מלחמת הסחר של טראמפ מזעזעת את השווקים: המניות צונחות, הנפט מזנק
המכסים על סחורות מסין, מקסיקו וקנדה גרמו לטלטלה בבורסות העולם; קנדה ומקסיקו מאיימות בתגובה; המשקיעים חוששים מהשפעה על הכלכלה העולמית

השווקים הפיננסיים העולמיים נכנסו לסחרור הבוקר (יום ב') בתגובה להחלטתו הדרמטית של הנשיא טראמפ להטיל מכסים בשיעור של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו, ומכס נוסף של 10% על סחורות מסין. חוזים עתידיים על מדד נאסד"ק צנחו בכמעט 2%, בעוד שהחוזים על מדד S&P 500 ומדד הדאו ג'ונס ירדו בכ-1.5%.

מניות חברות הרכב ספגו מכה קשה במיוחד, כאשר מניות GM וטויוטה צנחו בכ-5-6%. התעשייה נחשבת לפגיעה במיוחד למכסים בשל תלותה בשרשרת אספקה המשולבת בין שלוש המדינות. במקביל, מחירי הנפט זינקו ביותר מ-2% ל-74 דולר לחבית, והדולר התחזק משמעותית מול המטבעות העיקריים.

 

טראמפ הגן על המהלך באומרו כי "יהיה שווה את המחיר", למרות שהכיר בכך שצרכנים אמריקאים עלולים לסבול

 

קנדה ומקסיקו כבר הודיעו על כוונתן להטיל מכסי תגובה על סחורות אמריקאיות. קנדה מתכננת להטיל מכסים על סחורות בשווי 100 מיליארד דולר, כולל אלכוהול, נעליים, פלדה ומוצרי תעופה. סין הגיבה בזהירות יחסית, אך הזהירה כי תנקוט בצעדי נגד.

טראמפ הגן על המהלך באומרו כי "יהיה שווה את המחיר", למרות שהכיר בכך שצרכנים אמריקאים עלולים לסבול. מומחים כלכליים מזהירים כי המכסים עלולים להוביל לאינפלציה גבוהה יותר ולפגיעה בצמיחה הכלכלית. על פי הערכות מכון המחקר Tax Policy Center, ההכנסה הפנויה של משק בית ממוצע צפויה לרדת ב-1%, או 930 דולר, בשנת 2026 כתוצאה מהמכסים.

בייג'ינג, מצידה, מנסה למנוע הסלמה נוספת ומכינה הצעת פתיחה למשא ומתן עם טראמפ. על פי מקורות המעורים בחשיבה הסינית, סין מתכוונת להציע חזרה להסכם הסחר משנת 2020 ("שלב אחד"), שכלל התחייבות לרכישת סחורות אמריקאיות בהיקף של 200 מיליארד דולר. בנוסף, סין מתכננת להציע השקעות נוספות בארה"ב, במיוחד בתחום סוללות לרכב חשמלי.

 

 

התעשייה האמריקאית מביעה דאגה עמוקה מההשלכות. איגוד הבנייה הלאומי הזהיר כי המכסים מאיימים להאט את הבנייה למגורים, יצרני הדלק האמריקאים מזהירים מעליית מחירי הדלק, ואיגוד תעשיית התרופות הגנריות חושש ממחסור בתרופות. ארגון החקלאים האמריקאי הזהיר כי החקלאים והקהילות הכפריות "יספגו את עיקר הנזק מהתגובות הנגדיות".

הצעד של טראמפ הפתיע משקיעים רבים שהאמינו כי האיומים במכסים ישמשו ככלי למיקוח במשא ומתן. אולם עד כה, טראמפ לא הראה נכונות רבה לנהל משא ומתן עם אף מדינה. יועץ הסחר הבכיר שלו, הווארד לוטניק, טרם אושר בסנאט, והשגריר המיועד לענייני סחר, ג'יימיסון גריר, טרם עבר שימוע.

מומחים מעריכים כי אם המכסים יישארו בתוקף למשך יותר ממספר חודשים, הם יפגעו בצמיחה האמריקאית ויגבירו את האינפלציה. גולדמן זאקס מעריך כי המכסים על קנדה ומקסיקו, אם יימשכו, יעלו את מחירי הצרכן בעד 0.7%, ויורידו את התוצר ב-0.4%.

YOU MIGHT ALSO LIKE