הכלכלה על כתפי העשירים: איך 10% מהאמריקאים מחזיקים את המשק בחיים
ניתוח חדש חושף: העשירון העליון אחראי לכמעט מחצית מכלל ההוצאות במשק האמריקאי, בעוד שאר האוכלוסייה מצמצמת בהוצאות

בעוד רבים מהאמריקאים נאבקים עם עליות מחירים ואינפלציה עקשנית, העשירים ממשיכים להוציא כספים ללא הגבלה, מגמה שהופכת את הכלכלה האמריקאית לתלויה יותר מתמיד בהוצאות של בעלי ההכנסות הגבוהות.

על פי ניתוח חדש של Moody's Analytics, העשירון העליון – משקי בית המרוויחים כ-250,000 דולר בשנה או יותר – אחראים כעת ל-49.7% מכלל ההוצאות במשק, שיא בנתונים המתועדים מאז 1989. לפני שלושה עשורים, קבוצה זו הייתה אחראית לכ-36% בלבד מההוצאות.

"המצב הפיננסי של בעלי האמצעים מעולם לא היה טוב יותר, ההוצאות שלהם מעולם לא היו חזקות יותר והכלכלה מעולם לא הייתה תלויה יותר בקבוצה זו," אמר מארק זנדי, הכלכלן הראשי ב-Moody's Analytics, שפיקח על הניתוח, המבוסס על נתונים מהפדרל ריזרב.

 

העשירון העליון – משקי בית המרוויחים כ-250,000 דולר בשנה או יותר – אחראים כעת ל-49.7% מכלל ההוצאות במשק, שיא בנתונים המתועדים מאז 1989

 

זנדי מעריך כי ההוצאות של העשירון העליון בלבד מהוות כמעט שליש מהתוצר המקומי הגולמי. בין ספטמבר 2023 לספטמבר 2024, בעלי ההכנסות הגבוהות הגדילו את הוצאותיהם ב-12%. באותה תקופה, ההוצאות של משקי בית ממעמד הפועלים והמעמד הבינוני דווקא ירדו.

בעלי האמצעים הגדילו את הוצאותיהם הרבה מעבר לאינפלציה, בעוד שכל האחרים לא. 80% התחתונים של בעלי ההכנסות הוציאו 25% יותר מאשר לפני ארבע שנים, בקושי מעל עליות המחירים של 21% באותה תקופה. העשירון העליון, לעומת זאת, הוציא 58% יותר.

כוח הקנייה של האמריקאים העשירים, שלפי זנדי נוטים להיות מבוגרים ומשכילים יותר, נובע בחלקו מעליית ערכי הנדל"ן ושוק המניות בשנים האחרונות. בעוד שעליית מחירי הנכסים מהוללת כסימן לכלכלה טובה, היא גם מרחיבה את הפער בין בעלי נכסים ומניות לבין אלה שאינם.

במהלך המגפה, אמריקאים מכל שכבות האוכלוסייה חסכו ברמות שיא. הם הוציאו פחות כי היו תקועים בבית וקיבלו כסף נוסף מצעדי התמריץ השונים של הממשלה. עד תחילת 2022, משקי הבית חסכו 2.6 טריליון דולר נוספים.

ואז האינפלציה הכתה, והמחירים עלו בחדות. רוב האמריקאים פנו לחסכונות הנוספים שלהם כדי להדביק את החשבונות העולים שלהם. אבל העשירון העליון של בעלי ההכנסות שמר על רוב מה שהם חסכו.

בנוסף, אנשים אמידים מצאו את עצמם עם נכסים, כמו מניות, ששווים פתאום הרבה יותר. השווי הנקי של 20% העליונים של בעלי ההכנסות עלה ביותר מ-35 טריליון דולר, או 45%, מאז סוף 2019, לפי נתוני הפדרל ריזרב. השווי הנקי גדל בשיעור דומה עבור כל האחרים, אבל זה תורגם להרבה פחות כסף: עלייה של 14 טריליון דולר עבור 80% התחתונים.

 

 

ויוק טריוודי, בן 38, חסך במהלך המגפה, ובשנים 2022 ו-2023 קנה שלושה נכסי השקעה באזור אינדיאנפוליס, שם הוא גר. עלויות הדיור שלו יציבות כי הוא נעל משכנתא בריבית של פחות מ-3% על ביתו העיקרי כאשר מימן מחדש בזמן שהריביות היו נמוכות במהלך המגפה.

הוא ואשתו, פורווה טריוודי, שניהם עובדים בתעשיית התרופות. הם מרוויחים יותר מ-350,000 דולר בשנה יחד, כ-45% יותר מאשר לפני המגפה. יש להם שני ילדים קטנים והם תומכים בהוריו, שגרים איתם.

"עשינו כמה מהלכים אסטרטגיים בקריירות שלנו וגם בתיקי ההשקעות," אמר ויוק טריוודי. "לא באמת היינו צריכים לצמצם."

טום שואף, טייס ניסוי בן 61 שגר באלמוגורדו, ניו מקסיקו, מעריך ששווי הנכסים שלו עלה בכ-40% מאז המגפה. כמעט כל הנכסים שלו, מחוות בוויומינג ועד המניות שהוא מחזיק בחשבונות הפרישה שלו, שווים הרבה יותר כעת.

בנק אוף אמריקה מצא כי הוצאות כרטיסי האשראי והחיוב של השליש העשיר ביותר של לקוחותיהם גדלו מהר יותר מההוצאות של השליש בעל ההכנסות הנמוכות ביותר. קטגוריות מסוימות של הוצאות היו חזקות במיוחד. 5% העליונים של משקי הבית הוציאו יותר מ-10% יותר על מוצרי יוקרה בחו"ל בהשוואה לשנה קודמת.

"זהו פיצול קיצוני" בין חברות אלה לבין אחרות המשרתות לקוחות עניים יותר, אמר מתיו בוס, אנליסט של JPMorgan Chase. Big Lots הגישה בקשת פשיטת רגל בסתיו שעבר. Kohl's ו-Family Dollar סוגרות חנויות. "כולם נלחמים על פחות דולרים," אמר בוס.

ירידה בשוק המניות או ירידה בערכי הבתים שמערערת את הביטחון של העשירון העליון וגורמת להם לצמצם, תהיה לה השפעה משמעותית על הכלכלה. אמון הצרכנים מתחיל להחליק בכללותו, כולל עבור השליש העשיר ביותר של הצרכנים, בזכות חלקית איומי מכסים.

"מסיבה זו או אחרת, חברות שמשרתות את המעמד הבינוני העליון ומעלה נהנות מעולם טוב מאוד עכשיו," אמר יריב וידאן, נשיא קבוצת החזקה. "לצערנו, זה לא המקרה בשוק הבינוני והנמוך יותר."

YOU MIGHT ALSO LIKE