ביידן מסכם את מדיניות החוץ שלו - ומגן על הנסיגה מאפגניסטן: "ההיסטוריה תוכיח"
הנשיא היוצא נשא נאום ביום שני בו התעקש כי הנסיגה מאפגניסטן הייתה ההחלטה הנכונה - אך לא התייחס להשתלטות הטאליבן על המדינה

הנשיא ג'ו ביידן התפאר בהחלטה לסיים את הנוכחות הצבאית האמריקאית באפגניסטן במהלך נאום סיום מדיניות החוץ של כהונתו ביום שני, באומרו כי "לא ראה סיבה להשאיר אלפי אנשי צבא" שם - למרות אזהרות הגנרלים הבכירים נגד המהלך.

"היום, אני יכול גם לדווח לעם האמריקאי שאני הנשיא הראשון מזה עשורים שלא משאיר מלחמה באפגניסטן ליורשו," התפאר בן ה-82 במחלקת המדינה, בטענה ש"המטרה העיקרית של המלחמה הושגה" כאשר כוח סיל צוות שש חיסל את מנהיג אל-קאעידה אוסאמה בן לאדן במהלך פשיטה נועזת בפקיסטן ב-2011, כאשר ביידן היה סגנו של ברק אובמה.

"האמנתי שמכאן והלאה, האיום העיקרי של אל-קאעידה כבר לא יגיע מאפגניסטן, אלא ממקום אחר, ולכן לא היינו זקוקים להציב כוחות אמריקאיים משמעותיים באפגניסטן," הוסיף הנשיא, בהודאה שהייתה לו "בחירה" אם להשאיר את הכוחות שם. "לדעתי, הגיע הזמן לסיים את המלחמה ולהחזיר את חיילינו הביתה, וכך עשינו."

ביידן בנאום סיכום מדיניות החוץ שלו | צילום: Getty Images

אך דעה זו נתקלה בהתנגדות נחרצת מצד יועציו הצבאיים הבכירים של ביידן - כולל ראש המטות המשולבים דאז מארק מילי - שחזו את קריסתו המהירה של הממשל האפגני אלא אם ארה"ב תשמור לפחות 2,500 חיילים במדינה.

אזהרות אלו הוכחו כנכונות ב-15 באוגוסט 2021, כאשר הטליבאן - שהפלישה בהובלת ארה"ב הדיחה מהשלטון שני עשורים קודם לכן - השתלט על קאבול עוד לפני שאחרוני החיילים האמריקאים עזבו את המדינה.

מאז, הטליבאן אוכף מדיניות דכאנית על העם האפגני - כולל איסור על נשים לדבר בפומבי - ומסיט מימון זר מפעולות הומניטריות לכיסיהם, תוך שאיפה לזכות בהכרה מהקהילה הבינלאומית.

חזרת הטליבאן נתפסה בקרב קהילת הווטרנים האמריקאית כסטירת לחי למאמציהם של מאות אלפי אנשי השירות האמריקאים במהלך 20 שנות המלחמה.

אך ביידן לא הזכיר ביום שני את ההשלכות של החלטתו, ובמקום זאת טפח לעצמו על השכם על כך שארה"ב כבר לא "מוציאה מאות מיליוני דולרים ביום" על אפגניסטן.

"על ידי סיום המלחמה, הצלחנו למקד את האנרגיה והמשאבים שלנו באתגרים הדחופים שלנו," אמר. "אין דבר - אני יכול להגיד לכם משיחותיי עם שי ג'ינפינג ופוטין - שיריבינו ומתחרינו כמו רוסיה וסין היו רוצים יותר מאשר לראות אותנו ממשיכים להיות כבולים באפגניסטן לעוד עשור."

"מכל הסיבות האלה, סיום המלחמה היה הדבר הנכון לעשות, ואני מאמין שההיסטוריה תוכיח זאת."

ביידן גם לא הזכיר את פיגוע ההתאבדות של דאע"ש-K בשער אבי בשדה התעופה הבינלאומי חמיד קרזאי ב-26 באוגוסט 2021, שהרג 13 אנשי שירות ומאות אפגנים שניסו לברוח מהטליבאן הקיצוני.

הנשיא הזכיר בקצרה את "אנשי השירות האמיצים שחייהם אבדו במהלך הנסיגה" - אך לא נכנס לפרטים נוספים.

"אני משבח את האומץ של כל מי ששירת באפגניסטן," אמר. "אנו מתאבלים על כל 2,461 האמריקאים שהקריבו את הקרבן העליון במלחמה הארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקאית."

ביידן התייחס גם להישגים נוספים במדיניות החוץ שלו, במיוחד מול רוסיה ואיראן. הוא הדגיש את ביקורו ההיסטורי בקייב בפברואר 2023, בעוד פוטין לא הצליח להשיג את יעדיו באוקראינה. "אני המפקד העליון היחיד שהיה באזור מלחמה שלא נשלט על ידי כוחות ארה"ב," התגאה.

לגבי איראן, ביידן טען שהמדינה חלשה יותר מאשר בעשורים האחרונים, כשמערכות ההגנה האווירית שלה במצב קשה וחיזבאללה, בעל בריתה העיקרי, "פצוע קשה". הוא ציין שישראל תרמה משמעותית להחלשת איראן ושלוחיה.

עם סיום כהונתו בעוד שבוע, כשדונלד טראמפ עומד להיכנס לתפקיד, ביידן הביע ביטחון שארצות הברית נמצאת במצב חזק יותר ביחס ליריבותיה מאשר לפני ארבע שנים. הוא הזהיר מפני מדיניות "אמריקה תחילה" של טראמפ, שמתייחס בספקנות לבריתות בינלאומיות כמו האו"ם ונאט"ו.

בסיום דבריו, הנשיא היוצא בן ה-82 התגאה בצוות מדיניות החוץ שהרכיב, שלטענתו הוא מהמוכשרים בהיסטוריה האמריקאית, וקרא לאנשי המקצוע בתחום מדיניות החוץ להישאר בתפקידיהם גם תחת הממשל החדש.

YOU MIGHT ALSO LIKE