טראמפ מכריז מלחמת סחר: "נטיל מכס של 10% על סין בשל משבר הפנטניל"
הנשיא מאיים במכסים כבדים על סין, קנדה ומקסיקו; מומחים מזהירים: "מלחמת סחר גלובלית עלולה להצית מחדש את האינפלציה"

הנשיא דונלד טראמפ הודיע ביום שלישי על כוונתו להטיל מכס בשיעור 10% על יבוא מסין החל מה-1 בפברואר, צעד שצפוי להסלים את המתיחות המסחרית בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. בהצהרה בבית הלבן, טראמפ קשר את המכסים למשבר הפנטניל בארצות הברית, בטענה שסין מייצאת את הסם הקטלני דרך קנדה ומקסיקו.

ההכרזה מגיעה יום בלבד לאחר שטראמפ איים להטיל מכס של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו, כעונש על מה שהוא מכנה "כישלונן במניעת הברחות סמים ומהגרים בלתי חוקיים לארצות הברית". המכסים החדשים על סין יתווספו למכסים שכבר הוטלו על יבוא סיני בשווי יותר מ-300 מיליארד דולר במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, ושנשמרו גם תחת ממשל ביידן.

 

היחסים בין המדינות התדרדרו במהלך מגפת הקורונה, אותה האשים טראמפ בסין, ובייג'ינג נכשלה בעמידה ברבות מהתחייבויותיה בהסכם, במיוחד בכל הנוגע לרכישת מוצרים חקלאיים אמריקאיים

 

כלכלנים מזהירים כי מלחמת סחר גלובלית עלולה לגרום להתחדשות האינפלציה ולפגיעה בצמיחה הכלכלית האמריקאית. "הטלת מכסים על שלוש שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב בו-זמנית היא צעד חסר תקדים שעלול להוביל לתגובות נגד משמעותיות," אמר מומחה בכיר לסחר בינלאומי.

ביום שני חתם טראמפ על צו נשיאותי המורה לסוכנויות פדרליות לבחון מגוון סוגיות סחר לקראת הטלת מכסים אפשרית בעתיד. הצו מתמקד בבחינת זרימת המהגרים והסמים מקנדה, סין ומקסיקו לארצות הברית, ומידת עמידתן של מדינות אלה בהסכמי הסחר הקיימים עם ארה"ב.

סקוט בסנט, מועמדו של טראמפ לתפקיד שר האוצר, אמר בשימוע האישור שלו בשבוע שעבר כי בכוונתו ללחוץ על עמיתיו הסינים לעמוד בהתחייבויותיהם לרכישת תוצרת חקלאית אמריקאית. "סין לא עמדה בהבטחותיה מהסכם 2020, ואנחנו נדרוש פיצוי על ארבע השנים האחרונות," אמר בסנט.

 

 

היחסים בין המדינות התדרדרו במהלך מגפת הקורונה, אותה האשים טראמפ בסין, ובייג'ינג נכשלה בעמידה ברבות מהתחייבויותיה בהסכם, במיוחד בכל הנוגע לרכישת מוצרים חקלאיים אמריקאיים. טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג שוחחו בשבוע שעבר ודנו בסוגיות סחר, משבר הפנטניל ותחומים בהם שתי המעצמות יכולות לשתף פעולה.

טראמפ הצהיר כי בכוונתו לשכתב מחדש את הסכם הסחר עם קנדה ומקסיקו (USMCA) שנחתם בתקופת כהונתו הראשונה, כמו גם את ההסכם המוגבל עם סין. "ההסכמים הקיימים לא משרתים את האינטרסים של העובד האמריקאי," אמר טראמפ. "אנחנו הולכים לשנות את זה."

מומחים מעריכים כי הצעדים החדשים עלולים להוביל למלחמת סחר שתשפיע על מחירי מוצרים רבים לצרכן האמריקאי, החל ממכשירי חשמל ועד מזון. "בסופו של דבר, האמריקאים הפשוטים הם שישלמו את המחיר של המכסים הללו," אמר כלכלן בכיר.

ממשלת סין טרם הגיבה רשמית להודעה, אך דיפלומטים סינים כבר רמזו כי בייג'ינג תגיב בצעדי נגד אם המכסים אכן יוטלו. קנדה ומקסיקו כבר הביעו התנגדות חריפה לאיומי המכסים מיום שני, וטענו כי הם מפרים את הסכם הסחר המשולש.

YOU MIGHT ALSO LIKE