"משטרת המחשבות" נבלמה: הקרב על חופש הספרים באמריקה מתלהט
מאסר לספרנים, צנזורה על ספרים ו"מדפי מבוגרים בלבד": כך ניסתה ארקנסו להשתיק את עולם התרבות
שופט פדרלי בארקנסו ביטל חלקים מחוק שנויי במחלוקת שאיים בעונשי מאסר על ספרנים וחנויות ספרים בגין הנגשת חומרים שעלולים להיחשב "מזיקים" לקטינים. השופט טימותי ברוקס קבע כי סעיפים מרכזיים בחוק, שנחקק ב-2023 על ידי הרוב הרפובליקני במדינה, הם "בלתי חוקתיים בעליל".
 
החוק, המוכר כ"חוק 372", דרש כי כל חומר שעלול להיות "מזיק" לקטינים, כולל ספרים, מגזינים וסרטים, יוצב במדור נפרד "למבוגרים בלבד". בנוסף, החוק ביטל את ההגנות המשפטיות שהיו לספרנים ומחנכים מפני העמדה לדין בגין שימוש בחומרי לימוד או הנגשת ספרים שחלק מהציבור עלול למצוא בעייתיים. על פי החוק, ספרנים ומוכרי ספרים שיספקו "פריט מזיק" לקטין היו צפויים לעונש מאסר של עד שנה.

 

החוק בארקנסו הוא חלק מגל רחב יותר של מאמצי הגבלה על ספרים במדינות ומחוזות שמרניים ברחבי ארה"ב, במיוחד ספרים העוסקים בנושאי גזע וקהילת הלהט"ב. לפי נתוני ארגון PEN America, יותר מ-10,000 ספרים הוסרו, לפחות זמנית, מבתי ספר ציבוריים בשנת הלימודים 2023-24 - כמעט פי שלושה מאשר בשנת הלימודים הקודמת

 

"זה היה ניסיון ל'משטרת מחשבות', והניצחון הזה על טוטליטריות הוא עדות לאומץ של ספרנים, מוכרי ספרים וקוראים שסירבו להיכנע להפחדה", אמרה הולי דיקסון, המנהלת הביצועית של האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח בארקנסו.

מושלת ארקנסו, שרה הקבי סנדרס, הרפובליקנית, הגיבה בהצהרה כי "בתי ספר וספריות לא צריכים להציב חומר מגונה בפני ילדינו", והבטיחה לעבוד עם היועץ המשפטי של המדינה, טים גריפין, כדי לערער על ההחלטה.

השופט ברוקס, שמונה על ידי הנשיא לשעבר ברק אובמה, כתב בהחלטתו כי החוק היה הופך את "הספרנים ומוכרי הספרים לסוכני צנזורה". הוא הוסיף: "כשהם מונעים מפחד ממאסר, סביר להניח שהם ימדפו רק ספרים המתאימים לילדים צעירים ויפרידו או יסלקו את השאר".

החוק בארקנסו הוא חלק מגל רחב יותר של מאמצי הגבלה על ספרים במדינות ומחוזות שמרניים ברחבי ארה"ב, במיוחד ספרים העוסקים בנושאי גזע וקהילת הלהט"ב. לפי נתוני ארגון PEN America, יותר מ-10,000 ספרים הוסרו, לפחות זמנית, מבתי ספר ציבוריים בשנת הלימודים 2023-24 - כמעט פי שלושה מאשר בשנת הלימודים הקודמת.

רשת הולכת וגדלה של קבוצות שמרניות, כמו "אמהות למען חירות" ו"הורי יוטה מאוחדים", מזינה את העלייה בהגבלות על ספרים. הן מתארות את פעילותן בישיבות מועצות בתי הספר ובבתי המחוקקים של המדינות כניסיונות להגן על זכויות ההורים.

לפי האגודה האמריקאית לספריות, הספרים שנמצאים הכי הרבה ברשימות האיסור הם ספרים שנכתבו על ידי או אודות שחורים או חברי קהילת הלהט"ב. מדינות נוספות אימצו חוקים דומים: באיווה נאסר על בתי ספר ציבוריים להחזיק ספרים המתארים מעשים מיניים, למעט טקסטים דתיים. בדרום קרולינה, כללים חדשים שנכנסו לתוקף ביוני אוסרים על מחוזות בית ספר להחזיק ספרים או חומרים הכוללים תיאור כלשהו של התנהגות מינית, ללא קשר לרמת הכיתה אליה הם מיועדים.

בן סיל, היועץ המשפטי הבכיר של ארגון Democracy Forward, שייצג מספר אגודות ספריות בארקנסו, אמר כי החוק "נכתב באופן כה רחב ועמום שספרנים היו נאלצים להפוך ספריות לכספות מופרדות כדי להימנע ממאסר". בינתיים, חלקים פחות משמעותיים של החוק, כמו זה המאפשר להורים לעקוב אחר רשומות הספרייה של ילדיהם, נכנסו לתוקף בשנה שעברה.

YOU MIGHT ALSO LIKE