האפליקציה הפופולרית טיקטוק הושבתה היום (שבת) ברחבי ארצות הברית, שעות ספורות לפני כניסתו לתוקף של חוק האוסר את פעילותה במדינה. המהלך המפתיע הותיר את 170 מיליון משתמשי הפלטפורמה האמריקאים ללא גישה לאפליקציה האהובה, כאשר החברה מביעה תקווה שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יסייע בהחזרת השירות.
משתמשים שניסו לגשת לאפליקציה נתקלו בהודעה: "חוק האוסר את טיקטוק נחקק בארה"ב. לצערנו, המשמעות היא שאינכם יכולים להשתמש בטיקטוק כרגע." החברה הוסיפה בהודעתה: "אנו מודים שהנשיא הנבחר טראמפ הביע נכונות לעבוד איתנו על פתרון שיאפשר את החזרת טיקטוק לפעילות לאחר כניסתו לתפקיד."
החוק, שנחקק באפריל האחרון כחלק מחבילת סיוע בהיקף 95 מיליארד דולר לאוקראינה ולישראל, נתמך על ידי שתי המפלגות בקונגרס. ביום שישי, בית המשפט העליון אישר פה אחד את החוק, בקובעו כי הסיכון לביטחון הלאומי גובר על חששות לפגיעה בחופש הביטוי של המשתמשים.
הממשל טוען כי טיקטוק, בבעלות חברת ByteDance הסינית, מהווה איום על הביטחון הלאומי בשל איסוף נרחב של מידע על משתמשים אמריקאים, שעלול להגיע לידי הממשל הסיני. בנוסף, קיים חשש שהאלגוריתם המזין את התוכן למשתמשים עשוי להיות מנוצל להשפעה סינית.
טראמפ, שצפוי להיכנס לתפקידו ביום שני, אמר בראיון ל-NBC News כי הוא שוקל להעניק לטיקטוק הארכה של 90 יום שתאפשר להם להמשיך לפעול. "כנראה שנכריז על כך ביום שני," אמר טראמפ, במפנה מעניין ביחס לעמדתו בקדנציה הקודמת, אז תמך בהגבלת פעילות האפליקציה.
בינתיים, מספר גורמים מנסים לרכוש את פעילות טיקטוק בארה"ב. חברת הבינה המלאכותית Perplexity AI הגישה הצעה ל-ByteDance ליצירת ישות חדשה שתמזג את פעילותה עם עסקי טיקטוק בארה"ב. במקביל, הכוכב מ"שארק טנק" קווין אולירי דיווח על הצעת רכישה בסך 20 מיליארד דולר מקבוצת משקיעים שהוא מוביל.
מנכ"ל טיקטוק, שו זי צ'יו, הודה לטראמפ בסרטון שפרסם ביום שישי על "מחויבותו לעבוד איתנו למציאת פתרון שישמור על טיקטוק זמין בארצות הברית. זו עמידה איתנה למען התיקון הראשון ונגד צנזורה שרירותית."
הבית הלבן תחת הנשיא ביידן הודיע שלא יאכוף את האיסור בימים האחרונים לכהונתו, והשאיר את ההחלטה לממשל טראמפ הנכנס. דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר, כינתה את דרישת טיקטוק להבהרות "תעלול" ואמרה כי אין סיבה לנקוט בפעולות לפני כניסת ממשל טראמפ.
החוק אוסר על חנויות האפליקציות להציע את טיקטוק ועל ספקי אירוח אינטרנט לספק את השירות למשתמשים אמריקאים. החוק מאפשר לנשיא המכהן להאריך את המועד ב-90 יום אם מתנהל משא ומתן למכירה, אך ByteDance הצהירה בעבר כי אינה מתכוונת למכור את טיקטוק.
בעקבות ההחלטה, גם אפליקציות אחרות בבעלות ByteDance, כמו CapCut ו-Lemon8, הושבתו בארה"ב. החברה מאפשרת למשתמשים להוריד את המידע שלהם, תהליך שעשוי להימשך מספר ימים.