תוכנית המכסים של טראמפ תייקר דרמטית את המכוניות הזולות בארה"ב
מכס של 25% על יבוא מכוניות ממקסיקו עלול להוסיף 3,000 דולר למחיר הממוצע של רכב; יצרניות הרכב מזהירות: "המהלך יפגע בעיקר באמריקאים מעוטי היכולת"
תוכניתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ להטיל מכס של 25% על יבוא מכוניות ממקסיקו וקנדה מעוררת דאגה עמוקה בתעשיית הרכב האמריקאית, במיוחד בכל הנוגע למכוניות הזולות. לפי נתוני אתר אדמונדס, כיום כמעט שליש מכל המכוניות הנמכרות בארה"ב במחיר נמוך מ-30,000 דולר מיוצרות במקסיקו, כולל דגמים פופולריים כמו ניסאן סנטרה ופורד מאבריק.
 
"יש לכולם מקרה רציני של חרדה כאן," אמר סטיבן סנטר, ראש פעילות קיה בארה"ב. "בשתי מילים: בבקשה אל. תן לי אגרוף בזרוע, סטירה בראש, אבל בבקשה אל תטיל מכס." קיה, שהיא אחת מיותר מתריסר יצרניות רכב הפועלות במקסיקו, מייצרת שם את דגמי הפורטה ו-K4 עבור השוק האמריקאי.

 

לפי נתוני אתר אדמונדס, כיום כמעט שליש מכל המכוניות הנמכרות בארה"ב במחיר נמוך מ-30,000 דולר מיוצרות במקסיקו, כולל דגמים פופולריים כמו ניסאן סנטרה ופורד מאבריק

 

לפי הערכות של וולף ריסרץ', המכס החדש עלול להוסיף כ-3,000 דולר למחיר הממוצע של כל מכונית הנמכרת בארה"ב. זאת בזמן שמחירי המכוניות כבר נמצאים בשיא היסטורי: התשלום החודשי הממוצע על הלוואת רכב חדש עומד כיום על כ-700 דולר, עלייה מ-500 דולר ב-2016, כשטראמפ נכנס לראשונה לתפקיד.

במקסיקו פועלים כיום יותר מ-20 מפעלי הרכבת מכוניות המייצרים כמעט ארבעה מיליון כלי רכב בשנה, כש-70% מהם מיועדים למכירה בארה"ב. יצרניות הרכב עברו למקסיקו אחרי חתימת הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (נאפטה) ב-1994, בעיקר בגלל עלויות העבודה הנמוכות: שכר העבודה במפעלי הרכבה במקסיקו מתחיל ב-3.50 עד 4.30 דולר לשעה, לעומת ממוצע של 33 דולר לשעה בארה"ב.

בקדנציה הראשונה שלו, טראמפ כבר ניסה להפוך את מגמת העברת הייצור למדינות בעלות עלויות נמוכות. הוא מחדש את הסכם נאפטה והחליף אותו בהסכם USMCA, שכלל דרישות חדשות להגנה על עובדי איגודים בארה"ב ובקנדה. בין היתר, ההסכם דורש ש-40% עד 45% מהחומרים ברכב יטופלו על ידי עובדים המרוויחים לפחות 16 דולר לשעה.

יצרניות הרכב והסוכנויות מקווים שאיום המכס של טראמפ הוא רק טקטיקת משא ומתן. "אני חושבת שזה חלק מהמשא ומתן להשגת מטרות," אמרה מרי בארה, מנכ"לית ג'נרל מוטורס, באירוע בדצמבר. ג'נרל מוטורס מפעילה שלושה מפעלי הרכבה גדולים במקסיקו ומייצרת שם כשליש מהמכוניות שהיא מוכרת בארה"ב.

חלק מחברות הרכב כבר שוקלות חלופות. טום דונלי, מנהל מאזדה צפון אמריקה, אמר שהחברה עשויה לשקול לייצר יותר כלי רכב באלבמה, שם היא מפעילה מפעל משותף עם טויוטה, או לייבא אותם מיפן. עם זאת, הוא הוסיף שצעדים אלה לא יוכלו לפצות באופן מלא על מכסי יבוא על מקסיקו, שאחראית לכ-30% מנפח המכירות של החברה בארה"ב.

"אף עסק לא יכול לספוג באופן מיידי משהו כמו מה שמוצע כאן," אמר דונלי, מה שמרמז שהעלויות הנוספות יגולגלו בסופו של דבר לצרכנים - ובמיוחד לאלה המחפשים מכוניות במחירים נמוכים יותר.

YOU MIGHT ALSO LIKE