רק שעות לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הטיל מכסים חדשים וחסרי תקדים על יבוא ממקסיקו, קנדה וסין, הודיעו שתי המדינות השכנות על צעדי תגמול מיידיים. קנדה הכריזה על מכסי נגד של 25% על סחורות אמריקאיות בשווי 155 מיליארד דולר, בעוד מקסיקו הבטיחה להגיב "במלוא העוצמה" עם תוכנית תגמול משלה.
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הודיע כי התגובה הקנדית תתבצע בשני שלבים: מכסים מיידיים על סחורות בשווי 30 מיליארד דולר שייכנסו לתוקף ביום שלישי, ומכסים נוספים על סחורות בשווי 125 מיליארד דולר בתוך 21 ימים
על פי ההחלטה שנחתמה במועדון מאר-א-לגו, ארה"ב תטיל מכס של 25% על רוב הסחורות ממקסיקו וקנדה (למעט אנרגיה קנדית שתחויב ב-10%), ומכס נוסף של 10% על סחורות מסין. המכסים, שייכנסו לתוקף ביום שלישי בחצות, צפויים להוביל לעליית מחירים משמעותית במגוון רחב של מוצרים.
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הודיע כי התגובה הקנדית תתבצע בשני שלבים: מכסים מיידיים על סחורות בשווי 30 מיליארד דולר שייכנסו לתוקף ביום שלישי, ומכסים נוספים על סחורות בשווי 125 מיליארד דולר בתוך 21 ימים. המכסים יחולו על מוצרי אלכוהול, תוצרת חקלאית, ביגוד, רהיטים, עץ ו"הרבה יותר", לדברי טרודו.
נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, הכריזה על "תוכנית ב'" הכוללת צעדי תגמול, תוך שהיא דוחה בתוקף את טענות טראמפ בדבר "ברית בלתי נסבלת" בין ממשלתה לארגוני סמים. סין מצידה הודיעה כי תגיש תלונה לארגון הסחר העולמי ותנקוט ב"צעדי נגד מתאימים".
טראמפ הצדיק את המהלך בטענה שהוא נועד לבלום את זרימת הסמים והמהגרים הבלתי חוקיים לארה"ב, אך לא הציב יעדים ברורים להסרת המכסים. "יתכן שתהיה הפרעה זמנית וקצרת טווח, ואנשים יבינו את זה," אמר לעיתונאים. "אבל המכסים יהפכו אותנו לעשירים מאוד וחזקים מאוד."
ארגונים עסקיים בארה"ב מתחו ביקורת חריפה על המהלך. לשכת המסחר האמריקאית הזהירה כי המכסים יובילו לעליית מחירים לצרכנים ולשיבוש בשרשראות האספקה. תעשיית האנרגיה הביעה אכזבה מהמכס המופחת על דלק קנדי, וארגוני חקלאים הזהירו כי המהלך יפגע ביצואנים האמריקאים.
כלכלנים מזהירים כי חילופי המכסים עלולים להוביל לאינפלציה ולפגיעה בכלכלות של כל המדינות המעורבות, שכן העלויות בסופו של דבר מגולגלות לצרכנים
הנתונים מדגישים את התלות ההדדית בין המדינות: מקסיקו, סין וקנדה הן שלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב, ואחראיות ל-42% מהיבוא האמריקאי. בשנה שעברה, מקסיקו הפכה ליצואנית הגדולה לארה"ב עם יצוא בשווי 467 מיליארד דולר, לפני סין (401 מיליארד) וקנדה (377 מיליארד).
על פי מחקר חדש של מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, הצרכנים האמריקאים צפויים לשלם יותר על כמעט כל מוצר - מנעלי ספורט מיובאות ועד מזון.
כלכלנים מזהירים כי חילופי המכסים עלולים להוביל לאינפלציה ולפגיעה בכלכלות של כל המדינות המעורבות, שכן העלויות בסופו של דבר מגולגלות לצרכנים. על פי מחקר חדש של מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, הצרכנים האמריקאים צפויים לשלם יותר על כמעט כל מוצר - מנעלי ספורט מיובאות ועד מזון.