טסלה הודיעה ביום חמישי על ריקול של כמעט כל רכבי הסייברטראק בארצות הברית כדי לתקן פאנל חיצוני שעלול להתנתק בזמן נסיעה, במה שמהווה את המכה האחרונה בסדרת תקלות שפוגעות ברכב הפיקאפ החדשני של החברה.
הריקול מקיף יותר מ-46,000 כלי רכב שיוצרו מנובמבר 2023 ועד 27 בפברואר השנה, כך דיווחה טסלה בהודעה למנהל הבטיחות בדרכים האמריקאי (NHTSA). זהו הריקול השמיני לרכב זה מאז ינואר 2024 - נתון מדאיג במיוחד עבור מוצר הדגל החדש של החברה.
אף שטסלה אינה מפרסמת נתונים ספציפיים על מסירות הסייברטראק, הרכבים שנכללים בריקול מייצגים את הרוב המוחלט של רכבי הסייברטראק הנמצאים בכבישים, על פי הערכות אנליסטים.
הריקול מקיף יותר מ-46,000 כלי רכב שיוצרו מנובמבר 2023 ועד 27 בפברואר השנה, כך דיווחה טסלה בהודעה למנהל הבטיחות בדרכים האמריקאי (NHTSA). זהו הריקול השמיני לרכב זה מאז ינואר 2024 - נתון מדאיג במיוחד עבור מוצר הדגל החדש של החברה
"ריקול של כל הייצור בשל פריט פיזי כמו פאנלים מרכביים ממקד את תשומת הלב בבעיות איכות שטסלה הצליחה להימנע מהן במשך שנים רבות," אמר סם פיורארי, סגן נשיא בחברת המחקר AutoForecast Solutions. "בניית מוניטין לוקחת זמן רב, אך ניתן לפגוע בו במהירות רבה."
על פי ההודעה, טסלה מחזירה את המכוניות בשל הסיכון שפאנל קישוט חיצוני עשוי פלדת אל-חלד יתנתק מהרכב, מה שעלול ליצור סכנה בכביש ולהגדיל את הסיכוי לתאונה. הפאנל המנותק עשוי ליצור רעש בתוך הרכב, או שאנשים עשויים לראות את הפאנל משתחרר או נופל מהרכב לחלוטין.
טסלה הודיעה כי היא מודעת ל-151 תביעות אחריות שעשויות להיות קשורות לבעיית הריקול, אך לא דווח על התנגשויות או פציעות עד כה.
מומחים רואים בריקול זה מכה נוספת לטסלה, שמניותיה איבדו כמחצית מערכן השנה, כאשר יצרנית הרכב החשמלי מתמודדת עם תחרות גוברת, ליין-אפ מתיישן, והתנגדות לתפקידו השנוי במחלוקת של המנכ"ל אילון מאסק בפיקוח על קיצוצים בהוצאות הפדרליות בבית הלבן של טראמפ.
הביקוש לפיקאפ החשמלי הלא שגרתי כבר נחלש לקראת סוף השנה שעברה, בעקבות מספר עיכובים בייצור והשקה. מכירות הרכב מהוות חלק זניח מהמשלוחים הכוללים של טסלה, שבשנת 2024 הגיעו ל-1.79 מיליון יחידות.
אנליסטים הצביעו גם על שינוי בגישה כלפי יצרנית הרכב החשמלי מצד לקוחות קיימים ורוכשים פוטנציאליים חדשים, כשתגובות שליליות למותג כמו מחאות בחנויות טסלה ברחבי ארה"ב וחרמות מכירות מתחילות להופיע.
לפי דברי החברה, צוות השירות של טסלה יחליף את מכלול פאנל המסילה בחדש העומד בדרישות בדיקות העמידות. טסלה השתמשה בדבק מבני לחיבור המכלול, אשר נמצא כרגיש לבעיות סביבתיות. הגרסה החדשה תשתמש בדבק שונה שיחוזק באמצעות פין מרותך ללוח הנירוסטה, עם אום שמהדק את לוח הפלדה למבנה הרכב.
טסלה ציינה כי היא צפויה להתחיל להשתמש בעיצוב המעודכן בייצור החל מיום שישי, בעוד שכלי רכב שיוצרו לפני כן אך עדיין בבעלות טסלה יורכבו מחדש לפני המסירה.
ה-NHTSA הודיע לראשונה לטסלה על בעל רכב שטען לניתוק פאנל מסילה ב-21 בפברואר.
בשנת 2024, טסלה הובילה את רשימת הריקולים בארה"ב, כאשר רכביה אחראים ל-5.1 מיליון החזרות, על פי חברת ניהול הריקולים BizzyCar. עם זאת, רוב הבעיות במכוניות המותג נפתרו בדרך כלל באמצעות עדכוני תוכנה באוויר.
"לריקול לא תהיה השפעה מהותית על ביצועי הרבעון של טסלה במרץ, מכיוון שמכירות הסייברטראק היו קטנות יחסית לעומת מכירות הדגמים 3 ו-Y הגדולות יותר," אמר סת' גולדשטיין, אנליסט ב-Morningstar.
עבור טסלה, הריקול הזה מגיע בנקודת זמן קריטית. המותג כבר סובל מתדמית פגועה בשל מעורבותו של מאסק בפוליטיקה האמריקאית והחלטות עסקיות שנויות במחלוקת. בנוסף, החברה מתמודדת עם תחרות גוברת בשוק הרכב החשמלי, במיוחד מיצרניות סיניות המציעות דגמים במחירים תחרותיים יותר.
הסייברטראק, שהוצג לראשונה בשנת 2019, היה אמור להיות מוצר מהפכני שיחזק את מעמדה של טסלה כחדשנית בתעשיית הרכב. עם עיצובו הזוויתי הייחודי והבטחות לביצועים יוצאי דופן, הרכב יצר התלהבות רבה. אולם העיכובים החוזרים ונשנים בייצור, בעיות האיכות והמחיר הגבוה פגעו בהתלהבות הראשונית.
"הריקולים החוזרים של הסייברטראק מעלים שאלות לגבי תהליכי בקרת האיכות של טסלה," אומר מומחה לתעשיית הרכב. "כאשר אתה משלם מעל 80,000 דולר על רכב, אתה מצפה לאיכות בלתי מתפשרת. הבעיות האלה עלולות לגרום ללקוחות פוטנציאליים לחשוב פעמיים לפני שהם מזמינים את הרכב."
למרות הקשיים, טסלה ממשיכה להיות אחת מיצרניות הרכב החשמלי המובילות בעולם, עם רשת טעינה נרחבת וטכנולוגיית סוללות מתקדמת. אך האתגרים של הסייברטראק מדגישים את הקשיים בהרחבת קו מוצרים מעבר לדגמי הליבה המצליחים של החברה.