ממשל טראמפ נקלע למחלוקת משפטית חמורה בסוף השבוע, כשביצע גירושים המוניים של מהגרים תוך התעלמות לכאורה מצווים שיפוטיים. בשני מקרים נפרדים אך קשורים, הרשויות האמריקאיות גירשו מאות ונצואלים החשודים בהשתייכות לכנופיות וכן רופאה לבנונית בעלת ויזה תקפה, למרות צווים מפורשים של שופטים פדרליים שאסרו על הגירושים.
ביום שישי חתם הנשיא טראמפ על צו נשיאותי המפעיל את "חוק האויבים הזרים" משנת 1798, חוק שנועד במקור לזמני מלחמה, כדי לזרז גירושים של אנשים המזוהים על ידי הממשל כחברי כנופיית "טרן דה אראגואה" הונצואלית. החוק מאפשר גירושים מהירים של אנשים ממדינות הנמצאות במלחמה עם ארה"ב, ללא ההליכים המשפטיים הרגילים בתיקי הגירה.
למחרת, השופט הפדרלי ג'יימס א. בואסברג מוושינגטון הוציא צו זמני האוסר על הממשלה לגרש מהגרים כלשהם תחת חוק זה. בדיון בהול שביקש האיגוד האמריקאי לחירויות אזרח (ACLU), הורה השופט כי כל טיסות שיצאו עם מהגרים ונצואלים תחת הצו הנשיאותי יחזרו לארה"ב "באיך שזה יתאפשר - אם בסיבוב המטוס או בדרך אחרת".
דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, הכחישה שהממשל הפר את צו בית המשפט, וטענה כי המהגרים "כבר הוצאו משטח ארה"ב" בזמן שניתן צו השופט. היא לא אמרה האם המטוסים יכלו, כפי שהורה השופט, לסוב על עקבותיהם ולחזור לארה"ב
למרות זאת, יותר מ-250 ונצואלים הועברו לאל סלבדור, שם נכלאו. נשיא אל סלבדור, נאיב בוקלה, פרסם סרטון ברשתות החברתיות המראה גברים אזוקים מובלים מהמטוס בלילה ונכנסים לכלא. הסרטון מראה גם סוהרים מגלחים את ראשי האסירים.
דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, הכחישה שהממשל הפר את צו בית המשפט, וטענה כי המהגרים "כבר הוצאו משטח ארה"ב" בזמן שניתן צו השופט. היא לא אמרה האם המטוסים יכלו, כפי שהורה השופט, לסוב על עקבותיהם ולחזור לארה"ב.
לוויט גם טענה כי לבתי המשפט הפדרליים "אין סמכות" על ניהול יחסי החוץ של הנשיא או על סמכותו לגרש אויבים זרים. "שופט יחיד בעיר יחידה לא יכול להכתיב את תנועותיה של נושאת מטוסים מלאה טרוריסטים זרים שגורשו פיזית מאדמת ארה"ב," אמרה בהצהרה. לא היה ברור מדוע התייחסה לנושאת מטוסים, משום שכל הסימנים מצביעים על כך שהונצואלים הוטסו לאל סלבדור.
במקביל, ד"ר רשא עלאווי, מומחית להשתלות כליה ופרופסורית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בראון, גורשה מארה"ב למרות שהחזיקה בויזת H-1B תקפה וצו בית משפט שמנע זמנית את גירושה, לפי עורך דינה ומסמכי בית משפט.
עלאווי, אזרחית לבנונית בת 34, נעצרה ביום חמישי בנמל התעופה הבינלאומי לוגן בבוסטון כשחזרה מביקור משפחתי בלבנון. היא הוחזקה בשדה התעופה במשך 36 שעות, מסיבות שאינן ברורות.
השופט ליאו ט. סורוקין מבית המשפט הפדרלי במסצ'וסטס הורה לממשלה ביום שישי בערב לספק לבית המשפט הודעה של 48 שעות לפני גירושה של ד"ר עלאווי. למרות זאת, היא הושמה על טיסה לפריז, ככל הנראה בדרכה ללבנון.
בצו שני שהוגש ביום ראשון בבוקר, אמר השופט כי יש סיבה להאמין שמשמר הגבולות האמריקאי הפר במזיד את צוו הקודם. הוא קבע כי פעל לפי "נוהל מקובל במחוז זה כפי שהיה במשך שנים", והורה לסוכנות הפדרלית להגיב למה שכינה "האשמות חמורות".
עורכת הדין קלייר סונדרס אמרה בתצהיר כי הגיעה לשדה התעופה ביום שישי והודיעה לפקידי משמר הגבולות שם - לפני שהטיסה לפריז הייתה אמורה להמריא - שיש צו בית משפט האוסר על גירוש הרופאה. היא אמרה שהקצינים לא נקטו בשום פעולה ולא מסרו לה שום מידע עד אחרי שהמטוס המריא.
ד"ר רשא עלאווי, מומחית להשתלות כליה ופרופסורית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בראון, גורשה מארה"ב למרות שהחזיקה בויזת H-1B תקפה וצו בית משפט שמנע זמנית את גירושה, לפי עורך דינה ומסמכי בית משפט
מומחים מצביעים על כך שרופאים זרים ממלאים תפקיד חשוב בתחום התמחותה של ד"ר עלאווי, נפרולוגיית השתלות, תחום שבו יש מחסור ברופאים אמריקאים. "כולנו זועמים," אמר ד"ר ג'ורג' בייליס, עמיתה לעבודה, "ואף אחד מאיתנו לא יודע למה זה קרה."
בתגובה לגירושים, ממשלת ונצואלה גינתה את המהלך, באומרה שהוא מנוגד לחוקי ארה"ב והחוק הבינלאומי, והשוותה את ההעברה ל"אפיזודות האפלות ביותר בהיסטוריה האנושית", כולל עבדות ומחנות ריכוז נאציים.
עבור ממשל טראמפ, הסכם העברת האסירים הלא שגרתי עם אל סלבדור – לא החלפה אלא הסכם לקבלת חשודים בחברות בכנופיות – נועד להיות תחילתו של מאמץ גדול יותר להשתמש בחוק האויבים הזרים. לפי גורמים אמריקאים המכירים את ההסכם, ארה"ב תשלם לאל סלבדור כ-6 מיליון דולר לאכסון האסירים.
שר החוץ מרקו רוביו הודיע ברשתות החברתיות כי "שלחנו 2 מנהיגים מסוכנים של MS-13 ועוד 21 מהמבוקשים ביותר שלה בחזרה כדי לעמוד לדין באל סלבדור". רוביו הוסיף ש"יותר מ-250 חברי אויב זר של טרן דה אראגואה" נשלחו גם כן לאל סלבדור, ש"הסכימה להחזיק אותם בבתי הכלא הטובים מאוד שלהם במחיר הוגן."
שני המקרים מעוררים שאלות חמורות לגבי שלטון החוק והאם הממשל החדש מכבד את הפרדת הרשויות. עורכי דין ומשפטנים מביעים דאגה מהנכונות הגלויה של הממשל להתעלם מצווים שיפוטיים, מה שמהווה אתגר ישיר לסמכות מערכת המשפט הפדרלית.