האם הפרעת קשב היא מחלה אמיתית?
גדי בן לביא, מייסד ומנכ"ל 'המכללה לחינוך חדש' עונה על השאלה בטור אישי חדש

הכותרת שלעיל עשויה לגרום להרמת גבה אצל חלק מהקוראים שבטוחים שהפרעת קשב היא דבר אמיתי שאכן קיים אצל ילדים ומבוגרים. התפיסה המוטעית הזאת נובעת מאחת המילים הכי לא מובנות בקרב הציבור: המילה 'הפרעה'. כשאני שואל הורים ואנשי חינוך מה פירוש המילה הזו ומדוע היא נקראת 'הפרעה', התשובות שאני מקבל ברוב המקרים הן שגויות. יש כאלה שחושבים שזה קשור לעובדה שזה "מפריע לילד ללמוד" או "מפריע לו לשבת בנוחות" או "זה גורם לו להפריע לסביבה" או שזה "מפריע לאדם להיות מרוכז ומאורגן". הדבר המצחיק בכל העניין הוא שהמילה 'הפרעה' כלל לא מגיעה מהמילה האנגלית 'Interruption' שפירושה הפרעה, אלא מהמילה 'Disorder' שפירושה בעברית 'הפרעה נפשית' או במילים פשוטות 'מחלת נפש'. 

"רגע גדי…מה מחלת נפש…אתה רומז שכל הילדים והמבוגרים שאובחנו עם הפרעת קשב הם חולי נפש?!". לא. אני לא רומז, אני רק מצטט לכם את מה שכתוב ב-DSM שהוא ספר האבחון הפסיכיאטרי שכולל מעל 365 הפרעות נפשיות. מספיק שתקלידו בגוגל ADHD ו-DSM ותראו זאת במו עיניכם.

השאלה הראשונה וההגיונית שכל אדם צריך לשאול את עצמו היא למה קוראים לזה "הפרעת קשב" ולא "מחלת קשב". התשובה היא מאוד פשוטה: מחלה אמיתית ניתן לראות באמצעים פיזיים ובגוף הפיזי עצמו. לאנשים אין "הפרעת דלקת ריאות'", יש להם פשוט דלקת ריאות שהיא מחלה פיזיולוגית אמיתית. ניתן לראות אותה באמצעים פיזיים. זו הסיבה שכשהולכים לרופא הוא מבצע בדיקות גופניות. 'הפרעה' נפשית היא לא משהו שניתן לראות בשום אמצעי פיזי. זו הסיבה שהפסיכיאטר לא מבצע בדיקה גופנית, אלא רק מסתמך על סדרה של דפוסי התנהגות שאותם המטופל מתאר ולפיהם הוא קובע מאיזו הפרעה המטופל "סובל". אבל אם אותו מטופל יבקש מהפסיכיאטר הוכחה גופנית שמצביעה על מיקום "ההפרעה", הפסיכיאטר הזה יהיה בבעיה רצינית. כששאלו את הפסיכיאטר הישראלי ד"ר ריקרדו שטיינבאום אם ניתן לגלות הפרעת קשב בניתוח גופה שלאחר המוות הוא צחק בקול… אתם אולי מתחילים להבין למה.

רגע גדי, אז אם הפרעת קשב היא מחלת נפש… למה בעצם שולחים ילדים לנוירולוגים? התשובה שלי כנראה תעצבן כמה אנשים אבל אני מאמין שהיצמדות לאמת הלא נעימה היא תמיד עדיפה לי מלהיות פוליטקלי קורקט. אם אתם הורים לילדים ונותנים לכם שתי אופציות: הראשונה היא ללכת לנוירולוג כדי "לאבחן" את הילד והשניה היא ללכת לפסיכיאטר כדי לאבחן אותו. מה תעדיפו? התשובה היא די ברורה: הנוירולוג. מדוע? כי פסיכיאטר זה כבר "עניין נפשי" וזה תמיד קצת מפחיד, אבל נוירולוג זה הרבה יותר "קליל". חברות התרופות שמייצרות את התרופות האלה יודעות בדיוק איך הורים חושבים. הם נתנו לנוירולוגים את "ההכשרה המתאימה" ויצאו בקמפיינים שיווקים כדי לשכנע את הציבור שזאת מחלה "נוירו-התפתחותית". הם אפילו הכניסו את זה להגדרה במהדורה האחרונה של ה-DSM כדי לתת לזה "הילה מדעית" (כמובן שההגדרות שם משתנות כל הזמן כדי להיות מותאמות לתהליכי המכירה). אבל אם תלכו לנוירולוג ותשאלו אותו אם הוא מאבחן עוד הפרעת נפשיות חוץ מהפרעת קשב וריכוז, כנראה שהוא יזוז קצת בחוסר נוחות בכיסא שלו.

ההמחשה הבאה תענה לכם סופית על השאלה האם הפרעת קשב היא מחלה אמיתית: כשאתם לוחצים על מתג האור בחדר שבו אתם נמצאים, מתחיל תהליך מדויק שגורם לאור לדלוק או לכבות. אפשר להראות את התהליך הזה במחקר אחד מדעי ומדויק שמראה איך זה קורה. זה משהו חד-משמעי. זה משהו שרואים אותו בעיניים. עכשיו לכו לכל נוירולוג, לכל פסיכיאטר, לכל רופא שמאבחן "הפרעת קשב וריכוז" ותבקשו ממנו שיראה לכם את המחקר המדעי שמראה את התהליכים הגופניים המדויקים שמייצרים את אותם דפוסי התנהגות שעל פיהם קובעים שיש לילד "הפרעת קשב" ותכתבו לי אם מצאתם מחקר כזה…

כדי לסכם לכם את זה, ממציא הפרעת הקשב הפסיכיאטר ליאון אייזנברג התוודה בשנת 2009 - רגע לפני שהוא עבר לעולם הבא ורצה לנקות את מצפונו  - שהפרעת קשב היא דוגמה מובהקת למחלה מומצאת (חפשו בגוגל).

אז מי אנחנו שנתווכח…

להרשמה ללא תשלום להדרכה 'איך לשפר קשב וריכוז ומיומנויות למידה ללא כדור אחד של ריטלין' - לחץ כאן

YOU MIGHT ALSO LIKE