הצצה ל'כלא האיימים' באל סלבדור - אליו ארה"ב תשלח מהגרים בלתי חוקיים ופושעים אמריקאים
מרכז הכליאה לטרור שברכז אמריקה ידוע לשמצה ונמצא באופן קבוע תחת ביקורת של ארגוני זכויות אדם הטוענים להתעללות מכוונת ותנאים לא אנושיים

מהגרים שגורשו מארה"ב, ואפילו אזרחים אמריקאים "מסוכנים" שהורשעו בפשעים חמורים, עשויים להישלח לכלא אימים מפורסם באל סלבדור, שם אסירים חיים בתאים צפופים וחברי כנופיות יריבות נלחמים עד מוות על מזון ומים.

מרכז הכליאה לטרור, או בקיצור CECOT, מהולל כפתרון של המדינה המרכז-אמריקאית לאלימות הכנופיות הגואה, אך ארגוני זכויות אדם טוענים כי 15,000 האסירים סובלים מיחס בלתי אנושי - ומעריכים כי עד שליש מהם חפים מפשע.

לאחר פגישה בין מזכיר המדינה מרקו רוביו ונשיא אל סלבדור נאיב בוקלה בעיר הבירה סן סלבדור ביום שני, הכריז רוביו כי הכלא הענק יוכל להתחיל לקבל אסירים מארה"ב.

כלא CECOT שבאל סלבדור | צילום: AP, AFP

"אנחנו יכולים לשלוח אותם והוא ישים אותם בבתי הכלא שלו", אמר רוביו על מהגרים המיועדים לגירוש מארה"ב.

הוא הוסיף: "והוא גם הציע לעשות את אותו הדבר עבור פושעים מסוכנים שכרגע במשמורת ומרצים את עונשם בארה"ב, למרות שהם אזרחים אמריקאים או תושבי קבע".

כלא CECOT שוכן 47 מייל דרום-מזרחית לעיר הבירה, כאשר חברי כנופיות MS-13 וכנופיית Barrio 18 היריבה מוחזקים בתוך חומותיו, על פי הממשלה.

הכלא מתהדר באולמות אוכל רחבים, חדרי מנוחה, חדר כושר ושפע של משחקי לוח, אך כל האמצעים הללו שמורים לכמעט 2,000 הסוהרים המפטרלים במתקן.

האסירים, לעומת זאת, דחוסים בתאיהם במשך 23 וחצי שעות ביממה, כשכל תא מכיל 65 עד 70 אסירים. חברי כנופיות יריבות מוחזקים לעתים קרובות באותם תאים, על פי דיווחי סוכנות הידיעות AFP.

צילום: AFP

האסירים מורשים לצאת מהתאים רק להתעמלות למשך 30 דקות בכל יום במסדרונות, או להשתתף בדיונים משפטיים באמצעות וידאו מחדר בכלא.

האסירים מתקלחים מאגן גדול בתוך תאיהם, ואוספים מים מחבית פלסטיק גדולה לשתייה. מעבר פלדה מעל התאים ומצלמות אבטחה מבטיחים שהאסירים נצפים 24/7.

ממשלתו של הנשיא בוקלה אוסרת על בשר ב-CECOT, כך שהאסירים מקבלים רק שעועית ופסטה. קרן הליך משפטי הוגן, הנאבקת למען זכויות אדם באמריקה הלטינית, טוענת שכמות המזון המוגשת בכלא אינה מספקת בעליל.

למרות טענות בוקלה שהכלא מנוהל בקפידה, ארגוני זכויות אדם מקומיים ובינלאומיים מדווחים כי אלימות נפוצה מאוד בכלא, בין אם מצד הסוהרים או האסירים עצמם.

ארגון זכויות האדם Cristosal מצא כי לפחות 174 אסירים עונו ונהרגו מינואר עד יוני בשנה שעברה.

מיגל סארה, חבר לשעבר בוועדת המשנה של האו"ם למניעת עינויים, גינה בעבר את CECOT כ"בור של בטון ופלדה" המאפשר לאל סלבדור "להיפטר מאנשים מבלי להחיל רשמית את עונש המוות".

נותר לראות אם ניתן לנקוט בצעד חריג שכזה, בהתחשב בכך שעל פי החוק הנוכחי אסור לארה"ב לגרש אזרחים למדינה אחרת.

פרופסור מנישה גלמן מאמרסון קולג', חוקרת פוליטיקה בינלאומית, אמרה ל"פוסט": "זה מגוחך. זו הסחת דעת שאינה מתמודדת עם הבעיות האמיתיות שמאחורי פשיעה והגירה... ובוודאי שאינה חוקית".

מומחים גם הציעו שאל סלבדור וארה"ב יפרו מספר חוקים בינלאומיים אם יחזיקו אזרחים ממדינות אחרות ב-CECOT.

YOU MIGHT ALSO LIKE