ביום שלישי, ה-18 במרץ 2025, שופטת פדרלית חסמה את ניסיון ממשל טראמפ לאסור על אנשים טרנסג'נדרים לשרת בצבא האמריקאי.
בפסק דין חריף שגינה את מאמצי הנשיא, השופטת המחוזית אנה ק. רייס הוציאה צו מניעה המאפשר לחיילים טרנסג'נדרים להמשיך לשרת בצבא, תחת הכללים שנקבעו על ידי ממשל ביידן, עד להכרעה בתביעתם נגד האיסור שהטיל ממשל טראמפ.
"האיסור משתמש בשפה מבזה כדי לפגוע בקבוצה פגיעה, בניגוד לתיקון החמישי לחוקה," כתבה השופטת רייס.
הממשלה טענה שבתי המשפט חייבים להתחשב בשיקול הדעת הצבאי, אך בחוות דעת בת 79 עמודים, השופטת אמרה שהממשלה "חיברה איסור המבוסס כמעט על אפס ראיות" וכי "החוק אינו דורש מבית המשפט לחתום אוטומטית על החלטות חסרות היגיון המבוססות על השערות בלבד."
"האיסור משתמש בשפה מבזה כדי לפגוע בקבוצה פגיעה, בניגוד לתיקון החמישי לחוקה," כתבה השופטת רייס
לפי נתוני משרד ההגנה, כ-4,200 חיילים פעילים, או כ-0.2 אחוז מהצבא, הם טרנסג'נדרים. ביניהם טייסים, קצינים בכירים, טכנאי גרעין וכוחות מיוחדים, כמו גם חיילים רגילים בכל זרועות הצבא. למרות מספרם הקטן יחסית, הם היו מוקד לא פרופורציונלי לפעילות ממשל טראמפ.
בינואר, חתם הנשיא טראמפ על צו נשיאותי בוטה שטען כי חיילים טרנסג'נדרים "הדביקו את הצבא באידיאולוגיית מגדר רדיקלית", וכי "אימוץ זהות מגדרית שאינה תואמת את המין הביולוגי של האדם מתנגשת עם מחויבות החייל לאורח חיים מכובד, אמיתי וממושמע, אפילו בחייו האישיים."
בפברואר, משרד ההגנה הוציא מדיניות חדשה שכללה את אותה שפה, וקבע שכל החיילים הטרנסג'נדרים, ללא קשר להישגיהם, יאולצו לעזוב את הצבא.
מספר חיילים הגישו מיד תביעה, בטענה שהמדיניות מהווה אפליה בלתי חוקית המפרה את זכותם החוקתית לשוויון בפני החוק.
הצבא עדיין היה בשלבי סיום תוכניותיו להוצאת האיסור לפועל, וטרם הכריח חיילים טרנסג'נדרים לעזוב, אם כי עודד אותם "להיפרד מרצון", ואף הציע תשלומים כדי לעודד את עזיבתם המהירה. חיל הים קבע מועד אחרון ל-28 במרץ למלחים טרנסג'נדרים לבקש פרישה מרצון.
בששת השבועות מאז נחתם הצו הנשיאותי, חיילים מדווחים כי הם נאלצו להשתמש בכינויים ולהתאים לתקני הופעה של מינם מלידה, נשללה מהם טיפול רפואי, הם נדחו ממשימות, נשלחו הביתה מפריסות והועברו לחופשה מנהלית.
"חייהם וקריירות שלהם נפגעו לחלוטין," אמר שנון מינטר, עורך דין המייצג את החיילים ומנהל המשפטי של המרכז הלאומי לזכויות לסביות. "זו הסיבה שהשגת סעד מיידי היא כה חשובה."
מינטר אמר שהצו הנשיאותי של טראמפ היה כה עמוס ב"רצון רע" בלתי חוקי – המכונה בעולם המשפטי "אנימוס" – כלפי קבוצה ספציפית של אנשים, שהוא חש שהצו לא יוכל לשרוד את הבחינה המשפטית.
בדיון סוער ב-12 במרץ, השופטת רייס, שמונתה על ידי הנשיא ביידן בשנת 2023, בילתה יום שלם בהצגת שאלות לעורכי הדין של משרד המשפטים שהגנו על המדיניות, והביעה לא פעם תסכול מתשובותיהם.
השופטת עברה שורה אחר שורה על דוחות בנושא חיילים טרנסג'נדרים שהממשלה ציטטה בעת הוצאת האיסור, וציינה שהנתונים היו מיושנים ושמסקנות משרד ההגנה היו "מטעות לחלוטין וגסות", מכיוון ש"בחרו בקפידה חלק אחד, והציגו אפילו אותו באופן מסולף."
