כמעט מיליון אזרחים ישראלים וילדיהם חיים מחוץ לגבולות ישראל, כך עולה מדו"ח חדש שפרסם המכון למדיניות יהודית בלונדון. המחקר, שנערך בין השנים 2021-2023, מספק את התמונה המפורטת ביותר עד כה על אודות הישראלים החיים בחו"ל.
על פי הדו"ח, כ-630,000 ישראלים מתגוררים מחוץ לישראל, מספר המהווה כ-6% מאוכלוסיית המדינה. מתוכם, 328,000 נולדו בישראל ו-302,000 נולדו במקומות אחרים אך רכשו אזרחות ישראלית וחיו בארץ במהלך חייהם. כאשר מוסיפים למספר זה את ילדיהם שאינם אזרחים ישראלים, מדובר בכ-955,000 אנשים בעלי זיקה לישראל החיים בתפוצות. כ-80% מהם יהודים, והשאר משתייכים לקבוצות אחרות, כולל מוסלמים.
"אם כל האנשים האלה היו נשארים בישראל, היו במדינה עוד כמיליון תושבים, אולי 11 מיליון במקום 10 מיליון הנוכחיים," אמר דניאל סטייצקי, מחבר הדו"ח וחוקר בכיר במכון. "אני לא בטוח שהפער הזה דרמטי כל כך לישראל בתמונה הגדולה, אבל אחרים עשויים לחלוק על כך."
הפגנה בברלין | צילום: AFP
הריכוז הגדול ביותר של ישראלים בחו"ל נמצא בארצות הברית, שם מתגוררים כמחצית מהם, אחריה קנדה, גרמניה ובריטניה. כשלושה רבעים מכלל הישראלים שמחוץ לישראל חיים במדינות דוברות אנגלית.
עם זאת, יותר ישראלים מהצפוי עוברים לאירופה בשנים האחרונות, בשל מספר גורמים הכוללים כלכלות מתחזקות, קרבה גיאוגרפית לישראל, ומספר מדינות המעניקות אזרחות לישראלים על בסיס מוצאם. כיום, היבשת (כולל בריטניה) מהווה בית לכמעט 30% מהישראלים בחו"ל, שיעור גבוה בהתחשב בעובדה שרק 16% מכלל יהודי התפוצות חיים ביבשת זו.
גרמניה מובילה באוכלוסיית ילידי ישראל באירופה, אחריה בריטניה. יחד, שתי המדינות הללו מארחות כמעט 50% מהישראלים החיים באירופה.
במקביל, קהילות יהודיות קטנות רבות חוו זרם משמעותי של ישראלים. במהלך העשור האחרון, אוכלוסיות ילידי ישראל עלו בצורה דרמטית במדינות הבלטיות (135%), אירלנד (95%), בולגריה (78%), צ'כיה (74%), ספרד (39%), הולנד (36%), גרמניה (34%) ובריטניה (27%).
יהודים ילידי ישראל מהווים כיום כמעט מחצית מהאוכלוסייה היהודית בנורבגיה, 41% בפינלנד, ומעל 20% מהקהילות היהודיות בבולגריה, אירלנד, ספרד ודנמרק. אלו קהילות שבעבר היה צפוי כי ידעכו בהדרגה, עקב שיעורי ילודה נמוכים, הזדקנות האוכלוסייה והגירה בקנה מידה רחב. אולם, "ישראלים המצטרפים לקהילות אלה עוזרים לשמר את רמתן המספרית ואף להגדיל אותן," ציין סטייצקי.
הדו"ח אינו משקף את השינויים באוכלוסייה שהתרחשו לאחר פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יותר מ-82,000 ישראלים עזבו את המדינה בשנת 2024, אך עדיין מוקדם מדי להעריך את השפעתם ארוכת הטווח על הנתונים.
סטייצקי הביא דוגמה קטנה לשינויים המתרחשים באירופה: "בלונדון לפני 15 שנה, יכולת למצוא רק אוכל אשכנזי, ולא יכולת למצוא אף אחד שמכר קובה. עכשיו, כל החנויות מציעות אותה."