חוקר הלומד באוניברסיטת ג'ורג'טאון נעצר ביום שני על ידי רשויות ההגירה הפדרליות בעקבות האשמות מצד ממשל טראמפ כי הסטודנט הזר הפיץ תעמולה של חמאס באמצעות הרשתות החברתיות, כך על פי דיווחים שפורסמו אתמול.
באדר חאן סורי, אזרח הודי השוהה בארה"ב באשרת סטודנט, נעצר בביתו ברוסלין, וירג'יניה, על ידי סוכנים מוסווים ממחלקת ביטחון המולדת (DHS), כך טוען עורך דינו בתביעה שהוגשה לבית המשפט ודווחה על ידי רשת CBS ואתר החדשות פוליטיקו.
סורי, המשמש כעמית בתר-דוקטורט באוניברסיטה ונשוי לאזרחית אמריקאית, נמסר לו על ידי סוכני ה-DHS כי אשרת הסטודנט שלו בוטלה, כך נטען בתביעה.
ממשל טראמפ טוען כי סורי "מפיץ באופן פעיל תעמולה של חמאס ומקדם אנטישמיות ברשתות החברתיות", כפי שדווח ב-CBS
ממשל טראמפ טוען כי סורי "מפיץ באופן פעיל תעמולה של חמאס ומקדם אנטישמיות ברשתות החברתיות", כפי שדווח ב-CBS. דובר מטעם מחלקת ביטחון המולדת טען כי לחוקר מג'ורג'טאון יש "קשרים קרובים" ליועץ בכיר בחמאס, מה שגרם למזכיר המדינה מרקו רוביו לקבוע ב-15 במרץ כי הוא "בר גירוש" על פי חוק ההגירה והאזרחות האמריקאי.
עורך דינו של סורי הגיש צו הביאס קורפוס במחוז המזרחי של וירג'יניה המערער על המעצר.
אוניברסיטת ג'ורג'טאון הודיעה כי אינה מודעת להאשמות כלשהן בדבר התנהגות זדונית או בלתי חוקית מצד הדוקטורנט שלהם.
"ד"ר חאן סורי הוא אזרח הודי שקיבל כדין אשרה להיכנס לארצות הברית כדי להמשיך את מחקר הדוקטורט שלו בנושא בניית שלום בעיראק ובאפגניסטן," אמר דובר אוניברסיטת ג'ורג'טאון בהצהרה לעיתון 'ניו יורק פוסט'.
"איננו מודעים לכך שהוא עסק בפעילות בלתי חוקית כלשהי, ולא קיבלנו סיבה למעצרו," נכתב בהצהרה. "אנו מצפים שמערכת המשפט תשפוט תיק זה בהגינות."
לסורי יש דוקטורט בלימודי שלום וסכסוכים מאוניברסיטה בהודו והוא עמית בתר-דוקטורט במרכז אלוליד בן טלאל להבנה מוסלמית-נוצרית בג'ורג'טאון, על פי אתר האינטרנט של האוניברסיטה היוקרתית.
"אם מלומד מוערך המתמקד בפתרון סכסוכים הוא מי שהממשלה מחליטה שהוא רע למדיניות החוץ, אז אולי הבעיה היא עם הממשלה, לא עם המלומד," כתב עורך דינו בדוא"ל לסוכנות הידיעות רויטרס.
אשתו של האזרח ההודי היא אזרחית אמריקאית שמקורה בעזה ועדיין יש לה קשרים הדוקים לרצועה הפלסטינית, עובדת עם משרד החוץ שלה וכותבת עבור אל-ג'זירה ואמצעי תקשורת פלסטיניים אחרים, על פי אתר האינטרנט של ג'ורג'טאון. עורך דינו של סורי טען כי לקוחו נרדף בשל מוצאה של אשתו ותמיכתם בזכויות הפלסטיניות, כך דווח באתר פוליטיקו.
סורי מוחזק כעת במתקן ליד שדה התעופה הבינלאומי אלכסנדריה בלואיזיאנה, על פי מאגר המידע המקוון של רשות האכיפה וההגירה (ICE).
סורי מוחזק כעת במתקן ליד שדה התעופה הבינלאומי אלכסנדריה בלואיזיאנה, על פי מאגר המידע המקוון של רשות האכיפה וההגירה (ICE)
מעצרו מגיע על רקע ניסיונו של ממשל טראמפ לגרש את הסטודנט לתואר שני באוניברסיטת קולומביה, מחמוד ח'ליל, בגין השתתפותו בהפגנות אנטי-ישראליות, וכחלק ממדיניות נוקשה כללית כלפי מפגינים אנטי-ישראלים.
הבית הלבן האשים את ח'ליל בהפצת כרוזים תומכי חמאס במהלך הפגנה בקולומביה בשנה שעברה.
שופט פדרלי חסם את גירושו של ח'ליל מארה"ב, אך נראה כי ממשל טראמפ אינו נרתע.
"אני חושב שבהחלט נראה אנשים שיגורשו עם אשרות סטודנט אם נקבע שזה לא לטובת ארצות הברית שהם יהיו במדינה שלנו," אמר סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס מוקדם יותר השבוע בראיון עם לורה אינגרהם מרשת פוקס ניוז.
לא DHS, לא ICE, ולא עורך דינו של סורי הגיבו לבקשת תגובה מטעם העיתון 'ניו יורק פוסט'.
המקרה מעורר דאגה בקרב פעילי זכויות אדם וחופש אקדמי, הרואים בצעדים אלה ניסיון מסוכן להגביל את חופש הביטוי במוסדות אקדמיים וחלק ממגמה רחבה יותר של ממשל טראמפ להשתיק ביקורת על מדיניות ארה"ב במזרח התיכון.
"זהו תקדים מדאיג שיכול להוביל למדרון חלקלק מסוכן," אמר פרופסור לחופש אקדמי באחת האוניברסיטאות המובילות בארה"ב, שביקש להישאר בעילום שם. "אם חוקרים יחששו להביע דעות לא פופולריות, אנחנו פוגעים בעצם מהותה של האקדמיה כמקום לחילופי רעיונות והתמודדות עם סוגיות מורכבות."
מנגד, תומכי המהלך טוענים כי חופש הביטוי אינו מגן על הסתה לשנאה או תמיכה בארגוני טרור. "יש הבדל מהותי בין ביקורת לגיטימית על מדיניות ממשלתית לבין תמיכה בארגונים שמטרתם המוצהרת היא השמדת מדינה אחרת," אמר חבר קונגרס רפובליקני בכיר המבקש להישאר בעילום שם.
מומחים משפטיים מציינים כי המקרה מעלה שאלות מורכבות הנוגעות למתח שבין ביטחון לאומי לבין זכויות חוקתיות. "החוקה האמריקאית מגנה על חופש הביטוי, אך בתי המשפט נתנו לרשויות ההגירה סמכויות נרחבות לגבי זרים," הסביר מומחה למשפט הגירה. "השאלה היא היכן עובר הגבול, ועד כמה רחוק יכולה הממשלה ללכת במסגרת המאבק בטרור."
בינתיים, מחלקת המדינה האמריקאית הודיעה כי היא בוחנת מחדש את כל אשרות הסטודנטים שהונפקו לאזרחים זרים הלומדים במוסדות השכלה גבוהה בארה"ב, במה שנראה כחלק ממדיניות נרחבת יותר של הממשל הנוכחי.