המנתח הכללי של ארה"ב, ד"ר ויוק מורתי, פרסם היום (יום שישי) דו"ח מקיף הקורא להוספת אזהרות סרטן על בקבוקי משקאות אלכוהוליים, בדומה לאזהרות המופיעות על חפיסות סיגריות. על פי הדו"ח, אלכוהול אחראי ל-100,000 מקרי סרטן ו-20,000 מקרי מוות הקשורים למחלה מדי שנה בארה"ב.
הדו"ח, שמהווה את ההתקפה החריפה ביותר עד כה על תעשיית האלכוהול, מערער על התפיסה הרווחת לפיה שתייה מתונה עשויה להועיל לבריאות הלב. מורתי מדגיש כי מחקרים עדכניים מצביעים על קשר בין צריכת אלכוהול לבין סיכון מוגבר לסרטן השד, המעי הגס ולפחות חמישה סוגי סרטן נוספים - גם בקרב אנשים השותים במסגרת ההנחיות המומלצות כיום.
המחקרים מראים כי אחד מכל שישה מקרי סרטן השד קשור לצריכת אלכוהול. הסיכון לסרטן השד, הפה והגרון עלול לעלות אפילו בצריכה של משקה אחד ביום או פחות
"רבים מניחים שכל עוד הם שותים במסגרת ההמלצות הנוכחיות - משקה אחד ליום לנשים ושניים לגברים - אין סיכון לבריאותם," אמר ד"ר מורתי בראיון. "הנתונים מראים אחרת בכל הקשור לסיכון לסרטן."
המחקרים מראים כי אחד מכל שישה מקרי סרטן השד קשור לצריכת אלכוהול. הסיכון לסרטן השד, הפה והגרון עלול לעלות אפילו בצריכה של משקה אחד ביום או פחות. נתונים מדאיגים במיוחד מראים כי הסיכון לסרטן השד עולה מ-11.3% בקרב נשים השותות פחות ממשקה בשבוע, ל-13.1% במשקה יומי, ועד ל-15.3% בשני משקאות ביום.
רק הקונגרס יכול לחייב הוספת אזהרות חדשות מהסוג שד"ר מורתי ממליץ עליהן, ולא ברור אם הממשל הנכנס יתמוך בשינוי. עם זאת, הנשיא הנבחר דונלד טראמפ אינו שותה אלכוהול, ובחירתו לראשות משרד הבריאות והשירותים האנושיים, רוברט פ. קנדי ג'וניור, נמנע מאלכוהול וסמים מזה עשרות שנים.
התעשייה, מצדה, נלחמת בתוקף נגד אזהרות המזכירות סרטן. עד כה, רק דרום קוריאה דורשת אזהרת סרטן על משקאות אלכוהוליים, ואירלנד מתכננת להוסיף אזהרות דומות ב-2026. ארגון הבריאות העולמי קובע כי אין רמה בטוחה לצריכת אלכוהול.
הדו"ח מתאר את המנגנונים הביולוגיים שבהם אלכוהול גורם לשינויים סרטניים ברמה התאית. התיאוריה המקובלת ביותר היא שבגוף, אלכוהול מתפרק לאצטאלדהיד, חומר הנקשר ל-DNA ופוגע בו, מה שמאפשר לתא להתחיל להתרבות ללא בקרה וליצור גידול ממאיר.
מפתיע לגלות שפחות ממחצית מהאמריקאים מזהים צריכת אלכוהול כגורם סיכון לסרטן, בהשוואה ל-89% המכירים בטבק כמסרטן. למרות זאת, אלכוהול הוא הגורם השלישי בחשיבותו למקרי סרטן שניתן למנוע, אחרי טבק והשמנת יתר.
"הלוואי שהייתה לנו נקודת חתך קסומה שיכולנו להגיד לאנשים שהיא בטוחה," סיכם ד"ר מורתי. "מה שאנחנו כן יודעים הוא שפחות זה יותר טוב כשמדובר בהפחתת הסיכון לסרטן."