ממשל טראמפ טוען כי מחמוד ח'ליל, סטודנט באוניברסיטת קולומביה ופעיל בולט בהפגנות פרו-פלסטיניות, הסתיר את עבודתו בסוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים (אונר"א) בבקשת הוויזה שלו. לטענת הממשל, עובדה זו מהווה עילה לגירושו מארצות הברית.
ח'ליל, אזרח אלג'יריה יליד סוריה, נעצר ב-8 במרץ והוא מצוי כעת בהליכי גירוש. המקרה מעורר תשומת לב רבה כמבחן לזכויות חופש הביטוי, כאשר תומכיו של ח'ליל טוענים כי הוא הפך למטרה בשל התנגדותו הפומבית למדיניות האמריקאית בנוגע לישראל ולפעולותיה הצבאיות בעזה. ח'ליל עצמו הגדיר את עצמו כאסיר פוליטי.
בתזכיר משפטי שהוגש ביום ראשון, ממשל ארה"ב פירט את טיעוניו להמשך החזקתו של ח'ליל במעצר בזמן שהליכי הגירוש נמשכים. הממשל טוען כי ח'ליל "הסתיר חברות בארגונים מסוימים", עובדה שלדבריהם מהווה בסיס לגירושו. המסמך מתייחס למסמך מה-17 במרץ שהודיע לח'ליל כי הוא עשוי להיות מגורש משום שלא גילה כי שימש כפקיד פוליטי באונר"א בשנת 2023.
מחמוד ח'ליל, הסתיר מהרשויות האמריקאיות את עברו
התזכיר גם מאשים את ח'ליל בהשמטת עבודתו במשרד הסורי בשגרירות הבריטית בביירות מבקשת הוויזה שלו, וכן את חברותו בקבוצה "קולומביה יוניברסיטי אפרטהייד דיווסט".
אונר"א, הידועה כסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים, מספקת חינוך, שירותי בריאות וסיוע למיליוני פלסטינים בעזה, ביהודה ושומרון, ירדן, לבנון וסוריה. האו"ם מגדיר אותה כעמוד השדרה של הפעולות ההומניטריות עבור הפלסטינים.
הסוכנות הפכה לנקודת מחלוקת במלחמה הנוכחית בעזה לאחר שישראל טענה כי מספר עובדי אונר"א השתתפו בפלישת חמאס ובטבח בדרום ישראל ב-7 באוקטובר 2023, מה שהוביל את ארה"ב להפסיק את מימון הארגון. האו"ם אמר באוגוסט כי חקירה מצאה שתשעה עובדי הסוכנות עשויים היו להיות מעורבים בטבח.
ישראל טוענת כי יותר מ-10 אחוזים מעובדי אונר"א בעזה קשורים לפלגים טרוריסטיים וכי מתקני חינוך תחת חסות הארגון מסיתים באופן עקבי לשנאת ישראל ומהללים טרור.
עורכי הדין של ח'ליל לא הגיבו מיידית לבקשת תגובה. אחת מעורכות הדין שלו, ראמי קאסם, צוטטה בניו יורק טיימס באומרה כי עילות הגירוש החדשות הן "חלשות באופן בולט ומהוות תירוץ בלבד". לדבריה, "העובדה שהממשל מיהר להוסיף אותן ברגע האחרון רק מדגישה כיצד המוטיבציה שלו מההתחלה הייתה לנקום במר ח'ליל על דבריו המוגנים בתמיכה בזכויות ובחיי הפלסטינים".
ח'ליל נכנס לארה"ב עם ויזת סטודנט ב-2022 והגיש מאוחר יותר בקשה להפוך לתושב קבע ב-2024. שופט הורה שלא לגרש את ח'ליל בזמן ששאלת חוקיות מעצרו נידונה בבית משפט פדרלי אחר.