סוף עידן הפני: טראמפ מורה על הפסקת הטביעה של המטבע האמריקאי הקטן ביותר
בצעד היסטורי ושנוי במחלוקת, הנשיא מכריז על סיום ייצור מטבע הסנט: "חיסכון לאומי מתחיל באגורה" | עלות ייצור כל מטבע: יותר מכפול מערכו | המהלך מעורר ביקורת: "פגיעה במסורת אמריקאית בת 230 שנה"

בצעד דרמטי שמסמן את סופה של מסורת אמריקאית בת מאתיים שנה, הורה הנשיא דונלד טראמפ למזכיר האוצר להפסיק את טביעת מטבעות הפני (סנט). ההחלטה, שהתקבלה בשעות הלילה של יום ראשון, מהווה מהפך היסטורי במערכת המטבע האמריקאית.

"הגיע הזמן לעקור את הבזבוז מהתקציב הלאומי שלנו, אפילו אם זה פני אחד בכל פעם," כתב טראמפ ברשת החברתית Truth Social. הנשיא הדגיש את חוסר ההיגיון הכלכלי בייצור המטבע, כשציין שעלות הייצור של כל מטבע פני עולה על שני סנט - יותר מכפול מערכו הנקוב.

 

מאחורי ההחלטה המהלך משקף מגמה ארוכת שנים של ירידה בשימוש במזומן בכלל ובמטבעות פני בפרט

 

מאחורי ההחלטה המהלך משקף מגמה ארוכת שנים של ירידה בשימוש במזומן בכלל ובמטבעות פני בפרט. "בעולם של תשלומים דיגיטליים, הפני הפך לשריד מיותר מהעבר," מסביר פרופ' מייקל סטיבנסון, מומחה לכלכלה מאוניברסיטת פרינסטון. "העלות השנתית של ייצור מטבעות פני מגיעה למאות מיליוני דולרים, בזמן שהשימוש בהם הולך ופוחת."

ההשלכות הכלכליות חוקרים מעריכים כי הפסקת ייצור הפני תחסוך לממשל האמריקאי כ-85 מיליון דולר בשנה. "זה אולי נשמע כמו סכום קטן בהתחשב בתקציב הפדרלי הכולל," אומרת ד"ר שרה ג'ונסון, כלכלנית בכירה, "אבל זה מייצג את סוג הבזבוז הממשלתי שטראמפ מתכוון לחסל."

המתנגדים והתומכים ההחלטה מעוררת תגובות מעורבות. תומכי המהלך רואים בו צעד הגיוני לעבר כלכלה יעילה יותר. "זה סמל לשינוי הנדרש בממשל," אומר סנאטור רנד פול. "עלינו לבחון כל הוצאה, גם אם היא נראית קטנה."

מנגד, המתנגדים מזהירים מפני ההשלכות החברתיות והסמליות. "הפני הוא חלק מהמורשת האמריקאית," אומרת ד"ר ליסה מורגן, היסטוריונית כלכלית. "דמותו של אברהם לינקולן על המטבע מסמלת ערכים אמריקאיים חשובים."

 

 

השפעה על העסקים עסקים קטנים וחנויות קמעונאיות יצטרכו להסתגל למציאות החדשה. "נצטרך לעגל מחירים כלפי מעלה או מטה לחמישה סנט הקרובים," מסביר טום וילסון, נשיא התאחדות הקמעונאים האמריקאית. "זה עשוי להשפיע על המחירים ועל התנהגות הצרכנים."

צעד ראשון במהפכה רחבה יותר? מומחים מעריכים כי ההחלטה עשויה לסמן את תחילתו של שינוי רחב יותר במערכת המטבע האמריקאית. "ייתכן שבעתיד נראה צמצום נוסף בשימוש במטבעות פיזיים ומעבר מואץ לתשלומים דיגיטליים," אומר פרופ' סטיבנסון. "זה עשוי להיות הצעד הראשון לקראת מערכת תשלומים מודרנית יותר."

בעוד משרד האוצר מתחיל ביישום ההוראה הנשיאותית, רבים תוהים מה יהיה גורלם של מיליארדי מטבעות הפני שכבר נמצאים במחזור. "המטבעות הקיימים יישארו הילך חוקי," מבהיר דובר משרד האוצר, "אבל עם הזמן, הם יהפכו נדירים יותר ויותר, אולי אפילו לפריטי אספנות."

YOU MIGHT ALSO LIKE