בחירתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ במינוי רונלד ג'ונסון לתפקיד שגריר ארה"ב במקסיקו מעוררת חששות כבדים במדינה הלטינית. ג'ונסון, שהוא לוחם כוחות מיוחדים לשעבר ופעיל CIA, מגיע לתפקיד על רקע הצהרות טראמפ על כוונתו לשלוח כוחות צבא אמריקאיים למקסיקו במטרה להילחם בקרטלי הסמים ולעצור את זרם המהגרים לארה"ב.
הרקע המבצעי של ג'ונסון, שכולל שירות כלוחם "כומתות ירוקות" ועבודה בסוכנות הביון המרכזית, מעיד על כיוון המדיניות שטראמפ מתכנן להוביל מול מקסיקו. בתפקידו האחרון כשגריר בסלבדור, ג'ונסון תמך בנשיא נייב בוקלה ובמדיניותו הנוקשה נגד כנופיות הפשע, מדיניות שספגה ביקורת חריפה מארגוני זכויות אדם בשל הפרות זכויות נרחבות.
רונלד ג'ונסון, שהוא לוחם כוחות מיוחדים לשעבר ופעיל CIA, מגיע לתפקיד על רקע הצהרות טראמפ על כוונתו לשלוח כוחות צבא אמריקאיים למקסיקו במטרה להילחם בקרטלי הסמים ולעצור את זרם המהגרים לארה"ב
טראמפ כבר איים להטיל מכסים של 25% על יצוא מקסיקני לארה"ב, כולל עגבניות, אבוקדו, טקילה וחלקי רכב, אם ממשלת הנשיאה קלאודיה שיינבאום לא תפעל ביתר שאת לעצירת כניסת מהגרים ופנטניל לארה"ב. כלכלנים מזהירים כי צעד כזה עלול לגרום לקריסת הכלכלה המקסיקנית ולהגברת ההגירה לארה"ב.
במסגרת מצע הבחירות שלו, טראמפ הצהיר על כוונתו להורות לפנטגון להשתמש ב"כוחות מיוחדים, לוחמת סייבר ופעולות חשאיות וגלויות אחרות כדי לפגוע מקסימלית במנהיגות הקרטלים, בתשתיות ובפעילות שלהם". בנוסף, טראמפ מתכנן להכריז על קרטלי הסמים המקסיקניים כארגוני טרור, צעד שעשוי לשמש כהצדקה לפריסת כוחות אמריקאיים.
שיינבאום, שנכנסה לתפקידה ב-1 באוקטובר כנשיאה הראשונה של מקסיקו, הגיבה למינוי באומרה כי מקסיקו תשתף פעולה עם ארה"ב בנושאים רלוונטיים, אך לא תכופף את עצמה כפי שקרה במלחמת הסמים שהחלה ב-2006. "אנחנו נשתף פעולה... אבל בלי להכפיף את עצמנו", כתבה. "תמיד נגן על מקסיקו כמדינה חופשית, ריבונית ועצמאית".
פרשנים מקסיקנים מעריכים כי ג'ונסון "ידרוש שינוי באסטרטגיית הביטחון במקסיקו". לדברי הפרשן לאון קראוזה, "טראמפ אוהב מופעים ראוותניים, ומזמן שוקל את האפשרות לספק לבוחריו תמונות של פלישות חד-צדדיות לשטח מקסיקני כדי לעצור ברוני סמים בסגנון הוליוודי".
רבים במקסיקו חוששים מהתערבות אמריקאית בענייני ביטחון ומאשימים את ארה"ב בתמיכתה במתקפה הצבאית של הנשיא לשעבר פליפה קלדרון על קרטלי הסמים ב-2006, שהציתה גל אלימות הנמשך עד היום. עם זאת, אחרים, שאיבדו אמון בגורמי אכיפת החוק המקסיקניים המושחתים, מתחילים לתמוך ברעיון של התערבות צבאית אמריקאית.
בניגוד לתקופת כהונתו בסלבדור, שם תמך במדיניות הנוקשה של בוקלה וצולם איתו ביאכטה בחופי המדינה, סביר להניח שג'ונסון לא יזכה ליחסים דומים עם שיינבאום, מדענית אקלים מרקע שמאלני. המינוי מסמן תקופה מתוחה ביחסי ארה"ב-מקסיקו, כאשר נושאי הגירה ואכיפת חוק צפויים לדחוק הצידה סוגיות כמו זכויות אדם, אקלים ודמוקרטיה.