שופט פדרלי קבע ביום שלישי כי מאמציהם של אילון מאסק וצוותו לסגור באופן קבוע את הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (U.S.A.I.D) ככל הנראה הפרו את החוקה "במספר דרכים" ושללו מהקונגרס את סמכותו לפקח על פירוק סוכנות שהוא יצר.
ההחלטה, שניתנה על ידי השופט תיאודור ד. צ'ואנג מבית המשפט המחוזי של מחוז מרילנד, נראית כפעם הראשונה ששופט פועל לרסן את מאסק ואת מחלקת יעילות הממשל (DOGE) שלו באופן ישיר. ההחלטה מבוססת על הממצא שמאסק פעל כנושא משרה פדרלי מבלי שמונה כראוי לתפקיד זה על ידי הנשיא טראמפ.
השופט הורה גם על שחזור חלקי של פעילות הסוכנות, אם כי הקלה זו סביר שתהיה זמנית. הוא הורה לצוותו של מאסק להחזיר את הגישה לדוא"ל לכל עובדי U.S.A.I.D, כולל אלה שנמצאים בחופשה בתשלום. כמו כן, הוא הורה לצוות להגיש תוכנית לעובדים לחזור למשרד פדרלי ממנו פונו בחודש שעבר, ואסר על צוותו של מאסק לעסוק בכל עבודה נוספת "הקשורה לסגירת U.S.A.I.D"
השופט צ'ואנג כתב כי קבוצה של עובדי סיוע שתבעו את עצירת הריסת U.S.A.I.D ותוכניותיה צפויה להצליח בתביעה. הוא הסכים עם טענת העובדים שהשתלטותו המהירה של מאסק על סוכנויות ממשלתיות ככל הנראה מפרה את סעיף המינויים בחוקה.
השופט הורה גם על שחזור חלקי של פעילות הסוכנות, אם כי הקלה זו סביר שתהיה זמנית. הוא הורה לצוותו של מאסק להחזיר את הגישה לדוא"ל לכל עובדי U.S.A.I.D, כולל אלה שנמצאים בחופשה בתשלום. כמו כן, הוא הורה לצוות להגיש תוכנית לעובדים לחזור למשרד פדרלי ממנו פונו בחודש שעבר, ואסר על צוותו של מאסק לעסוק בכל עבודה נוספת "הקשורה לסגירת U.S.A.I.D".
בהתחשב בכך שרוב כוח העבודה והחוזים של הסוכנות כבר בוטלו, לא היה ברור מיד איזו השפעה תהיה לפסיקת השופט. רק צוות שלד של עובדים עדיין מועסק על ידי הסוכנות.
ובעוד שהצו אסר על מאסק לטפל בסוכנות באופן אישי, הוא רמז שהוא או אחרים יכולים להמשיך לעשות זאת לאחר קבלת "אישור מפורש של בכיר ב-U.S.A.I.D עם סמכות חוקית לבצע או לאשר את הפעולה".
כבר ב-3 בפברואר, שר החוץ מרקו רוביו אמר כי נטל שליטה על הסוכנות והורה על מגוון קיצוצים בסמכותו שלו. השופט ציין כי רוביו יכול להצהיר על כוונתו לסגור לצמיתות את מטה הסוכנות תוך 14 יום מהצו שלו, והמשרדים יישארו סגורים.
בשבוע שעבר, רוביו הודיע ברשתות החברתיות כי ביטל 83 אחוזים מתוכניות הסוכנות, וכי משרד החוץ ינהל את כ-1,000 המענקים והחוזים שנותרו.
"תודה ל-DOGE ולצוות החרוץ שלנו שעבד שעות ארוכות מאוד כדי להשיג את הרפורמה ההיסטורית והמתבקשת הזו," כתב.
השופט צ'ואנג אמר כי נראה ברור שרוביו ויתר למעשה על השליטה בפעילות הסוכנות למאסק במהלך שהביא למעשה לחיסול הסוכנות.
