הפרלמנט ההונגרי הצביע החודש ברוב מוחץ לאסור את מצעד הגאווה השנתי בבודפשט, אירוע שמשך בעבר עד 35,000 משתתפים לבירה ההונגרית. ראש הממשלה ויקטור אורבן הסביר זאת בפשטות: חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן.
במהלך כהונתו הקודמת של ביידן, שגריר ארה"ב בהונגריה, דייוויד פרסמן, השתתף באופן אישי במצעד הגאווה כדי להגן עליו. "מצעד הגאווה לא היה אמור להתקיים קודם, אבל הוא התקיים, כי שגריר ארה"ב הוביל את המצעד, מה שהראה בבירור שהמעצמות הגדולות בעולם תמכו בו," אמר אורבן בחודש שעבר. "אבל עכשיו העולם השתנה, והאמריקאים קראו לשגרירים מהסוג הזה לחזור הביתה... ברור שלמצעד לא תהיה הגנה בינלאומית."
"מצעד הגאווה לא היה אמור להתקיים קודם, אבל הוא התקיים, כי שגריר ארה"ב הוביל את המצעד, מה שהראה בבירור שהמעצמות הגדולות בעולם תמכו בו," אמר אורבן בחודש שעבר כשביטל השנה את מצעד הגאווה. "אבל עכשיו העולם השתנה, והאמריקאים קראו לשגרירים מהסוג הזה לחזור הביתה... ברור שלמצעד לא תהיה הגנה בינלאומית"
הצעד ההונגרי אינו מקרה בודד. ברחבי העולם, מנהיגים אוטוקרטיים ושאיפות אוטוקרטיות מצטטים במפורש את חזרתו של טראמפ לשלטון ואת מדיניותו כהצדקה לפגיעה בזכויות להט"ב, בחופש הביטוי, בשלטון החוק ובדמוקרטיה עצמה.
גרגלי גוליאש, ראש הסגל של אורבן, אמר לעיתונאים שהשינוי בממשל בוושינגטון הסיר את "המגף האמריקאי" מעל החזה של הממשלה ההונגרית, מה שמאפשר לה "לנשום" ביתר קלות.
בסרביה, הנשיא האוטוקרטי אלכסנדר ווצ'יץ' ציטט את טענותיו הלא מבוססות של טראמפ על הונאה רחבת היקף, שחיתות ובזבוז ב-USAID כבסיס לפשיטות על ארבעה ארגוני חברה אזרחית בחודש שעבר, כולל אחד שמפקח על בחירות ואחד שמקדם אחריות ושקיפות ממשלתית.
דונלד טראמפ ג'וניור, בראיון עם ווצ'יץ' החודש, שיבח את סרביה על "אימוץ תנועת MAGA", והדהד את טענתו הלא מוכחת של ווצ'יץ' שהמחאות נגד שחיתות היו קשורות ל"גורמים שמאלניים" בארה"ב.
בטורקיה, הנשיא רג'פ טייפ ארדואן, שכבר פעל נגד יריבים פוליטיים, שופטים ועיתונאים במשך שנים, עצר החודש כמעט 100 אנשים, בהם ראש עיריית איסטנבול אקרם אימאמואלו, היריב הפוליטי החזק ביותר שלו, באשמות שחיתות שמתנגדיו מכנים מופרכות. ביום ראשון, בית משפט טורקי הכריז רשמית על מעצרו של אימאמואלו עד למשפט.
"ארדואן בטורקיה לא מעבירים חוקים נגד מיעטים בגלל שטראמפ בשלטון. אבל יש השפעה פסיכולוגית," אמר קרם דיקמן, מתאם תוכנית זכויות אדם בארגון Kaos GL. "זה יהפוך לקל יותר"
ארדואן גם מניח את היסודות להתקפה חדשה על זכויות מיעוטים. ארגון להט"ב טורקי השיג טיוטה של הצעת חוק שתטיל עונשי מאסר של עד שלוש שנים על אנשים שלא מתנהגים בציבור בהתאם למינם הביולוגי, ותפליל עריכת חתונות לזוגות מאותו המין.