הראיות שהוצגו היו כה דלות, אמרה בנקודה מסוימת, שמשרד ההגנה היה יכול באותה מידה לצטט את האלבום האחרון של ביונסה.
"איך אתם יכולים לומר דבר כזה – שקבוצה שלמה של אנשים חסרה ענווה?" אמרה השופטת לעורכי הדין של הממשלה לגבי אחת הטענות להצדקת האיסור. "זה פשוט לא הגיוני."
אחד מעורכי הדין של הממשלה, ג'ייסון מניון, טען בדיון שהחוק הפדרלי נותן לצבא חופש מיוחד לקבל החלטות, ושאין זה תפקידו של בית המשפט להחליט על ערך הראיות של משרד ההגנה. "בסופו של יום אנחנו מבקשים ממך להתייחס לשיקול הדעת הצבאי," אמר מניון.
"אתה ממשיך להניח ששיקול דעת מוטמע בזה," השיבה השופטת. "שיקול הדעת היחיד במקרה הזה, ככל שאני יכולה לומר," היא אמרה, הוא שהממשל האמין שלאנשים טרנסג'נדרים חסרים יושרה, ענווה, שיקול דעת ואתוס לוחם.
חיילים טרנסג'נדרים כבר ניצחו בבית המשפט פעם אחת נגד צו דומה. בתחילת כהונתו הראשונה של הנשיא טראמפ, הוא הכריז על איסור על טרנסג'נדרים בטוויטר, אך המדיניות נחסמה במהירות על ידי שני שופטים פדרליים.
צו המניעה נותר בתוקף במשך שנתיים, עד לפסיקת בית המשפט העליון בשנת 2019 שאפשרה לאיסור מחודש להיכנס לתוקף בעוד בית המשפט שוקל את חוקתיות המדיניות. התיק נסגר לאחר שהנשיא ג'ו ביידן ביטל את האיסור של טראמפ בשנת 2021, והשאיר פתוחה את השאלה האם איסור על חיילים טרנסג'נדרים יהיה חוקתי.
המאמץ האחרון של ממשל טראמפ מהווה חריגה יוצאת דופן ממגמה בת 77 שנים בצבא לקבלת מגוון הולך וגדל של אמריקאים. במהלך תקופה זו, בדרך כלל הבית הלבן דחף ליותר הכללה, והצבא התנגד. כעת התפקידים התהפכו.
מנהיגי הצבא התנגדו בעקביות לאיסור על טרנסג'נדרים.
צו זה הוא חלק ממאמץ נרחב לביטול מאמצי גיוון בצבא, מאמצים שממשל טראמפ רואה כבלתי יעילים. הביטול כלל פיטורי מנהיגים צבאיים בכירים, סיום ההכרה בחודשי הגאווה וההיסטוריה השחורה, וטיהור תוכן המזכיר מאמצי גיוון והכללה מאתרי משרד ההגנה.
השבוע הודיע משרד ותיקי המלחמה כי יפסיק לספק טיפול מגדרי לוותיקים טרנסג'נדרים.
"אם ותיקים רוצים לנסות לשנות את המין שלהם, הם יכולים לעשות זאת על חשבונם," אמר דאג קולינס, מזכיר משרד ותיקי המלחמה ביום שני.
למרות שצו המניעה החדש חסך מחיילים טרנסג'נדרים פיטורים בשלב זה, רבים אומרים שיהיה קשה להמשיך בקריירה שלהם כאילו דבר לא קרה.
סמל ראשון ג'וליה בקראפט, המשויכת לגדוד שריון של הצבא בטקסס, הייתה אמורה לקבל קידום למפקדת מחלקה ביולי הקרוב, אך מאז שהוכרז האיסור, הקידום הוקפא.
היא הייתה כה מוטרדת מהצו הנשיאותי שהחליטה לקחת חופשה כדי להתמקד בבריאותה הנפשית, והיא משתתפת בפגישות טיפול.
"כולם ביחידה שלי היו מאוד תומכים, אבל העולם שלי התהפך," אמרה.
סמל בקראפט שירתה בצבא במשך 14 שנים, נשלחה לאפגניסטן שלוש פעמים, וזכתה בכוכב ארד. כעת היא עומדת בפני סכנת פיטורין מהשירות ללא הטבות פרישה.
גם אם בסופו של דבר יותר לה להישאר, היא אמרה, פעולות הנשיא גרמו לה לתהות האם היא עדיין יכולה להתחייב לשרת את מדינתה.
"זה לא רק בגלל שהם באו אחרי ורוצים להוציא אותי," היא אמרה. "זה שילוב של כל הדברים האחרים שהם עושים: ביטול מאמצי הגיוון וההכללה, פיטורי מנהיגים מעולים ללא סיבה. הלוואי שיכולתי להישאר חזקה ולהילחם, אבל, בכנות, אני פשוט מפוחדת."