בראיון נדיר ל"ניו יורק טיימס", מוסא אבו מרזוק, ראש משרד היחסים החוץ של חמאס היושב בקטאר, הביע הסתייגות מהמתקפה שביצע הארגון ב-7 באוקטובר 2023 על ישראל. בניגוד לעמדה הרשמית של הארגון, שהמשיך להגן על החלטתו לבצע את הפיגוע ואף הכריז על "ניצחון" על ישראל, אבו מרזוק, בן 74, אמר כי לא היה תומך במתקפה אילו ידע על ההרס הנרחב שהיא תגרום לעזה.
"אם היה צפוי שמה שקרה יקרה, לא היה 7 באוקטובר," אמר אבו מרזוק, והוסיף כי ידיעה מראש על ההשלכות הייתה הופכת את תמיכתו במתקפה ל"בלתי אפשרית". הבכיר בחמאס טען כי לא היה מעורב בתכנון הספציפי של המתקפה, שבה נהרגו כ-1,200 אנשים וכ-250 נלקחו כבני ערובה, אך אישר כי הוא ומנהיגים פוליטיים אחרים בארגון תמכו באסטרטגיה הכללית של תקיפת ישראל באופן צבאי.
מוסא אבו מרזוק, ראש משרד היחסים החוץ של חמאס היושב בקטאר, הביע הסתייגות מהמתקפה שביצע הארגון ב-7 באוקטובר 2023 על ישראל
בתגובה שפורסמה לאחר הראיון, הכחיש חמאס את הדברים שיוחסו לאבו מרזוק וטען כי הם "לא מדויקים" והוצאו מהקשרם. הארגון הוסיף כי הבכיר כינה את מתקפת 7 באוקטובר "ביטוי לזכות העם שלנו להתנגדות ולדחיית המצור, הכיבוש ובניית ההתנחלויות".
דבריו של אבו מרזוק מרמזים על מחלוקות בין בכירי חמאס בנוגע לקו הרשמי של הארגון לגבי אירועי 7 באוקטובר והשלכותיהם. הם גם מעידים כי תסכולם של פלסטינים בעזה, הטוענים שהמתקפה גרמה להם לסבל חריג, משפיע במידה מסוימת על ההנהגה הבכירה של חמאס.
ההערות של אבו מרזוק דומות לאלו שהשמיע חסן נסראללה, מנהיג חיזבאללה, לאחר מלחמת 2006 בין ישראל לחיזבאללה. היקף ההרס באותו עימות הוביל את נסראללה להודות כי ארגונו לא היה חוטף והורג מספר חיילים ישראלים אילו ידע שהדבר יצית תגובה כה חזקה.
אבו מרזוק, שחי שנים רבות בארצות הברית, נחשב מזה זמן רב לאחת הדמויות המעשיות יותר בחמאס. המלחמה גבתה מחיר כבד ממשפחתו, כאשר אחיו בן ה-77, יוסף, נהרג בלחימה. "הוא לא ניהיליסט", אמר סטנלי כהן, עורך דין וחבר ותיק של אבו מרזוק המתגורר בניו יורק. "הוא לא היה תומך בשום פעולה שהיה מאמין שתביא לתגמול חסר תקדים וגורף מצד כל גורם על העם".
"אם היה צפוי שמה שקרה יקרה, לא היה 7 באוקטובר," אמר אבו מרזוק, והוסיף כי ידיעה מראש על ההשלכות הייתה הופכת את תמיכתו במתקפה ל"בלתי אפשרית"
בנוסף, הציע אבו מרזוק כי קיימת פתיחות מסוימת בהנהגת חמאס למשא ומתן על עתיד הנשק של הארגון בעזה, סוגיה טעונה שבכירים אחרים בחמאס הגדירו כמחוץ לתחום. "אנחנו מוכנים לדבר על כל נושא", אמר כשנשאל על הנשק. "כל נושא שמונח על השולחן, אנחנו צריכים לדבר עליו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התעקש כי ישראל לא תסיים את המלחמה עם חמאס מבלי לפרק את יכולות השלטון והצבא של הארגון. בעוד חמאס הביע נכונות לוותר על שליטה אזרחית בעזה, הוא סירב לוותר על נשקו. דבריו של אבו מרזוק נראים כסותרים את אלה של אוסאמה חמדאן, בכיר אחר בחמאס, שאמר בכנס בדוחא, קטאר, באמצע החודש כי "נשק ההתנגדות" אינו נתון לדיון, ונראה כאילו פסל פשרה.
כשנשאל על הצהרותיו של חמדאן, אמר אבו מרזוק כי אף מנהיג אינו יכול לקבוע את סדר היום בעצמו. איברהים מדהון, פרשן המקורב לחמאס, אמר כי קיימות דעות מרובות בתוך הארגון לגבי סוגיות חשובות, אך כאשר מוסדותיו מקבלים החלטה, כולם עומדים מאחוריה.
אבו מרזוק, בן 74, אמר כי לא היה תומך במתקפה אילו ידע על ההרס הנרחב שהיא תגרום לעזה
אבו מרזוק ציין כי חמאס פתוח לשחרור כל בני הערובה בו-זמנית, אם ישראל תהיה מוכנה לשחרר את אלפי הפלסטינים הכלואים בבתי הכלא שלה, לסיים את המלחמה ולסגת מעזה. "אנחנו מוכנים להסכם מקיף", אמר. גורמים ישראליים דחו בעבר הצעות להחלפת כל בני הערובה תמורת כל האסירים.