 1948 במסגרת "מבצע מהדק נייר" (Operation Paperclip) - תוכנית מודיעין חשאית שהביאה מדענים נאצים לאמריקה כחלק מהמרוץ לחלל נגד ברית המועצות.
"האמריקאים מצאו אותו והביאו אותו לכאן," מסבירה ריקו. לוסר המשיך לעבוד בתחום התעופה בארה"ב עד למותו בשנת 1969, מבלי שנדרש להתמודד עם תפקידו במכונת המלחמה הנאצית.
במהלך המחקר שלה, ריקו נאלצה להתמודד עם שאלות מוסריות מטרידות: "האם הוא היה נאצי בלבו, או שהיה רק מתכנן מטוסים מבריק שנולד בזמן ובמקום הלא נכונים?" היא גם נאלצה להתעמת עם המציאות הנוראה של השואה והרצח של שישה מיליון יהודים בידי גרמניה הנאצית ומשתפי הפעולה שלה.
כחלק מתהליך ההתמודדות עם האמת המשפחתית הקשה, ריקו יצרה קשר עם ניצולת שואה והתנצלה בפניה על תפקידו של סבה במכונת המלחמה הנאצית. "זה היה הדבר הקשה ביותר שעשיתי אי פעם," היא מתארת את תהליך החקירה והעיבוד של אשמה בין-דורית.
הפודקאסט "האיש שחישב מוות" מתעד את המסע הרגשי המורכב של ריקו. היא מתארת כיצד אמה שרדה הפצצה שהרגה את סבתה, אשתו של לוסר, ומשחזרת את הפרקים שלא סופרו בהיסטוריה המשפחתית שלה.
ריקו, שבין השנים 2002-2010 הייתה מגישת חדשות בוקר בערוץ KCBS בלוס אנג'לס, השתמשה בכישורי העיתונאות שלה כדי לחקור את האמת שהוסתרה ממנה כל חייה. "כל מה שידעתי על סבי היה שהוא עבד בנאס"א," היא מספרת. "אף אחד מעולם לא הזכיר את הקריירה המוקדמת שלו בגרמניה הנאצית."
הגילוי היה מזעזע במיוחד עבור ריקו, שבעלה יהודי והם מגדלים יחד שני ילדים. "כל מה שיכולתי לחשוב עליו היה בעלי, משפחתי והילדים שלי," היא מספרת בכנות על ההתמודדות האישית שלה עם המידע
הפודקאסט זכה לאחרונה בפרס גרייסי הלאומי היוקרתי, וזוכה לתגובות נרגשות מהמאזינים. רבים רואים בסיפורה של ריקו תזכורת חשובה להשפעה המתמשכת של מלחמת העולם השנייה והשואה על משפחות ברחבי העולם, גם כמעט 80 שנה לאחר סיום המלחמה.
"הסיפור שלי הוא רק אחד מאלפי סיפורים של משפחות שחיות עם צללים של העבר," אומרת ריקו. "אבל אני מאמינה שחשוב להתעמת עם האמת, גם כשהיא כואבת, כדי להבין טוב יותר את עצמנו ואת ההיסטוריה שלנו."
מומחים להיסטוריה של התקופה מציינים כי מקרים כמו זה של לוסר אינם נדירים. במסגרת "מבצע מהדק נייר", ארה"ב גייסה כ-1,600 מדענים, מהנדסים וטכנאים גרמנים אחרי המלחמה, רבים מהם בעלי קשרים למפלגה הנאצית ולמאמץ המלחמתי הגרמני.
"רוב האמריקאים לא מודעים למידה שבה הידע והכישרון הגרמני תרמו לתוכנית החלל האמריקאית ולתעשיית הביטחון," מסביר היסטוריון המתמחה בתקופה. "זה היה ניצחון מר בו ארה"ב הייתה מוכנה להתעלם מהעבר של אנשים מסוימים למען היתרון הטכנולוגי במלחמה הקרה."
עבור ריקו, העימות עם העבר המשפחתי הפך למסע של גילוי עצמי והבנה. "אני לא אחראית למעשיו של סבי," היא אומרת, "אבל אני אחראית לספר את האמת ולהבטיח שההיסטוריה תזכר כמות שהיא, על כל המורכבות והכאב שבה."
הפודקאסט "האיש שחישב מוות" זמין בכל פלטפורמות הפודקאסטים.