Banner
הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

חבר פרלמנט צרפתי קורא לארה"ב: "החזירו לנו את פסל החירות"

המתיחות בין צרפת לממשל טראמפ מתחדדת על רקע שינויים במדיניות החוץ והפנים האמריקאית
03.18.2025 08:05
סוכנויות הידיעות
Banner
Banner

פוליטיקאי צרפתי עורר סערה בסוף השבוע כאשר קרא לארצות הברית להחזיר את פסל החירות לצרפת, בטענה שארה"ב "אינה ראויה עוד" לסמל המפורסם שניתן כמתנה מצרפת לפני כמעט 140 שנה.

רפאל גלוקסמן, חבר הפרלמנט האירופי ונשיא-שותף של מפלגת שמאל קטנה בצרפת, טען בנאומו כי "החזירו לנו את פסל החירות. זו הייתה מתנה שלנו אליכם. אבל כנראה שאתם בזים לה. לכן היא תהיה מאושרת כאן איתנו."

דבריו של גלוקסמן משקפים את הזעזועים הרחבים שמדיניות החוץ והפנים של הנשיא דונלד טראמפ יוצרת בצרפת ובמדינות אחרות באירופה. "כיום, הארץ הזו חדלה להיות מה שהייתה", אמר גלוקסמן בהתייחסו למילותיה של המשוררת האמריקאית אמה לזרוס אודות "האשה האדירה עם הלפיד" המבטיחה בית ל"המוני אדם הנאנקים לנשום חופשי".

 

"כיום, הארץ הזו חדלה להיות מה שהייתה", אמר גלוקסמן בהתייחסו למילותיה של המשוררת האמריקאית אמה לזרוס אודות "האשה האדירה עם הלפיד" המבטיחה בית ל"המוני אדם הנאנקים לנשום חופשי"

 

הבית הלבן הגיב בחריפות לדבריו ביום שני, כאשר מזכירת העיתונות קרוליין לויט אמרה כי ארה"ב "בהחלט לא" תיפרד מהאנדרטה בנמל ניו יורק. "העצה שלי לאותו פוליטיקאי צרפתי לא-מזוהה בדרג נמוך תהיה להזכיר להם שרק בזכות ארצות הברית של אמריקה הצרפתים לא מדברים גרמנית כעת", אמרה לויט, בהתייחסה ככל הנראה למלחמת העולם השנייה ולשחרור צרפת מהכיבוש הנאצי.

גלוקסמן הגיב והבהיר כי קריאתו להחזרת פסל החירות לצרפת נועדה להיות "קריאת השכמה". "כולנו באירופה אוהבים את האומה הזו שאנו יודעים שאנו חייבים לה כל כך הרבה", כתב. "היא תקום שוב. אתם תקומו שוב. אנחנו סומכים עליכם."

יחסי צרפת-ארה"ב מעורערים כעת בשל שורת החלטות של ממשל טראמפ, כולל העלאת מכסים ועצירת הסיוע הצבאי לאוקראינה. הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון מנסה לנווט בין שיתוף פעולה עם טראמפ לבין התנגדות למספר צעדי מדיניות אמריקאיים.

ראש הממשלה הצרפתי, פרנסואה ביירו, ביקר בחריפות את ה"ברוטליות" שהופגנה כלפי נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בביקורו בבית הלבן, ורמז כי ממשל טראמפ מסכן את העברת הניצחון לרוסיה כאשר הקפיא את הסיוע הצבאי לאוקראינה.

מבחינה היסטורית, פסל החירות נועד במקור להיות מחווה מונומנטלית של ידידות צרפתית-אמריקאית לציון 100 שנה להצהרת העצמאות האמריקאית ב-4 ביולי 1776. אולם המלחמה שפרצה ב-1870 בין צרפת למדינות גרמניות בהובלת פרוסיה הסיטה את מאמציו של מעצב האנדרטה, הפסל הצרפתי פרדריק-אוגוסט ברתולדי.

 

 

המתנה גם לקחה זמן למימון, כאשר הוחלט שהצרפתים ישלמו עבור הפסל והאמריקאים יכסו את עלויות הבסיס שלו. הפסל, שהועבר ב-350 חלקים מצרפת, נחנך רשמית ב-28 באוקטובר 1886.

אונסק"ו, זרוע התרבות של האו"ם שרשמה את האנדרטה ברשימת אוצרות המורשת העולמית שלה, מציינת כי האנדרטה האיקונית היא רכוש ממשלת ארה"ב.

ממשלת צרפת לא הציעה מקלט ל"גברת החירות". יחסי צרפת-ארה"ב היו צריכים להידרדר במידה קיצונית לפני שגלוקסמן היה מוצא תמיכה מממשלתו של הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון.

גלוקסמן הדגיש כי "איש, כמובן, לא יבוא ויגנוב את פסל החירות. הפסל הוא שלכם. אבל מה שהוא מגלם שייך לכולם."

Back To Top