"הנתבעים גם ככל הנראה חסרים אישור מהקונגרס לנקוט אפילו בצעדים הספציפיים העיקריים לביטול U.S.A.I.D שכבר בוצעו," כתב. "ביחס להקצאה האחרונה ל-U.S.A.I.D, הקונגרס הציב מגבלות מסוימות על כל 'ארגון מחדש, עיצוב מחדש או תוכנית אחרת' הקשורה ל-U.S.A.I.D, המורכבת מכל פעולה ל'הרחבה, ביטול, איחוד או צמצום' הסוכנות או המשרדים שלה."
הממצא שמאסק פיקח באופן אישי, ובניגוד לחוק, על פירוק הסוכנות, הציע דחייה נחרצת של סמכות הפעולה שלו. בצו המנוסח בחריפות, השופט צ'ואנג הזהיר כי כל עקיפה של דרישותיו עלולה לגרום לו להחזיק את מאסק או חברי צוותו בבזיון בית משפט.
"החלטת היום היא ניצחון חשוב נגד אילון מאסק והתקפת ה-DOGE שלו על U.S.A.I.D, ממשלת ארה"ב והחוקה," אמר נורם אייזן, יו"ר הקרן להגנת הדמוקרטיה במדינה, קבוצה המייצגת את עובדי הסיוע. "הם מבצעים ניתוח עם מסור שרשרת במקום איזמל מנתחים, פוגעים לא רק באנשים שU.S.A.I.D משרת אלא ברוב האמריקאים הסומכים על יציבות הממשל שלנו. תיק זה הוא אבן דרך בדחיפה נגד אי החוקיות של מאסק ו-DOGE."
עורכי דין המייצגים את הממשלה טענו קודם לכן באותו מקרה כי מחלקת יעילות הממשל, או שירות U.S DOGE, אינה למעשה בראשותו של מאסק וכי הוא ושותפיו משמשים בתפקיד ייעוץ בלבד. הם אמרו שלמאסק אין סמכות לכוון החלטות בעצמו.
אך השופט צ'ואנג נראה כדוחה טענות אלה לחלוטין, בציינו שמאסק יעד וחגג פעולות לצמצום דרמטי של U.S.A.I.D, כולל פיטורי רוב עובדיה וביטול רוב החוזים והמענקים שלה.
"DOGE נקט בפעולות רבות ללא כל אישור מראש מהנהגת הסוכנות," כתב השופט, תוך הצגת רשימה של דוגמאות במשרד החינוך, המכונים הלאומיים לבריאות ומשרד האנרגיה, שם שותפיו של מאסק המליצו על קיצוצים בעצמם.
השופט ציין כי מאסק, במהלך ישיבת קבינט בה השתתף בבית הלבן בחודש שעבר, הודה כי צוותו בטעות קיצץ מימון למניעת אבולה שנוהל על ידי U.S.A.I.D. הוא גם ציטט מקרים רבים בהם טראמפ ומאסק דיברו בפומבי על הסתמכותם על צוותו של מאסק להשגת יעדים כמו ביטול מיליארדי דולרים בחוזים פדרליים.
והוא ציטט את הערותיו של מאסק עצמו ברשתות החברתיות הלוקחות אחריות על פירוק סוכנות הסיוע. ב-X, פלטפורמת המדיה החברתית בבעלותו, מאסק כתב בפברואר שהגיע הזמן ש-U.S.A.I.D "תמות", שצוותו נמצא בתהליך סגירת הסוכנות, ושהוא "בילה את סוף השבוע מאכיל את U.S.A.I.D למגרסת העץ."
השופט גם ציטט את מאסק מדבר על הצורך "למחוק סוכנויות שלמות" והצביע על פוסט ששיתף מאסק שציין "DOGE יכול עכשיו לפרק את U.S.A.I.D" לאחר ששופט הסיר צו המונע מהסוכנות לבצע פיטורים המוניים.
"ביחד, עובדות אלה תומכות במסקנה שU.S.A.I.D חוסלה למעשה," כתב השופט צ'ואנג.
"על סמך התיעוד הנוכחי, היחידים הידועים כקשורים להחלטות ליזום סגירה של U.S.A.I.D על ידי סגירה קבועה של מטה U.S.A.I.D והורדת האתר שלה הם מאסק וחברי צוות DOGE," הוסיף.