בזמן שרצועת עזה ממשיכה להתמודד עם משבר הומניטרי חסר תקדים, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ העלה היום לפני פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו הצעה שעוררה סערה בעולם הערבי: העברת תושבי הרצועה לשטחים חדשים במדינות שכנות. בדבריו בבית הלבן, טען טראמפ כי תושבי עזה "ישמחו לעזוב" את האזור שהפך לדבריו ל"אתר הריסות".
בדבריו בבית הלבן, לפני פגישתו עם בנימין נתניהו טען טראמפ כי תושבי עזה "ישמחו לעזוב" את האזור שהפך לדבריו ל"אתר הריסות"
"אם נוכל למצוא את חלקת האדמה המתאימה, או מספר חלקות אדמה, ולבנות להם מקומות באמת נחמדים - יש מספיק כסף באזור בשביל זה - אני חושב שזה יהיה הרבה יותר טוב מאשר לחזור לעזה", אמר טראמפ לכתבים בעת חתימה על שורת צווים נשיאותיים. כשנשאל על מיקום אפשרי, הציע את ירדן ומצרים כאופציות, והוסיף כי "יכולים להיות יותר משני מקומות".
ההצעה השנויה במחלוקת של טראמפ מגיעה על רקע המשך הלחימה ברצועת עזה, שגבתה עד כה את חייהם של למעלה מ-47,000 פלסטינים, לפי נתוני משרד הבריאות בעזה. הנשיא האמריקאי, שצפוי להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, טען כי המצב בעזה "נכשל במשך עשורים רבים" וכי התושבים "נמצאים שם כי אין להם אלטרנטיבה".
טראמפ: המצב בעזה "נכשל במשך עשורים רבים" וכי התושבים "נמצאים שם כי אין להם אלטרנטיבה"
תגובות חריפות להצעה לא איחרו להגיע. מנהיגי ירדן ומצרים הדגישו את "הצורך במחויבות לעמדה הערבית המאוחדת" שתסייע להשגת שלום, לפי הודעת הנשיאות המצרית. תושבי רפיח שרואיינו לסוכנות הידיעות AFP הצהירו נחרצות: "לא נעזוב".
כשנשאל לגבי מימון התוכנית, טראמפ ציין כי "יש הרבה אנשים באזור שיש להם הרבה כסף", והזכיר את ערב הסעודית כדוגמה. הוא הוסיף כי אינו תומך "בהכרח" בהתיישבות ישראלית באזור, אלא ב"ניקוי והתחלה מחדש".
הצעתו של טראמפ מעלה חששות כבדים בקרב הפלסטינים מפני גירוש קבוע מבתיהם, ומזכירה טראומות היסטוריות. המשבר הנוכחי, שהחל בעקבות מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, בה נהרגו 1,200 ישראלים ונחטפו כ-250, הוביל לעקירתם של כמעט כל תושבי הרצועה ולמשבר רעב חמור.
נתניהו התייחס בהצהרה למשא ומתן על שלב ב' ואמר כי "הם מנסים להגיע להסכם. כשישראל וארצות הברית עובדות יחד - הסיכויים גדולים יותר. כשהצד השני ראה שיש פער בין ישראל לארצות הברית - זה הקשה על הדברים".
נתניהו שיבח את טראמפ על המאמצים להשיג את עסקת החטופים, והוסיף כי הוא "תומך בחירות של כל החטופים ובעמידה בכל מטרות המלחמהף כולל הריסת היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס".
בתחילת הצהרה אמר טראמפ כי "לא אשכח לעולם את מה שקרה ב-7 באוקטובר, זה היה יום נורא. הרבה אנשים רוצים להעמיד פנים שזה לא קרה. כולם רוצים שלום. רוצים שאנשים יפסיקו להיהרג. גם נתניהו רוצה שלום. אפשר לעשות עסקה". לטענתו לעולם לא יזכה בפרס נובל ואמר כי "צריכים לתת לי, אבל לא יתנו לי". על הנורמליזציה עם סעודיה אמר כי "יש עוד צעדים שצריך לעשות".
בינתיים, הפסקת האש השברירית ממשיכה להתקיים, כאשר מאמצי התיווך נמשכים במטרה להשיג הסדר ארוך טווח. אולם הצעותיו של טראמפ, שחזר עליהן לפחות ארבע פעמים מאז סוף ינואר, מאיימות להוסיף מתח נוסף למצב המורכב ממילא.