בהתפתחות דרמטית במשבר בעזה, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חשף אתמול כי הוא מקדם תוכנית שאפתנית ושנויה במחלוקת: העברת מאות אלפי פלסטינים מרצועת עזה לירדן ומצרים. בשיחה עם עיתונאים במטוסו הנשיאותי לאחר עצרת בחירות בלאס וגאס, טראמפ סיפר על שיחה שקיים עם מלך ירדן עבדאללה השני, במהלכה העלה את הרעיון.
"אמרתי לו, 'הייתי רוצה שתקלטו יותר [פלסטינים] כי אני מסתכל על רצועת עזה עכשיו, וזה הרס מוחלט'", אמר טראמפ. הוא הוסיף כי בכוונתו לשוחח גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בנושא זה ביום ראשון.
בשיחה עם עיתונאים במטוסו הנשיאותי לאחר עצרת בחירות בלאס וגאס, טראמפ סיפר על שיחה שקיים עם מלך ירדן עבדאללה השני, במהלכה העלה את הרעיון
ההצעה של טראמפ מגיעה בעיתוי רגיש במיוחד, כאשר רצועת עזה מצויה במשבר הומניטרי חמור בעקבות 15 חודשי לחימה. לפי נתוני משרד הבריאות בעזה, למעלה מ-46,000 פלסטינים נהרגו מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, בעקבות מתקפת הטרור של חמאס שגבתה את חייהם של יותר מ-1,200 ישראלים.
מומחים למזרח התיכון מתייחסים בספקנות להצעתו של טראמפ. "זהו רעיון שמתעלם מהמורכבות ההיסטורית והפוליטית של האזור", אומר פרופ' עבדאללה סעיד מאוניברסיטת קהיר. "מצרים וירדן כבר הביעו התנגדות נחרצת לקליטת פליטים נוספים, והדבר עלול לערער את היציבות במדינות אלה."
כיום, מיליוני פליטים פלסטינים חיים במחנות פליטים במצרים, ירדן, סוריה, לבנון ומדינות נוספות במזרח התיכון. מצרים הבהירה מתחילת המלחמה כי לא תקלוט פליטים פלסטינים נוספים, והזהירה כי ניסיון לכפות עליה קליטת פליטים עלול לסכן את ההסכמים שלה עם ישראל.
בינתיים, המצב ההומניטרי בעזה ממשיך להידרדר. רוב תושבי הרצועה, כשני מיליון במספר, נאלצו לעזוב את בתיהם לפחות פעם אחת מאז תחילת הלחימה. למרות הגברת הסיוע ההומניטרי בימים האחרונים, המחסור במים, מזון ותרופות עדיין חמור, ורוב בתי החולים ברצועה אינם מתפקדים.
מצרים הבהירה מתחילת המלחמה כי לא תקלוט פליטים פלסטינים נוספים, והזהירה כי ניסיון לכפות עליה קליטת פליטים עלול לסכן את ההסכמים שלה עם ישראל
"מדובר במיליון וחצי אנשים, וכל האזור הפך לאתר הריסות", אמר טראמפ. "משהו חייב לקרות, כי כרגע זה פשוט אתר הרס מוחלט."
הצהרותיו של טראמפ מעוררות שאלות לגבי מדיניות ארצות הברית כלפי הפלסטינים. בעוד שלא ברור אם דבריו מסמנים שינוי במדיניות האמריקאית הרשמית, הם בהחלט מציתים מחדש את הדיון בעתידם של תושבי עזה ובפתרונות אפשריים למשבר המתמשך.
בשבוע האחרון, עשרות אלפי פלסטינים החלו לחזור לבתיהם עם כניסת הפסקת האש השנייה לתוקפה. אולם המומחים מזהירים כי ללא פתרון מדיני כולל, המצב עלול להידרדר שוב במהירות. "פתרונות חפוזים ופשטניים רק יחמירו את המצב", מסכם פרופ' סעיד. "מה שנדרש הוא משא ומתן רציני שיביא בחשבון את הצרכים והזכויות של כל הצדדים המעורבים."