היועץ המשפטי של פלורידה מאיים להעניש את חברי מועצת העיר פורט מאיירס בעקבות החלטתם לדחות הצעה לשיתוף פעולה עם הממשל הפדרלי בנושאי הגירה, צעד המסמן את הניסיון הראשון של המדינה לכפות על רשויות מקומיות להשתתף במבצע האכיפה הנרחב של ממשל טראמפ נגד מהגרים ללא מסמכים.
במכתב ששלח ביום שלישי, היועץ המשפטי ג'יימס אותמייר הודיע לחברי מועצת העיר כי החלטתם שלא להצטרף לתוכנית 287(g) של רשות ההגירה והמכס (ICE) "מהווה הפרה חמורה וישירה" של חוק פלורידה האוסר על "ערי מקלט" - רשויות מקומיות המגבילות שיתוף פעולה באכיפת הגירה במגוון רחב של דרכים.
"אי תיקון פעולות המועצה יוביל לאכיפת כל העונשים האזרחיים והפליליים הרלוונטיים, כולל אך לא מוגבל להיות מואשם בביזיון, צו הצהרתי או מניעתי, והדחה מתפקיד על ידי המושל," כתב אותמייר במכתבו.
שעות ספורות לפני שאותמייר שלח את המכתב, המושל רון דה-סנטיס פרסם אזהרה רחבה לפקידים מקומיים שלא משתתפים בתוכנית 287(g). הוא אמר כי "ימי חוסר המעש הסתיימו" ורמז שיהיה מוכן לנקוט פעולה נגדם. "נהגו בהתאם," כתב המושל בפוסט ברשת החברתית X.
במכתב ששלח ביום שלישי, היועץ המשפטי ג'יימס אותמייר הודיע לחברי מועצת העיר כי החלטתם שלא להצטרף לתוכנית 287(g) של רשות ההגירה והמכס (ICE) "מהווה הפרה חמורה וישירה" של חוק פלורידה האוסר על "ערי מקלט" - רשויות מקומיות המגבילות שיתוף פעולה באכיפת הגירה במגוון רחב של דרכים
האזהרה של המושל והמכתב של היועץ המשפטי הם הדוגמה האחרונה לאופן שבו פלורידה משתמשת בסמכויותיה כדי לאלץ פקידים מקומיים לשחק תפקיד בסיוע לנשיא דונלד טראמפ לאתר, לעצור ולגרש מהגרים ללא מסמכים.
דה-סנטיס השתמש בעבר בסמכותו השלטונית להדיח פקידים מקומיים מתפקידם, כולל שני תובעים מאזור אורלנדו וטמפה. במקרה אחד, שופט פדרלי קבע כי דה-סנטיס הפר את חוקת פלורידה ואת התיקון הראשון לחוקה, אך אמר שאין דרך להחזיר את התובע לתפקידו.
בכל הנוגע לאכיפת הגירה, דה-סנטיס היה אחד המושלים התוקפניים ביותר במדינה בחקיקת חוקים שנועדו לסייע לסדר היום של טראמפ בנושא הגירה. המצב בפורט מאיירס עשוי להיות מבחן לעד כמה המדינה תתערב בהבטחת שיתוף פעולה מקומי.
פורט מאיירס נראית כעיר הראשונה במדינה שהצביעה נגד רישום משטרת העיר בתוכנית 287(g). ההחלטה הייתה רגשית, כאשר חברי מועצת העיר בכו בזמן שהתכוננו להצביע ביום שני. ההחלטה הסופית שלהם גם לא הגיעה מבלי לשקול את ההשלכות. בנקודה מסוימת ביום שני, היועץ המשפטי של העיר, גרנט אלי, אמר לחברי המועצה כי "יהיו השלכות", למרות שלא ידע מה הן יהיו.
חוקי פלורידה דורשים מסוכנויות אכיפת החוק לשתף פעולה באופן מלא עם רשויות ההגירה הפדרליות, אך הם דורשים במפורש רק משריפים וקציני תיקון ראשיים המפעילים מתקני מעצר במחוז להירשם לתוכנית 287(g), שיש לה שלושה מודלים. החוק אינו דורש מסוכנויות להירשם למודל ספציפי.
רק שבעה שבועות לתוך הכהונה השנייה של טראמפ, יותר מ-100 סוכנויות אכיפת חוק בפלורידה קיבלו אישור להשתתף במודל כוח המשימה של 287(g), המאפשר לקצינים לעצור, לתשאל ולעכב מהגרים ללא מסמכים במהלך עבודתם השגרתית בקהילה.
איגוד השריפים של פלורידה הודיע לאחרונה שכל בתי הכלא המחוזיים במדינה הצטרפו להסכמים עם ICE כדי לציית. בשבועות האחרונים, מספר גדל והולך של מחלקות משטרה מקומיות ומדינתיות חתמו גם הן על שותפויות אלה. כיום, הסוכנויות המשתתפות כוללות את משמר הכביש המהיר, משרד השריף במחוזות מיאמי-דייד, מונרו והילסבורו ומחלקות משטרה מקומיות בקורל גייבלס, טמפה וסנט פטרסבורג.
בפגישה בשבוע שעבר, ראש משטרת קורל גייבלס, אד הודאק, ראש ענייני החקיקה של איגוד מפקדי המשטרה של פלורידה, אמר כי סוכנויות אכיפת חוק עירוניות לא נדרשות להצטרף להסכמים אלה על פי חוק פלורידה. אך השותפות עם ICE, לדבריו, היא דרך לציית לאיסור של פלורידה על ערי מקלט, האוסר על ממשלות מקומיות להגביל שיתוף פעולה באכיפת הגירה עם הממשל הפדרלי.
חברי המועצה שהצביעו נגד ההסכם עם ICE אמרו שהם מודאגים מפרופיילינג גזעי ומהפללת תושבים. פורט מאיירס מורכבת מכרבע לטינים וחמישית מתושביה נולדו בחו"ל, לפי נתוני המפקד
בפורט מאיירס, ראש המשטרה ג'ייסון פילדס הגדיר את השותפות עם ICE כהסכם פרוצדורלי.
"אנחנו לא הולכים לפרוץ את דלתות האנשים ולהוציא אימהות וילדים מבתים. המיקוד שלנו תמיד יהיה לחפש את האנשים האלימים והמסוכנים ביותר כדי להפוך את הקהילה לבטוחה," אמר פילדס רגע לפני ההצבעה.
חברי המועצה שהצביעו נגד ההסכם עם ICE אמרו שהם מודאגים מפרופיילינג גזעי ומהפללת תושבים. פורט מאיירס מורכבת מכרבע לטינים וחמישית מתושביה נולדו בחו"ל, לפי נתוני המפקד.
"העיר שלי אינה למכירה," אמרה חברת מועצת העיר דרלה בונק, בדמעות.
המצב בפורט מאיירס משקף מתח גובר בין המדיניות הפדרלית, החוק המדינתי ואוטונומיה מקומית, והעימות הזה עשוי להוות תקדים משפטי חשוב בשאלה עד כמה המדינה יכולה לכפות מדיניות הגירה על קהילות מקומיות.