ביום שני התקבל מכתב פתוח ממעל ל-600 חברים ב"קהילת יוצרי הקולנוע הבינלאומית", שהגדירו את מאמצי ראש העיר כ"פגיעה בחופש הביטוי". בין החותמים היו הבמאי והפעיל מייקל מור, הבמאי יליד מיאמי בארי ג'נקינס (שביים את "אור ירח"), ולורה פויטרס, שביימה את הסרט התיעודי זוכה האוסקר "Citizenfour" ב-2015.
במקביל, קולנוע O Cinema נערך לאפשרות של הליכים משפטיים. בית הקולנוע מיוצג על ידי האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות בפלורידה, שמטיל ספק בחוקיות ההחלטה של מיינר לפנות את התיאטרון ממבנה בבעלות העירייה ולשלול את מימון המענקים שלו. בית הקולנוע מקבל גם ייעוץ משפטי מ-Community Justice Project במיאמי.
הסרט "אין ארץ אחרת" מתעד את הרס הכפרים הפלסטיניים בגדה המערבית בידי הצבא הישראלי. בעלון מידע שפרסם בשבוע שעבר, מיינר, שהוא יהודי ותומך נלהב של ישראל, הודיע על הצעתו לפנות את התיאטרון לאחר שהמשיך בהקרנות הסרט, אותו כינה "התקפת תעמולה חד-צדדית שקרית על העם היהודי שאינה עולה בקנה אחד עם הערכים של העיר ותושבינו".

(משמאל לימין) באסל עדרה, רחל שזור, חמדאן בלאל ויובל אברהם, הזוכים בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר עבור "אין ארץ אחרת", מצטלמים בחדר העיתונות בטקס האוסקר ה-97 בלוס אנג'לס ביום ראשון, 2 במרץ, 2025. ראש עיריית מיאמי ביץ', סטיבן מיינר, רוצה לסיים את חוזה השכירות של קולנוע O Cinema עם העיר לאחר שהתיאטרון הקרין את הסרט
מיינר נפגש ביום שני בבוקר עם נציגי קולנוע O Cinema, אך נראה שהצדדים לא הגיעו להסכמה. דניאל טילי, המנהל המשפטי של האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות בפלורידה, אמר לאחר הפגישה כי אינו יכול לדבר על פרטי המשא ומתן, ודובר העירייה לא הגיב לבקשה לתגובה.
"מימון ופינוי קולנוע מקומי עצמאי בנסיבות אלה יהיו בלתי חוקתיים באופן ברור", אמר טילי בהצהרה. "אם תומכי ההחלטה באמת מעריכים חופש, עליהם להעריך גם חופש ביטוי, מה שאומר שכל ביטוי מוגן — לא רק הביטוי שפוליטיקאים מסוימים מסכימים איתו".
בית הקולנוע חתם על חוזה שכירות לחמש שנים עם העיר ב-2019 שחודש בשנה שעברה עד יולי 2026, על פי מסמכים שנבדקו על ידי העיתון מיאמי הרלד. לפי ההסכם, העיר יכולה לסיים את השכירות "לנוחות" בהודעה של 180 יום "ללא סיבה וללא אחריות" לעיר.
אך כמה מומחים משפטיים טענו כי הצעת ראש העיר עלולה לפגוע בהגנות על חופש הביטוי, בחלקה משום שמיינר ציין כי ההחלטה שלו הוגשה בתגובה להחלטת התיאטרון להקרין את "אין ארץ אחרת" למרות התנגדותו.
"נרמול שנאה ואז הפצת אנטישמיות במתקן בבעלות משלמי המסים של מיאמי ביץ'... אינו צודק לערכים של העיר והתושבים שלנו ואין לסבול אותו", כתב מיינר בעלון המידע שלו בשבוע שעבר. "מסיבה זו, אני מציג חקיקה להיפרד מ-O Cinema, כפי שמותר בחוזה שלנו, ולחפש שותף תרבותי שמתיישר טוב יותר עם ערכי הקהילה שלנו".
מיינר יזדקק לתמיכה של לפחות שלושה נציגי העיר כדי להשיג את רוב הקולות הנדרש לאישור החלטתו. רק נציג אחד, דייויד סוארז, הביע בפומבי תמיכה בגישתו של מיינר, ואמר למיאמי הרלד בשבוע שעבר כי למיאמי ביץ' יש "אפס סובלנות לתעמולה פרו-חמאס/טרור", אף שסוארז לא אמר במפורש כיצד יצביע.
שני נציגים, קריסטן רוזן גונזלס וטניה קצוף בהאט, הביעו חששות לגבי ההצעה. רוזן גונזלס אמרה שביטול חוזה השכירות של התיאטרון "יוביל לתביעה יקרה שנפסיד" והציעה שבמקום לבטל את ההקרנות של "אין ארץ אחרת", הקולנוע יכול להקרין גם סרט אחר, "זעקות לפני השתיקה", סרט תיעודי המסופר מנקודת המבט של נשים ישראליות שהותקפו על ידי חמאס ב-7 באוקטובר 2023.
קרים טבש, מייסד-שותף ויו"ר הדירקטוריון של קולנוע O Cinema, אמר כי ביטול ההקרנות המקורי היה "החלטה שהתקבלה תחת לחץ" וכי "הייתה פאניקה לגבי עתיד הארגון". מאז ההחלטה להקרין את הסרט ולהתמודד עם איום הפינוי, טבש אמר ש-O Cinema קיבל גל של תמיכה.
"קהילת יוצרי הקולנוע באמת התאחדה מאחורי זה, כי אני חושב ש... התקפה על אחד מאיתנו היא התקפה על כולנו", הוא אמר. "איננו יכולים לאפשר לממשלה להיות מעורבת בהכתבה מה מותר או לא לארגוני אמנות להציג לציבור, ובוודאי שאיננו יכולים לאפשר להם להחליט מה הציבור צריך לצפות בו".
טבש ציין שהתיאטרון מסתמך רבות על מימון עירוני. "אם נפונה והמימון שלנו ייפסק, נהיה חסרי בית", אמר. דרום ביץ' הוא המיקום היחיד כיום של O Cinema, אם כי התיאטרון הודיע בחודש שעבר על תוכניות לפתוח מיקום חדש בשכונת ליטל ריבר של מיאמי ביוני.
המקרה עורר דיון נרחב על הגבולות בין חופש הביטוי והאחריות הציבורית, במיוחד בהקשר של סוגיות רגישות כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני. ישיבת מועצת העיר שתתקיים ביום רביעי, בה ההצעה נמצאת על סדר היום, צפויה למשוך עשרות דוברים ולהתפתח לדיון סוער על זכויות חוקתיות וגבולות הצנזורה.