יובל אברהם, שותפו הישראלי לבימוי הסרט, פרסם היום ברשת X: "אחרי התקיפה, חמדאן נאזק ועיניו כוסו כל הלילה בבסיס צבאי בזמן ששני חיילים מכים אותו על הרצפה. כך אמרה עורכת הדין שלו לאה צמל אחרי שדיברה איתו הרגע". מאוחר יותר עדכן אברהם כי בלאל שוחרר ממעצר וכי הוא בדרכו לפגוש את משפחתו.
האירוע, שהתרחש אתמול בכפר סוסיא שבדרום הר חברון, הפך במהירות לסיפור חדשותי עולמי והופיע בכותרות בכל כלי התקשורת המרכזיים בעולם - מהניו יורק טיימס והוושינגטון פוסט ועד ה-BBC ו-CNN - ועורר גל מחאה בינלאומי.

יובל אברהם, עיתונאי ישראלי ושותפו של בלאל לבימוי הסרט, כתב ביום שני ברשת החברתית X כי "קבוצת מתנחלים פשוט ביצעו ליץ'" בעמיתו. "הם היכו אותו והוא נפצע בראשו ובבטנו, מדמם", הוסיף אברהם בפוסט ששיתף באנגלית ובעברית. "חיילים פלשו לאמבולנס שהוזמן עבורו, ולקחו אותו"
עדויות סותרות על האירוע
בלאל מסר היום את גרסתו לאירועים באמצעות עורכת דינו: "האירועים החלו עם שבירת צום הרמדאן בערב, כאשר בלאל ראה קבוצת מתנחלים תוקפת את הכפר. הוא ניסה לתעד את המתנחלים, שהיו רעולי פנים וחמושים, אך נאלץ לחזור לביתו כדי להגן על בני משפחתו. המתנחלים נכנסו לתוך ביתו, שם הותקף פיזית בנוכחות חיילים - הוכה בראשו ובכל גופו."
לדבריו, לאחר מכן העבירו אותו חיילים למחנה צבאי, שם "חיילים אזקו אותו וכיסו את עיניו, ובעודו שרוי על הרצפה, שניים מהם היכו אותו, וחייל אחד ירה באוויר על-מנת להפחיד אותו. הוא העביר את הלילה על הרצפה הקרה." עוד נמסר כי לצד בלאל נעצרו שני תושבים נוספים מסוסיא, שגם הם דיווחו על פציעות כתוצאה מתקיפת מתנחלים.
גרסת צה"ל שונה בתכלית. בתגובה ראשונית לוואלה, טענו בצה"ל כי בלאל נעצר יחד עם שני פלסטינים נוספים "בחשד ליידוי אבנים על אזרחים ישראלים". לטענתם, הכוחות הגיעו למקום לאחר ש"מספר מחבלים יידו אבנים לעבר אזרחים ישראלים ופגעו ברכביהם" וכי "לאחר מכן התפתח חיכוך אלים שכלל זריקות אבנים הדדיות בנקודה בין פלסטינים לישראלים".
לאחר שחרורו של בלאל, סירבו בצה"ל להגיב לטענות בדבר ההתעללות שחווה וטענו כי הוא הוחזק בלילה בידי המשטרה. מהמשטרה טרם נמסרה תגובה רשמית לאירוע.
באסל אדרא, שותף נוסף לבימוי הסרט שנכח במקום, אמר בראיון לסוכנות הידיעות AP: "חזרנו מהאוסקר ומאז כל יום יש מתקפה עלינו. אולי זו הנקמה שלהם על הסרט. זה מרגיש כמו עונש".
"אין ארץ אחרת" - סרט שעורר סערה
הסרט "אין ארץ אחרת" עוסק במאבקן של קהילות מסאפר יטא שבגדה המערבית נגד פינויין בידי צה"ל. חתומים עליו ארבעה יוצרים - באסל אדרא וחמדאן בלאל הפלסטינים, ויובל אברהם ורחל שור הישראלים.
הסרט, שזכה בפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, מתעד את המאבק של תושבי האזור, שישראל הכריזה על חלקים ממנו כשטח אש, ובמשך עשורים מנהלים תושבי המקום מאבק נגד פינויים. בתחילת 2023 הודיע צה"ל על כוונתו לפנות מבתיהם כאלף פלסטינים המתגוררים באזור.
מאז זכייתו באוסקר, הסרט הפך למוקד של מחלוקת פוליטית. בתחילת החודש, ראש עיריית מיאמי ביץ', סטיבן מיינר, איים למשוך מימון מקולנוע בעיר אם יקרין את הסרט, וכינה אותו "התקפת תעמולה חד-צדדית על העם היהודי". בהמשך, נאלץ מיינר לסגת מאיומיו.
הדים בינלאומיים
מעצרו של במאי זוכה אוסקר עורר תגובות נזעמות ברחבי העולם. "הבמאי הפלסטיני זוכה האוסקר של 'אין ארץ אחרת' הותקף בידי מתנחלים ישראלים בגדה המערבית", דווח ב-CNN. "פלסטיני זוכה אוסקר נעצר בידי חיילים ישראלים אחרי מתקפה של מתנחלים", דיווח ה-BBC.
האגודה הבינלאומית לסרטים תיעודיים פרסמה הצהרה בתמיכה בבלאל וקראה לשחרורו המיידי.
בלאל עצמו מתכוון להגיש תלונה רשמית על התקיפה שחווה, ויוצרי הסרט הודיעו כי ימשיכו לתעד ולחשוף את המציאות באזור, למרות האיומים והמעצרים. "צנזורה תמיד שגויה," אמר אברהם. "יצרנו את הסרט הזה כדי להגיע לקהל ממגוון רחב של השקפות פוליטיות. אני מאמין שברגע שאתה רואה את המציאות הקשה של הכיבוש במסאפר יטא בגדה המערבית, הופך בלתי אפשרי להצדיק אותה."
האירוע האחרון רק מוסיף למתיחות הגוברת באזור ומדגיש את התפקיד המורכב של אמנים, עיתונאים ויוצרי תוכן המסקרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. זהו אירוע נוסף המדליק את זרקורי התקשורת העולמית על המתרחש בשטחים, בזמן שסיקור מלחמת עזה עדיין ממשיך להוביל את מהדורות החדשות הבינלאומיות.