"אלה בטורקיה לא מעבירים חוק בגלל שטראמפ בשלטון. אבל יש השפעה פסיכולוגית," אמר קרם דיקמן, מתאם תוכנית זכויות אדם בארגון Kaos GL. "זה יהפוך לקל יותר"
ממשל ביידן התנגש מרות עם אורבן, בעל ברית של טראמפ ושל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שביקש להקים מה שהוא מכנה "מדינה לא ליברלית" בהונגריה. מאז עלייתו לשלטון לפני 15 שנה, אורבן פגע בעצמאות השופטת וביקש לשלוט בתקשורת תוך כדי התמקדות במהגרים ובקהילת הלהט"ב.
חוק התעמולה האנטי-גאה משנת 2021 עורר פחד בקהילת הלהט"ב ההונגרית. המחוקקים המשיכו בשנת 2023 עם הצעה שתאפשר לאזרחים לדווח באופן אנונימי על זוגות מאותו המין עם ילדים. הצעת חוק זו, עם זאת, מעולם לא נחתמה - תוצאה של לחץ ציבורי ופרטי מצד גורמים אמריקאים ואירופיים, על פי פרסמן.
"תראו, כשאתם מתמודדים עם ממשלה אוטוקרטית מתפתחת, חלק מהמאמץ הדיפלומטי הוא ליצור מעקות בטיחות," אמר פרסמן, שעזב את תפקידו כשגריר בינואר. "אני חושב שיש שאלה הוגנת מאוד האם מעקות הבטיחות האלה עדיין קיימים. וחלק מההחלטות המדיניות שאתם רואים, אני חושב, משקפות את זה."
האיסור על מצעד הגאווה משפיע על הרבה יותר מאירוע אחד, לדברי המבקרים. הוא מאפשר קנסות של עד כ-550 דולר על כל הפגנה או התכנסות שהרשויות רואות כסכנה לילדים.
מארגני מצעד הגאווה בבודפשט רואים בהטרדה המחודשת של קהילת הלהט"ב בחלקה מאמץ להפנות את תשומת הלב לעבר שעיר לעזאזל, בעת שאורבן מתמודד עם כלכלה רופסת, אינפלציה גבוהה וסקרים יורדים. מטה הגדוש, דובר מצעד הגאווה בבודפשט, אמר שהאירוע המתוכנן ל-28 ביוני יתקיים כמתוכנן. במקרה, הוא אמר, זה יתרחש ביום השנה למהומות סטונוול, ההתקוממות בגריניץ' וילג' בשנת 1969 שהניעה את תנועת זכויות הגאים המודרנית בארה"ב.
"אחרי זה, כל אחד יכול להיות מושתק," אמר הגדוש. "אנחנו לא נעמוד בשקט. נמשיך עם האירוע."
"ההשפעה של מדיניות ארה"ב על זכויות אדם ברחבי העולם ברורה," אמרה רוזה באלפור, מנהלת קרנגי אירופה. "המנהל הנוכחי של טראמפ מביא יחד אוטוקרטים ושאפתני אוטוקרטיה ברחבי העולם. מה שהם חולקים הוא סדר יום ימני רדיקלי, והם הרבה יותר מחוברים במדיניות וביעדים שלהם ממה שהנחנו."
הצהרותיו של אורבן על הרצון "למחוק" ארגונים אזרחיים הדאיגו רבים. "אם ראש ממשלה מדבר על חברה אזרחית, מדבר על עיתונאים ושופטים כחרקים שצריך להרוג ולמחוק, אני חושב שזה שולח מסר מצמרר מאוד ברור," אמר דוד ויג, מנהל אמנסטי אינטרנשיונל בהונגריה.